Dodaj do ulubionych

Sernik z rosa- porada

05.05.14, 16:16
Chciałabym się was poradzić w sprawie placka sernik z rosą.
a mianowicie po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika beza na placku bardzo mi sie kurczy i wypływa z pod niej płyn ( woda). Co robie nie tak. Pieke placek 1 godz w 180 st a potem po nałozeniu piany 15-20 min w 150 st. dodam ze po upieczeniu beza jest koloru złotego ale jest taka mieka tzn przykleja sie do palca a nie jest taka twarda. Podpowiedzcie dlaczego mi sie tak robi.
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Bo to rosa... IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.14, 16:50
      Tak wygląda? Albo podobnie? ilovebake.pl/wp-content/uploads/2012/09/sernik-z-ros%C4%85-41.jpg
      • klaudynka2013 Re: Bo to rosa... 05.05.14, 17:20
        podobnie wygląda, moze beza na mim placku bardziej wyglada na upieczoną. tylko ze spod niej wypływa mi duzo wody
        • Gość: fg Re: Bo to rosa... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 17:55
          może białko za słabo ubite
        • Gość: mam_monka Re: Bo to rosa... IP: *.play-internet.pl 05.05.14, 19:08
          Właśnie za bardzo spieczona jest beza i rosa nie ma szans przebić się na górę ciasta. Pianka powinna być leciuteńko tylko zrumieniona i miękka. Rosa wystąpi po około pół godzinie po wyjęciu z piekarnika (w tym przypadku nie suszymy bezy - ma stygnąć poza piekarnikiem). Z technicznych trików podpowiem, że najlepiej zrobić na surowych białkach rowki za pomocą widelca lub jak masz, to ząbkowanej szpatuły.
          • aqua48 Moim zdaniem 05.05.14, 22:19
            Białka trzeba ubić z cukrem (daj go nieco więcej) na sztywno tuż przed wyłożeniem ich na sernik, nie wcześniej, inaczej podbiegają w pieczeniu płynem.
    • klaudynka2013 Re: Sernik z rosa- porada 06.05.14, 13:22
      ja robie tak. Ubijam trochu białko dodaje cukier i ubijam do sztywnosci piany , potem daje od razu na placek i do piekarnika.
      • aqua48 Re: Sernik z rosa- porada 06.05.14, 13:47
        klaudynka2013 napisał(a):

> ja robie tak. Ubijam trochu białko dodaje cukier i ubijam do sztywnosci piany ,
        > potem daje od razu na placek i do piekarnika.

Następnym razem daj więcej cukru. Piana nie ma być sztywna, tylko gęsta.
    • klaudynka2013 Re: Sernik z rosa- porada 06.05.14, 13:23
      no nie wiem co robie zle
    • budzik11 Re: Sernik z rosa- porada 06.05.14, 14:56
      " Piana z białek:
      9 białek
      1 szkl. cukru

Ubić na sztywno pianę z białek wraz z cukrem, ok. 8-10 minut. Nałożyć na upieczony gorący sernik, wstawić ponownie do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 150 stopniach. Ważne jest, by piana była lekko brązowa, bo na ciemniejszej nie pojawi się rosa (lub pojawi się w małej ilości)."
      to z przepisu, wg którego ja robiłam. Nic nie podciekało, rosa wystąpiła jak trzeba :-)
    • klaudynka2013 Re: Sernik z rosa- porada 07.05.14, 21:31
      ok. dziekuje wszystkim za porady. Mam nadzieje ze nastepnym razem mi sie uda.Pozdrawiam
    • Gość: Ewela Re: Sernik z rosa- porada IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.14, 09:55
      Prawdopodobnie zbyt malo cukru i zbyt niska temperatura. Na 3 białka , 3/4 szkl cukru i dodać go do białek ubitych na sztywno ! Koniecznie. Pięć 15-20 min w temp. 190 - 200 stopni, tak jak beze . Zawsze tak robię i zawsze wychodzi piękna rosa :)
      • klaudynka2013 Re: Sernik z rosa- porada 29.05.14, 16:15
        ja daje 6 białek i 1 szklanka cukru pudru. Taki mam przepis. Nastepnym razem dodam do ubitych juz białek a nie bede ubijac białek razem z cukrem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka