Dodaj do ulubionych

Slodkie mleko

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.14, 23:46
Czy mleko UHT "Wypasione" z Melkowity jest dosladzane? Jednogolsnie wydaje sie nam, ze tak. Jest znacznie bardziej slodkie niz inne. Jesli byscie je kupili, dajcie znac, jakie sa wasze wrazenia organoleptyczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: x to jest mleko od szczesliwych krow, IP: *.unitymediagroup.de 21.06.14, 07:53
      jest duzo slodsze niz mleko od nieszczesliwych krow.
      • Gość: klik Od sojowych szczęśliwych krów... //rotfl IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.14, 10:05
        • Gość: x wiem, ze jestes blyskotliwy IP: *.unitymediagroup.de 21.06.14, 12:40
          i wszystko lykasz doslownie :D
          • Gość: klik Twoje doświadczenie w łykaniu mnie przerasta. nt IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.14, 12:43
    • ania_m66 Re: Slodkie mleko 21.06.14, 11:53
      tu akurat przydaja sie umiejenosci wyniesione przez niektorych z lekcji biologii.
      poniewaz w sieci mozn znalesc deklarycje producenta tego mleka co do ilosci tluszczu, bialka, cukru itp widzimy, ze ten ostatni jest jak najbardziej zgodny z norma, czyli 4,7g/100ml.
      moje niemieckie 3,5% ma 4,8g. wiem, bo popatrzylam na opakowanie.
      dlaczego na boga polski producent mleka mialby dodawac do swojego produktu extra cukier i narazac sie na koszta? byloby to przeciez skonczona glupota.
      tym niemniej twierdzisz, ze mleko jest slodsze i ja ci wierze.
      nawet mysle, ze wiem dlaczego.
      nuczylismy sie na biologi co to jest laktoza, prawda? jesli nie, sprawdz w wikipedii.
      mleko "bez laktozy" robi sie rozszepiajac ja enzymem ktorego brakuje osobom cierpiacym na jej nietolerancje czyli laktaza.
      zeby bylo ciekawiej mleko po potraktowaniu go laktaza jest znacznie slodsze.
      mysle wiec, ze swiadomie lub nie (wasza pomylka przy kupnie, pomylka producenta, swiadome uzywanie przez niego nadwyzek mleka bez laktozy, blad technologiczny w mleczarni?) pijecie mleko bez, lub z obnizona laktoza.

Gość portalu: mika napisał(a):

> Czy mleko UHT "Wypasione" z Melkowity jest dosladzane? Jednogolsnie wydaje sie
      > nam, ze tak. Jest znacznie bardziej slodkie niz inne. Jesli byscie je kupili, d
      > ajcie znac, jakie sa wasze wrazenia organoleptyczne.
      • Gość: mika Re: Slodkie mleko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.14, 13:07
        Znam smak mleka bez laktozy. Nie dotyczy opisanego. Zupelnie inny. To smakuje jakby dodatno do niego cukru. Chodzi o mleko 2%, jakby ktos mial w domu, to prosze o wypowiedz.
        • ania_m66 Re: Slodkie mleko 21.06.14, 13:43
          no ale cukier przeciez kosztuje.
          moze w procesie podgrzewania zeby zrobic UHT bylo w ktoryms momencie za cieplo?
          to tez wyraznie czyni mleko slodszym.
          w niektorych kawiarniach majacych urzodzenia do automatycznego spieniania mleka nie moge pic kawy bo jest mi obrzyfliwie za slodka przez to mleko.

> Znam smak mleka bez laktozy. Nie dotyczy opisanego. Zupelnie inny. To smakuje j
          > akby dodatno do niego cukru. Chodzi o mleko 2%, jakby ktos mial w domu, to pros
          > ze o wypowiedz.
        • aqua48 Re: Slodkie mleko 21.06.14, 14:28

> Znam smak mleka bez laktozy. Nie dotyczy opisanego. Zupelnie inny. To smakuje j
          > akby dodatno do niego cukru. Chodzi o mleko 2%,

Zanieś do SANEPID-u do analizy. Albo kupuj mleko od innego producenta.
          • Gość: mika Re: Slodkie mleko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.14, 11:10
            Poczekam na wypowiedz kogos kto tez kupil to mleko. Moze nam sie tylko zdaje.
            • Gość: klik Re: Slodkie mleko IP: *.gdynia.mm.pl 23.06.14, 06:30
              Czekaj. Za kilka lat może ktoś "podciągnie" ten wątek. //rotfl
              • Gość: mika Re: Slodkie mleko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.06.14, 12:14
                Wlasnie to zrobiles etatowy trollu z Gdyni.
                • Gość: klik Tylko się nie popłacz dziewczynko. IP: *.gdynia.mm.pl 23.06.14, 12:36
                  Może zajmij się badaniami od podstaw. Zawartość cukru w cukrze nadal ma przyszłość.
                  • Gość: mika Re: Tylko się nie popłacz chlopczyku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.14, 00:12
                    Buhahahahaha! Trollu z Gdyni, mozesz misa pocalowac w d....
                    • Gość: klik Ty tak całkiem normalna to nie jesteś, co? IP: *.gdynia.mm.pl 24.06.14, 06:41
                      Że przygłupia to rozumiem...
    • posenerka Re: Slodkie mleko 23.06.14, 20:04
      Głównie kupuje mleko w woreczkach (Strzałkowo) i do tego smaku jestem przyzwyczajona ale jeśli czasami zdarzy mi się kupić mleko w kartoniku (różne firmy) to właśnie smakuje mi inaczej, jest słodsze, smakiem przypomina wręcz skondensowane.
    • Gość: x Re: Slodkie mleko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.06.14, 09:31
      przeważnie mam gorskie z 0,1% tłuszcz, co do smaku(kwestia smaku), ale robie przewaznie napoje owocowe, sa wspaniale!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka