Dodaj do ulubionych

Pilne: figi

IP: *.fbx.proxad.net 23.07.14, 15:26
Dostalam kilka kilogramow swiezych fig. Sa jeszcze zielone, ale juz slodkawe. Przerobie je na konfitury. Z tym, ze wydaje mi sie, ze same beda dosc mdle, bo owocom jeszcze daleko do dojrzalosci.

Z czym mozna polaczyc figi, zeby osiagnac ciekawy efekt? Wydaje mi sie ze moze z malinami. Czy cynamon to dobry pomysl? Kardamon? Jakies inne owoce, przyprawy?

PS. Znalazlam klasyczne przepisy na konfitury: troche soku cytrynowego i wanilia. Nic poza tym.
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Pilne: figi IP: *.fbx.proxad.net 23.07.14, 16:08
      Wow. Dzieki.
      • hazo Re: Pilne: figi 23.07.14, 17:23
        Może chutney? Zajrzyj tutaj.
        Przepisy stąd są sprawdzone przez wiele osób i zawsze chwalone.
    • lashqueen Re: Pilne: figi 23.07.14, 21:36
      Zrywanie fig zanim dojrzeją? To powinno być karalne :)
    • sfornarina Re: Pilne: figi 23.07.14, 23:10
      Moja mama zawsze robiła klasycznie, bez żadnych orientalnych czy zapachowych dodatków. Konfitury były boskie.

Przypuszczam tylko, że figi były dojrzałe, ale na 100% nie wiem.
      • Gość: miu Re: Pilne: figi IP: *.fbx.proxad.net 24.07.14, 13:38
        Przerobilam, te ktore dostalam, czyli zielone, najpierw bez dodatkow. Wyszla slodka masa bez smaku. Niestety, sa zielone i daleko im do dojrzalosci.

PS. Jesli mozesz napisz jak robi Twoja mama.
    • nobullshit Re: Pilne: figi 24.07.14, 00:49
      Robiłam figi z rozmarynem - wyszło coś fantastycznego do serów i wędlin. Chyba dodałam także pieprzu i odrobinkę kardamonu. (Sorry, dawno to było.) Cukier, oczywiście, też!
    • ania_m66 Re: Pilne: figi 24.07.14, 00:58
      wiele zrodel podaje, ze niedojrzale figi sa (lekko) trujace. pewnie zalezy to od gatunku.
      w kazdym wypadku unikaj dluzszego i intensywnego kontaktu z tym sokiem/zywica (?) wyplywajacym z bialego miaszu po przekrojeniu. ten bywa bardzo zracy w niedojrzalych figach i mozesz sie nabawic bolesnych babli na rekach. najlepiej zaloz rekawiczki.
      przerobione kuchennie nie sa trujace.
      jadlam takie cos u kolegi niemca ktory spedzil mlodosc na majorce i gdzie dalej mieszka jego rodzina.
      nie wiem, czy dokladnie wg tego przepisu robione ale z wygladu i skladnikow chyba tak.
      bylo wspaniale z lodami waniliowymi.
      jak widziz tu te figi obgotowua i pierwsza wode wylewaja. mysle, ze to z w/w powodu.
      Gość portalu: miu napisał(a):

> Dostalam kilka kilogramow swiezych fig. Sa jeszcze zielone, ale juz slodkawe. P
      > rzerobie je na konfitury. Z tym, ze wydaje mi sie, ze same beda dosc mdle, bo o
      > wocom jeszcze daleko do dojrzalosci.
      >
      > Z czym mozna polaczyc figi, zeby osiagnac ciekawy efekt? Wydaje mi sie ze moze
      > z malinami. Czy cynamon to dobry pomysl? Kardamon? Jakies inne owoce, przyprawy
      > ?
      >
      > PS. Znalazlam klasyczne przepisy na konfitury: troche soku cytrynowego i wanili
      > a. Nic poza tym.
      • Gość: miu Re: Pilne: figi IP: *.fbx.proxad.net 24.07.14, 13:51
        O rany, dzieki.

Te na szczescie nie byly zrace. Juz wczoraj przerobilam wszystkie golymi rekoma, troche fig zjadlam w czasie krojenia, bo przy bardziej zielonych sprawdzalam czy nie sa gorzkawe (podobno bywaja). Rece mam OK, zyje, i nawet mi nie zaburczalo w brzuchu, wiec darczynca ma dobre drzewo figowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka