Dodaj do ulubionych

DYNIA dla NIEMOWLAKA

26.08.04, 22:57
Obserwuj wątek
    • carlascuzo Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 22:59
      COŚ SIĘ ZA SZYBKO WYSŁAŁO...
      Pojawiła się dynia. Moja dzidzia jeszcze ssie pierś, ale w zimie zacznę
      podawać warzywa. Czy można dynię w jakiś sposób przerobić, tak żeby za parę
      miesięcy można było ją podawać, a przy tym nie straciła smaku, aromatu i
      właściwości odżywczych??? Jakie proponujecie potrawy z dynii dla 5-6
      miesiecznego dziecka???
      Pozdrawiam
      Karina
      • s1korupka Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 23:10
        Ja mam zamiar zamrozić dynię. Zrobiłam tak w zeszłym roku, wprawdzie jeszcze
        nie dla dziecka. Dynia jest jednym z najmniej alergizujących warzyw, więc
        stanowi częsty składnik diety niemowląt uczulonych na inne warzywa. Moja
        córeczka(7 m-cy)bardzo lubi zupkę z dyni,więc w tym roku zamrożę jej tyle, na
        ile pozwoli mi objętość zamarażalnika.Wyjdzie to napewno dużo taniej, niż dynia
        w słoiczku którą na razie kupuję.
        Pytasz o potrawy z dyni...hm...ja robię małej wywar z warzyw i do tego dodaję
        dynię(80 gram).
        • carlascuzo Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 23:14
          A jak będziesz mrozić tą dynię? Bo nie mam zielonego pojęcia.
          Może jakieś inne warzywka mogę zamrozić na zimę? Kabaczek? Cukinia? Ale jak? W
          jakiej formie?
          • Gość: Cynamoon Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:19
            A moze by ja tak poddusic w malenikej ilosci wody (koniecznie bez dodatkow soli
            czy cukru) a potem zmiksowac i zapasteryzowac w sloiczkach?
            Btw, rob w jak najmniejszych sloikach, po otwarciu nie wolno tego przechowywac
            dluzej niz 48 godzin,a maluch co dopiero zaczyna jesc nie zje tego duzo.
            • Gość: Cynamoon Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:20
              Acha, mozesz polaczyc dynie np. z rowniez uduszonym jablkiem, tzn razem
              zmiksowac.
              Albo z jakims innym warzywem.
            • carlascuzo Re: DYNIA dla NIEMOWLAKA 26.08.04, 23:20
              Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka