solaris_1971 28.08.14, 14:26 Wybieram sie po raz pierwszy do tego kraju. Mam opcje hotel + sniadanie, chce poprobowac lokalnych przysmakow. Poleccie co Wam smakowalo. Bede pomiedzy Splitem a Dubrovnikiem. Napiszcie tez prosze cos o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iga.b Re: Co zjesc w Chorwacji ? 28.08.14, 14:58 Ja w Trogirze jadłam mule. Pierwsze w życiu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co zjesc w Chorwacji ? 28.08.14, 15:24 Osmiornice spod przykrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.14, 16:01 co podaja, regionalne! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Co zjesc w Chorwacji ? 28.08.14, 16:10 no wlasnie nie wiem co jest regionalne jesli mozesz to podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.centertel.pl 28.08.14, 16:33 Wszelakie owoce morza z Adriatyku-mule, kalmary, krewetki takie duże, dobre jest też jedzenie typu włoskiego-pizze, makarony , risotta.Miej koniecznie kuny, bo czasem jest kłopot zapłacić w euro.Mają też dobre sery typu twardego, pycha arbuzy i melony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.centertel.pl 28.08.14, 16:35 Ceny ok 200 kuna za skromny obiad dla 3 osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x co ulica daje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.14, 16:42 solaris_1971 napisała: > no wlasnie nie wiem co jest regionalne > jesli mozesz to podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.14, 16:45 "Skampi na żaru" - ach, jak za nimi tęsknię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.14, 17:05 gdzie Problem? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek konoba 28.08.14, 20:45 www.travelmaniacy.pl/artykul,wieczor_dalmatynski_w_chorwackiej_konobie,3038,4,0.html www.kroati.de/kroatien-infos/essen-trinken.html www.istrien.info/reisefuehrer/essen-trinken/ www.sueddeutsche.de/reisefuehrer/kroatischekueste-dalmatien/essentrinken Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu nie spodziewaj się rewelacji 29.08.14, 10:10 raczej drożyzny i rozczarowania.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.14, 16:38 Właśnie 2 tyg. temu wróciłam. Obiecywałam sobie, że będę jeść dużo i różnie, a tak się zafiksowałam na owocach morza, że jadłam je codziennie, często w risotto:) No i największe zdziwienie - smak tamtejszego łososia. Okazuje się, że to, co jadłam w Polsce, nijak się ma do prawdziwej, świeżej ryby. W ogóle ryby, dobra opcja dla dwóch i więcej osób to "seafood plate" - w niektórych knajpach to połączenie ryb i owoców morza, albo "fish plate". Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Co zjesc w Chorwacji ? 29.08.14, 17:12 W ogóle ryby, dobra opcja dla dwóch i więcej osób to "seafood plate" - w niektórych knajpach to połączenie ryb i owoców morza, albo "fish plate". --------- ta rada jest ważna także w USA, Tajlandii, Islandii, Kanadzie..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zjesc w Chorwacji ? 30.08.14, 20:54 Gość portalu: annjen napisał(a): > No i największe zdziwienie - smak tamtejszego łososia. To naprawdę musiało być zdziwienie - łosoś nie występuje w Adriatyku ani w M. Śródziemnym (ani nie jest tam hodowany) więc te które tam podają to dokładnie te same co u nas. Pochodzące z północy Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Co zjesc w Chorwacji ? 29.08.14, 19:26 Dawno temu na pomoście chorwackiej mariny zobaczyliśmy pana z wiaderkiem, z daleka wyglądało jakby oprawiał ryby. Coś z wiaderka wyjmował, pastwił się nad tym nożem, część wyrzucał do morza. Z bliska wyglądało to już nie jak ryby ale jakieś 30 cm kiszki tudzież wielgachne, grube pijawki. Zrozumiałam wtedy tylko z pana tłumaczeń, że pyszne choć wyglądało strasznie... Pływając później zobaczyliśmy, że jest tego w wodzie pełno ale w żadnym menu nie znaleźliśmy a mój mąż był szalenie tego ciekaw w smaku. Ja chyba bym się nie odważyła. ;) Może Tobie się uda. Strzykwy - morskie ogórki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: morskie ogórki? 30.08.14, 20:58 znaczy sie strzykwy? tiny.pl/q6ql8 bo chyba nie chodziło o kalmary (lignje) Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: morskie ogórki? 02.09.14, 22:59 Tak - napisałam na końcu - to były strzykwy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zjesc w Chorwacji ? 30.08.14, 21:07 jak lubisz ryby i owoce morza to przyszykuj też gruby portfel. Ryby I klasy to min 30-40 € za kilo Ośmiornica ok 20 euro (na żaru) lub połowę w sałatce Kalmary (lignje) max 10 za porcję ale bywają za sporo mniej - uwaga - jak są duże to znaczy że nie są z Adriatyku tylko mrożonki z Chin :) lokalny kalmar raczej nie ma wiecej jak 10-15 cm KIedyś 99% darów morza w Chorwacji pochodziło z lokalnych połowów (linia brzegowa + dno sprawiają że połowy na skalę przemysłową są niemożliwe), niestety oni też wszędzie szukają kasy i od 2-3 lat wzdłuż wybrzezą jest coraz wiecej hodowli (dorady), naiwniacy zamawiący riba 1st class dotają doradę... z hodowli. dlatego jak tam wolę iść w kierunku lignji lub bardziej dań serbskich/mięsnych - czewapy, pljeskawice, kajmak, pieczona papryka, ser w oliwie - wszystko tam też dostępne. No i oczywiscie jagnięcina. W zeszłym tygodniu jadłem taką długogtowaną w jarzynach i powiem ze dawno takiej nawet tam nie jadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Lody, lody, lody 02.09.14, 16:33 i jeszcze raz lody. Tylko nie bierz tyle gałek co u nas bo w Chorwacji serwuje się potężne porcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna-maria Re: Co zjesc w Chorwacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 02.09.14, 21:40 Mój mąż zajadał się owocami morza:mule, kraby, kalmary. Ja wybierałam jagnięcinę i cielęcinę- pychotka. Lody też pyszne. Płaciliśmy kartą w restauracjach a w konobie kunami.Najdroższy nasz obiad na 2 osoby wraz z piwami to 280 kun. Szkoda płacić euro. Po powrocie sprawdziłam wydruk z konta i lepszy przelicznik niż w kantorze. Byłam w Rogoznicy. Odpowiedz Link Zgłoś