dr-divlo 02.09.04, 09:45 mam na obiad zrobić coś z mięsa mielonego. No ale nie chcę za bardzo robić zwykłych kotletów. Może ktoś da jakąś ciekawą propozycję na potrawę z miesa mielonego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: audi Re: mięso mielone IP: 195.117.144.* 02.09.04, 09:53 chili con corne-pyszne!mam nadzieję,że ktoś poda(nam) przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śliwka Re: mięso mielone IP: 217.11.147.* 02.09.04, 09:54 Albo mousaka , mam w domu gdzieś przepis i na chili con carne też, ale teraz jestem niestety w pracy :( Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: mięso mielone 02.09.04, 19:51 do musaki potzrbne baklazany, wiec wyprawa po warzywa:) Kiedys probowalm z ziemniakami ale to juz nie musaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 chili to 02.09.04, 19:50 raczej nie bedzie, ale wariacja na temat:) Poddusic drobno posiekana cebule na oliwie, dodac miesko i przesmazyc. Gdy juz straci zapach i wyglad surowego miesa dolozyc pokrojona w paski czerwona/najlepiej/ papryke, czarna lub brazowa fasole/uprzednio namoczona i podgotowana, jesli z puszki to raczej pod koniec duszenia ale to nie to samo, bo fasola musi przejsc smakiem sosu/,pomidory pokrojone w kawalki i kukurydze, te juz raczej z puszki badz mrozona. Przyprawic papryka slodka, czosnkiem, pieprzem i cayenne, tym raczej z umiarem majac na wzgledzie kubki smakowe wspolbiesiadnikow. Dusic, mieszajac czasami by nie przywieralo. Powinno zgestniec samo wlasnie od tej fasoli niepuszkowej. Zajadac z bialym pieczywem z salatka z avocado i co ktam lubi. Do popitki czerwone, wytrawne winko , Syrah jest cudownie pasujace , ale piwo brrrr tez ma zwolennikow. Co wiecej z miesa mielonego? Nalesniki z nadzieniem jak do pasztecikow, sos do spaghetti w roznych wariantach, kotlety w smakach innych niz typowe, pulpety w sosach, zreszta jak widze inwencji nam nie brakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: mięso mielone 02.09.04, 09:54 dodaj inne przyprawy (czosnek, papryka, majeranek, żółty ser) zrób je mniejsze niż zwykle i podaj z ostro przyprawionym sosem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: mięso mielone 02.09.04, 09:54 Wymieszaj mięsko z ziołami (bazylia, oregano, sól), jajkiem, zgniecionymi ząbkami czosnku (ja lubię dużo) i 1/2 szklanki startego parmezanu. Uformuj kulki wielkości włoskiego orzecha i wrzuć na oliwę, usmaż. Przygotuj sos pomidorowy (pomidory bez skórki, czosnke, zioła, 1 marchewka), gdy już sos będzie gotowy, dodaj "klopsiki". Podawaj z makaronem, ja preferuję spaghetti. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: mięso mielone IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 02.09.04, 09:55 ja będę dziś robić pulpeciki wg przepisu Cynamoon: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14740017 wszyscy zachwalają więc myślę że będzie pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: mięso mielone 02.09.04, 09:56 2 kostki rosołowe 1 tacka mięsa mielonego drobiowego (ok. 1 kg) 2 marchwie - w plastry 5 - 8 szt. ziemniaków średniej wielkości - kostkę 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 peczek pietruszki 2 serki topione (w kiełbasce) ja daję śmietankowe garść suszonej bazylii garść cząbru garść majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego Mięso podsmażyć na patelno z czosnkiem i cebulą dodać 1 łyżkę koncentratu (ja przed wrzuceniem mięsa na patelnię dzieleę go na niewielkie kulki), posolić, piopieprzyć Ugotować wywar z kostek rosołowych, dodać marchew i ziemniaki Do ugotowanych warzyw dodać mięsko z czosnkiem i cebulką Pod koniec gotowania dodać zieleninę o przyprawy wraz z serkiem rozpuszczonym w małej ilości wywaru. Niesamowity jest zapach tej zupy. Polecam, smacznego - Dodwig Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: mięso mielone IP: *.bakernet.com.pl 02.09.04, 10:10 Ja wczoraj zrobilam spaghetti - takie proste, bez dlugiego duszenia. Robilam tak: rownoczesnie "na gaz" (teraz mam elektryczna) wode na makaron i patelnie na sos. Na rozgrzana patelnie mieso mielone (najpierw wrzucam mieso, bo zawsze troche tluszczu sie wytopi, a nie chce dawac dodatkowego) i widelcem caly czas mieszasz, zeby pozostalo w malych kawalkach, jak juz sie troche obsmazy wrzucasz cebule pokrojona w kosteczke. Jak juz sie obsmazy, to wrzucasz 4 duze pomidory, obrane ze skory i pokrojone byle jak w kosteczke i to sie dusi, troche pod przykryciem, zeby pomidory sie "rozwalily", a troche bez przykrycia, zeby nadmiar wody odparowal. W miedzyczasie wrzucilas makaron i jak juz jest prawie gotowy to przyprawiasz sos: ja tylko sol, pieprz, zabek czosnku i troche swiezej bazyli - ale to oczywiscie zalezy od uznania. No i odlewasz makaron i z powrotem do gara w to sos - mieszasz i na talerze. Troszke sera startego (oczywisice najlepszy parmezan, ale ja nie mialam, wiec byla gouda) i PYCHA. Obiad w jakies 25 minut. Ija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: mięso mielone IP: 212.191.169.* 02.09.04, 11:50 ja też dziś coś z mielonego, ale jesiennie:-)Mięso doprawiasz jak na mielone kotlety, średniego kabaczka obierasz, tniesz w krążki(trzeba wydrążyć nasiona).Krążki posolić i odstawić żeby zmiękły i puściły sok. Następnie sok odlać, krążki wypełnić mięsem, panierować w jajku i bułce, usmażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycona Re: mięso mielone IP: 213.17.230.* 02.09.04, 12:13 Ten pomysł zmiany przypraw brunoscha strasznie mi przypadł do gustu. I jest tam czosnek i mój były niejadek ma szansę to skonsumować:) Moje natomiast zalecenia w kwestii mielonego, to nadziewana papryka oraz nadziewane pomidory w jednym garnku. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: mięso mielone 02.09.04, 12:36 Mielone jest bardzo "mobilne" - od czasu jak Makłowicz w Krzemieńcu Podolskim pokazał mięso mielone z suszoną miętą, dodaję do niego chyba wszystko. czosnek zamiast cebuli (albo cebuli mało), majeranek, lubczyk, pokrojone liście selera naciowego (same łodygi nie zdają egzaminu - zostają twarde), bazylia, mielony kminek, ziarna czerwonego pieprzu, no i miętę też. Także żółty ser dzięki któremu mięso lepiej się trzyma, grzyby suszone, pokrojoną kapustę. Oczywiście nie wszystko na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycona Re: mięso mielone IP: 213.17.230.* 02.09.04, 12:56 Ojeeeej! A ja tak jakoś to mielone traktowałam jednostajnie zmieniając jedynie opakowanie, a nie przyjmując czynnie do wiadomości, że faktycznie sporo w tym interesie można namieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gokia Re: mięso mielone IP: *.tele2.pl 02.09.04, 15:38 Ja robię mielone (najchętniej drobiowe) z dodatkiem podduszonych z cebulką pieczarek. Mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: mięso mielone 02.09.04, 17:37 dzięki za propozycje :)) Dziś zrobiłam mięsko jako klopsiki w sosie pomidorowym- rodzinka ze smakiem zjadła :) Podoba mi się tez niesamowicie przepis na zupę z serka topionego- musze koniecznie wypróbować! Kucharzenia się dopiero uczę i muszęepowiedzieć że spraia mi ono duża satysfakcję. A te forum bardzo mi w tym pomaga.Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: mięso mielone 02.09.04, 18:59 większość rzeczy które robię z mielonego już została wymieniona, przychodzi mi jeszcze do głowy : - ekspresowa zupa gulaszowa - robisz ją w pół godz. - superekspresowa ciiii... pseudochińszczyzna z makaronem sojowym - 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: mięso mielone 03.09.04, 03:37 Klops (meat loaf). www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=2130 kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=444 kuchniadomowa.webpark.pl/miesarzymska.htm nowadeba.pl/index.php?a=kuchnia&b=mieso&id=24 Odpowiedz Link Zgłoś