Dodaj do ulubionych

Ricotta i łosoś

02.09.04, 17:41
Jak polaczyc w interesujace danie te dwa skladniki,oczywiscie wszelkie
dodatki mile widziane ?;0)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 17:45
      Wg jednej szkoly morza i serow / ricotta wlasciwie nim nie jest / nie powinno
      sie laczyc. Ja w kazdym razie nigdy nie laczylam.
      • monia_77 Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 17:51
        Nawet parmezanu do ryb sie nie dodaje? A sosy serow do ryb? Hmm czy Wlosi
        rzeczywiscie nie lacza? Mozlwe ze to za tlusto ale ricotta jest raczej lekka,
        przynajmniej tak mi sie wydaje.
        • ampolion Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 23:14
          Wszystko zależy od sera. Ricotta chyba nie, jakiś ostrzejszy ser to chyba tak.
        • linn_linn Re: Ricotta i łosoś 03.09.04, 13:46
          Szczegolnie parmezanu nie lacza. Ostatnio niektorzy zaczynaja laczyc, ale
          naleza raczej do mniejszosci.
    • Gość: bursztyn Re: Ricotta i łosoś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.04, 18:41
      Ja kiedyś spróbowałam z wędzonym na zimno łososiem. Plaster łososia
      posmarowałam ricottą, na to trochę pieprzu, kilka liści rukoli i zwinęłam w
      rulonik. Było smakowite.
      • Gość: giezik Re: Ricotta i łosoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:25
        przyjmujac, ze ricotta delikatnoscia nie ustepuje smietanie (a wrecz przeciwnie) taki zestaw prezentuje sie spoko
        • Gość: g Re: Ricotta i łosoś IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.09.04, 21:36
          nie wiem, czy morza i serów się nie łączy, ale jedno z bardziej pospolitych
          połączeń to cream cheese i salmon właśnie (przynajmniej jeśli chodzi o bajgle).

a i niejednokrotnie jadłam też połączenie łososia z np. serem brie (jak choćby
          wspaniały sos do makaronu)

dlatego nie bądźmy kulinarnymi ortodoksami i nie mówmy "niełączy się".
          bo przecież inwencja i przełamywanie konwenansów to esencja sztuki gotowania.

jak dla mnie ricotta i łosoś to wspaniałe połączenie - do tego pieprz i świeży
          koperek i jest pięknie.
          g.
          • Gość: g Re: Ricotta i łosoś IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.09.04, 21:39
            uuuu, syndrom początku roku szkolnego :)
            5. linijka od dołu - "nie łączy" naturalnie oddzielnie. pozdrawiam. g
    • Gość: giezik szukałem, szukałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 06:21
      i znalazłem coś takiego (ale fakt, nie ma tego połączenia zbyt czesto, czas wiec coś wproadzić)
      175 g łososia wędzonego
      250 g ricotty
      3 cebulki dymki (poszatkowane)
      2 łyżki soku z cytryny
      2 łyżki koperku
      pieprz

Instructions

4 kawałki łososia (wielkosc ok 7 *10 cm) rozłożyć na talerzu. POzoastałą część łososia poszatkować i wymieszać z serem i resztą składników.
      Położyć mieszankę na środku każdego plastra ryby i zawinąć w paczuszkę.
      Przybrać skórką cytrynową, gałązkami koperku
      • monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 10:49
        Dziekuje Wam bardzo. Gieziku przepis jest swietny.

Mysle tez o wykorzystaniu surowej rybki i tego sera, wiec skoro ricotta ma smak
        mniej wiecej smietany to moze sosik dobry by wyszedl?

Hmm moze wykombinuje to tak:

- ugotuje pappardelle

- szpinak z czosnkiem na patelache

- filety lososia na patelnie grillowa

- szpinak wymieszam delikatnie z serkiem i wrzuce na patelnie do tego makaron i
        wszystko wydyzdam

- na talerzach poukladam makaron a na wierzch lososcia z przyprawami i
        cytrynka, hmm i co wy na to?
        • Gość: giezik Re: szukałem, szukałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:00
          wiesz o ile delikatny wedzony w plastrach, czy malych kawalkach wydaje mi sie polaczeniem naturalnym, to taki filet juz mniej, zwlaszcza ze jeszcze mysisz o szpinaku i czosnku.
          Za duzo smaków , chyba
          • monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 11:15
            Hmm moze masz racje z tymi smakami, ja to mam sklonnosc do przesady wiec, moze
            sie zagalopowalam, chcialam polaczyc swoje ulubione smaki.

A moze cos na cieplo z tego zestawienia mozecie mi polecic?
      • monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 10:52
        Oj a przypomnialo mi sie tez polaczenie ktore stosowalam z serkiem smietankowym
        Almette. Serek wymieszac z drobno posiekanym ogorkiem kiszonym i koperkiem i na
        plastrach lososia kanapkowego nalezy rozsmarowac serek i zwinac ruloniki,
        przewiazac szczypiorkiem i udekorowac cytrynka;-0

Ricotta jest bardziej dietetyczna niz Almette wiec w sam raz dla mnie;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka