monia_77 02.09.04, 17:41 Jak polaczyc w interesujace danie te dwa skladniki,oczywiscie wszelkie dodatki mile widziane ?;0) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 17:45 Wg jednej szkoly morza i serow / ricotta wlasciwie nim nie jest / nie powinno sie laczyc. Ja w kazdym razie nigdy nie laczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 17:51 Nawet parmezanu do ryb sie nie dodaje? A sosy serow do ryb? Hmm czy Wlosi rzeczywiscie nie lacza? Mozlwe ze to za tlusto ale ricotta jest raczej lekka, przynajmniej tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ricotta i łosoś 02.09.04, 23:14 Wszystko zależy od sera. Ricotta chyba nie, jakiś ostrzejszy ser to chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ricotta i łosoś 03.09.04, 13:46 Szczegolnie parmezanu nie lacza. Ostatnio niektorzy zaczynaja laczyc, ale naleza raczej do mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bursztyn Re: Ricotta i łosoś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.04, 18:41 Ja kiedyś spróbowałam z wędzonym na zimno łososiem. Plaster łososia posmarowałam ricottą, na to trochę pieprzu, kilka liści rukoli i zwinęłam w rulonik. Było smakowite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Ricotta i łosoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:25 przyjmujac, ze ricotta delikatnoscia nie ustepuje smietanie (a wrecz przeciwnie) taki zestaw prezentuje sie spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ricotta i łosoś IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.09.04, 21:36 nie wiem, czy morza i serów się nie łączy, ale jedno z bardziej pospolitych połączeń to cream cheese i salmon właśnie (przynajmniej jeśli chodzi o bajgle). a i niejednokrotnie jadłam też połączenie łososia z np. serem brie (jak choćby wspaniały sos do makaronu) dlatego nie bądźmy kulinarnymi ortodoksami i nie mówmy "niełączy się". bo przecież inwencja i przełamywanie konwenansów to esencja sztuki gotowania. jak dla mnie ricotta i łosoś to wspaniałe połączenie - do tego pieprz i świeży koperek i jest pięknie. g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ricotta i łosoś IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.09.04, 21:39 uuuu, syndrom początku roku szkolnego :) 5. linijka od dołu - "nie łączy" naturalnie oddzielnie. pozdrawiam. g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik szukałem, szukałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 06:21 i znalazłem coś takiego (ale fakt, nie ma tego połączenia zbyt czesto, czas wiec coś wproadzić) 175 g łososia wędzonego 250 g ricotty 3 cebulki dymki (poszatkowane) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koperku pieprz Instructions 4 kawałki łososia (wielkosc ok 7 *10 cm) rozłożyć na talerzu. POzoastałą część łososia poszatkować i wymieszać z serem i resztą składników. Położyć mieszankę na środku każdego plastra ryby i zawinąć w paczuszkę. Przybrać skórką cytrynową, gałązkami koperku Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 10:49 Dziekuje Wam bardzo. Gieziku przepis jest swietny. Mysle tez o wykorzystaniu surowej rybki i tego sera, wiec skoro ricotta ma smak mniej wiecej smietany to moze sosik dobry by wyszedl? Hmm moze wykombinuje to tak: - ugotuje pappardelle - szpinak z czosnkiem na patelache - filety lososia na patelnie grillowa - szpinak wymieszam delikatnie z serkiem i wrzuce na patelnie do tego makaron i wszystko wydyzdam - na talerzach poukladam makaron a na wierzch lososcia z przyprawami i cytrynka, hmm i co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: szukałem, szukałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:00 wiesz o ile delikatny wedzony w plastrach, czy malych kawalkach wydaje mi sie polaczeniem naturalnym, to taki filet juz mniej, zwlaszcza ze jeszcze mysisz o szpinaku i czosnku. Za duzo smaków , chyba Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 11:15 Hmm moze masz racje z tymi smakami, ja to mam sklonnosc do przesady wiec, moze sie zagalopowalam, chcialam polaczyc swoje ulubione smaki. A moze cos na cieplo z tego zestawienia mozecie mi polecic? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: szukałem, szukałem 03.09.04, 10:52 Oj a przypomnialo mi sie tez polaczenie ktore stosowalam z serkiem smietankowym Almette. Serek wymieszac z drobno posiekanym ogorkiem kiszonym i koperkiem i na plastrach lososia kanapkowego nalezy rozsmarowac serek i zwinac ruloniki, przewiazac szczypiorkiem i udekorowac cytrynka;-0 Ricotta jest bardziej dietetyczna niz Almette wiec w sam raz dla mnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś