IP: *.net.tauron-pe.pl 21.11.14, 11:41
Witam.
CZy używacie szynkowarów do wyrobu domowych wędlin? chciałabym sobie kupić i cos dobrego przyrzadzić dzieciakom i mężowi bo widok i smak wedlin w sklepach jest odpychający. I tu moje pytanie może polecicie mi jakis dobry szynkowar? Bardzo prosze o pomoc i rade.

Monia
Obserwuj wątek
    • ks40 Re: Szynkowar 21.11.14, 11:55
      Kupiła w zeszłym roku na allegro szynkowar + woreczki + termometr. Niestety nie pamiętam u kogo ale ofert jest sporo. Sprawdzaj tylko czy są ze stali nierdzewnej, lub chociaż przekładki są z niej zrobione (przekładka to krążek z nierdzewki oddzielający rodzaje mięsa w środku szynkowara). Są szynkowary o różnej pojemności; ja kupiłam jeden z mniejszych - wchodzi do niego niecały kg "wsadu". Dla dwóch osób wystarczy;) Acha, mój jest cylindryczny i są to najczęściej samoróbki.
      • mitta Re: Szynkowar 21.11.14, 14:32
        Ja mam czeski, identyczny, jak tutaj. Jest na 1 kg mięsa i większego bym nie kupowała (chyba, że duża rodzina), bo taka szynka nie może stać dłużej, niż tydzień w lodówce, a do zamrażania, ze względu na galaretkę, raczej się nie nadaje.
        Szynkę robię ze 3 - 4 razy w miesiącu, używam woreczków do mrożonek.
        Mój podstawowy przepis (potem można dodawać różne zioła wg uznania) jest taki: 1 kg mięsa z łopatki, mielę na szarpaku (ale można też pokroić). Dodaję niecałą łyżeczkę pieprzu, łyżkę majeranku, 2 - 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Do 100 ml wody daję 20 g soli poklowej, płaską łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszam i wlewam do mięsa. Wyrabiam, aż mięso zrobi się kleiste. Wkładam do woreczka w szynkowarze, zamykam szczelnie i do lodówki na 2 dni. Po tym czasie parzę w wysokim garnku z wodą przez 2 godz. od zawrzenia na minimalnym ogniu. W żadne termometry się nie bawię. Po tym czasie studzę, wkładam na noc do lodówki, a rano wyciągam pyszną wędlinę.
        Moje uwagi są takie: szynki wychodzą naprawdę pyszne, można używać różnych mięs, wiemy, co jemy. Jedyny minus to taki, że w sumie wszystkie mają podobny smak, bez względu na rodzaj mięsa i przyprawy, na dłuższą metę jest to dość monotonne.
        • greglis Re: Szynkowar 21.11.14, 15:53
          Ja mam również ale silikonowy, nie muszę używać woreczków, wkładam mięso bezpośrednio do szynkowara, do czyszczenia bez problemu, wkładam od razu do zmywarki. Wędliną wychodzi fantastyczna, nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam w sklepie. Dziś właśńie robię z indyka i dojrzewającą wołowinę( ale to już bez szynkowara :) )
    • mmagi Re: Szynkowar 21.11.14, 16:26
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414.html
    • kam.la Re: Szynkowar 23.11.14, 10:55
      Zdecydowanie polecam ten: mykitchen.pl/szynkowar-z-termometrem-Presto-Tescoma.html Pomieści kg mięsa, ale ma redukcję - można zrobić szyneczkę z połowy porcji. Nie trzeba do niego używać woreczków. W zestawie jest termometr i książeczka z przepisami.
    • Gość: x Re: Szynkowar IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.11.14, 11:07
      Gość portalu: Monika napisał(a):

> i c
      > os dobrego przyrzadzić dzieciakom i mężowi bo widok i smak wedlin w sklepach je
      > st odpychający.

z innego mięsa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka