Dodaj do ulubionych

Morwa - kiedy będzie trendy?

30.12.14, 18:11
Co jakiś czas wybucha moda na jakieś warzywo czy owoc, wiele z nich były znane u nas od wieków ale odkrywamy je ponownie (jak np. topinambur czy skorzonera albo choćby jarmuż).

A ja czekam kiedy morwa stanie się trendy i znów będę mogła jej spróbować...

Jej smak poznałam podczas spacerów po Poznaniu w latach 80-tych, podkradane przez ogrodzenie z prywatnych ogródków na Ogrodach. Białe i czarne grona.

Niestety nie jest obecna na rynku ani jako świeża ani w przetworach a jak pamiętam smak przypominał coś między malinami a jeżynami.
Obserwuj wątek
    • Gość: x morwa byla juz trendy w latach 50/60 jako IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 30.12.14, 18:39
      jedyne pozywienie dla jedwabnikow morwowych.
      W epoce Miczurina kwitla prywatna inicjatywa w ogrodkach dzialkowych :D
      • posenerka Re: morwa byla juz trendy w latach 50/60 jako 30.12.14, 18:56
        Tak, pamiętam, że to było pożywienie dla jedwabników.
        Ale mimo wszystko była jadalna, choć nie pamiętam czy smaczna.
        Mnóstwo smaków, rzeczy wraca, jestem ciekawa kiedy będzie boom i na morwę.
        I czy warto... Bo nawet nie mam się jak przekonać. ;)
        • marbor1 Re: morwa byla juz trendy w latach 50/60 jako 30.12.14, 19:08
          Kiedyś przyszkolne ogródki były obsadzane morwami. Pamiętam to z czasów mojej młodości.
          Obok mojego bloku w Warszawie na Grochowie jest były Ośrodek Wychowawczy dla trudnej młodzieży. Cały przyległy teren jest właśnie obsadzony morwami. Latem, w czasie dojrzewania morw największą wyżerkę mają tutaj szpaki i inne drobne ptactwo.
    • roseanne Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 30.12.14, 20:55
      smak dziecinstwa i niefrasobliwosci olowiowej :)
      masa drzewek wzdluz drog
    • trypel Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 30.12.14, 21:00
      Suszona jest dostępna. Jakoś nie budzi mojego entuzjazmu
    • kk345 Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 30.12.14, 22:56
      Morwa jest dość mdła, nie wróżę jej kariery, szczególnie, ze kiepsko się przechowuje, jest nietrwała
      • aqua48 Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 30.12.14, 23:00
        Smaczna, jadły ją zawsze szpaki :) No i problem dla właścicieli jasnych aut parkujących pod drzewami ciemnej morwy. Wżerało się toto w karoserię.
      • linn_linn Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 31.12.14, 12:46
        Nie przeszkodzilo jej to w zrobieniu kariery w kuchni sycylijskiej.
      • amused.to.death Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 01.01.15, 13:59
        > Morwa jest dość mdła,

Jak to mdła? Pamiętam z dzieciństwa: słodka i soczysta. Potem raz jeszcze trafiłam na drzewo morwowe w Anglii i było podobnie.
        Kupiłam kiedyś na targach w Poznaniu jakieś przetwory z morwy, ale nie za bardzo mi smakowały - świeża jest dużo lepsza!
        • kocia_noga Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 03.01.15, 18:03
          amused.to.death napisała:

> > Morwa jest dość mdła,
          >
          > Jak to mdła? Pamiętam z dzieciństwa: słodka i soczysta. Potem raz jeszcze trafi
          > łam na drzewo morwowe w Anglii i było podobnie.
          > Kupiłam kiedyś na targach w Poznaniu jakieś przetwory z morwy, ale nie za bardz
          > o mi smakowały - świeża jest dużo lepsza!

Bo są dwa gatunki - morwa biała (owoce mogą być białe albo czarne) i morwa czarna, o czarnych owocach, soczystych i bardzo smacznych, niestety u nas często wymarza. Na skalę przemysłową uprawiana jest w krajach cieplejszych jak np. Turcja. Owoce morwy białej nawet jak mają czarną barwę są trochę mdłe.
          • amused.to.death Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 04.01.15, 01:21
            o, to ja najwyraźniej jadłam tylko tę czarno - bo pamiętam, że morwa była zdecydowanie lepsza od jeżyn, a kk345 pewnie jadła białą :D
        • kk345 Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 04.01.15, 00:48
          No co Ci poradzę, ze mdła? Malina jest słodka, ale z kwaskowatością, jeżyna ma dodatkowy posmak lasu, a morwa jest tylko nudno słodka:D
    • Gość: x zrób tak modne IP: *.188.106.pools.vodafone-ip.de 31.12.14, 11:09
      posenerka napisała:

> A ja czekam kiedy morwa stanie się trendy i znów będę mogła jej spróbować...

juz zaczelas!
    • budzik11 Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 31.12.14, 18:34
      Boisko szkoły, do której chodziłam w dzieciństwie było obsadzone morwą i topolami. Była morwa biała i czarna. Pamiętam dobrze jej smak, była delikatna i słodka, bardzo smaczna. Myślę, że wróci, bo reguluje poziom insuliny we krwi, a coraz więcej ludzi ma z tym problem, więc będą ją jeść/hodować choćby dla zdrowia.
      • kremka2014 Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 31.12.14, 22:09
        Ostatnio mąż nakarmił syna przydrożną morwą. Podobno smakowało 😊
    • feniks_z_popiolu Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 01.01.15, 06:23
      Morwa jest dostępna jako suszona. Kupuję ją czasami ze względu na jej właściwości regulacji insuliny. W smaku zła nie jest. Jest słodka. Niestety jej cena wprost przeciwnie:(
    • Gość: marcela Re: Morwa - kiedy będzie trendy? IP: *.as13285.net 01.01.15, 11:38
      Mam nadzieję, że będzie jeszcze trendy bo bardzo lubię. Ku ścisłości - lubię czarną morwę, bo ma pyszny, słodko-kwaśny , orzeźwiający smak. W przeciwieństwie do białej, która faktycznie jest mdła, słodka i nijaka. Suszone czy przerobione na drzem owoce to zupełnie nie to...
      Ciekawe, że od wielu osób słyszałam, że tęsknią za smakiem morwy i chętnie by kupili świeże owoce - sa to ludzie z mojego pokolenia, pamiętający morwę właśnie z dziko rosnących drzew :) Może faktycznie wróci... Myślę że to co powstrzymuje sadowników przed produkcją tego owocu jest jego nietrwałość i trudny zbiór. Ja bym chętnie posadziła drzewo morwy w ogródku, gdybym go miała :)
    • olivkah Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 01.01.15, 18:14
      Zasadziłam jedną kilka miesięcy temu, właśnie głównie ze względu na wspomnienie z dzieciństwa. Już mam zamówienia na owoce od cukrzyków, więc może dosadzę więcej. Na podwórku, żeby kury sobie też pojadły.
    • dickkor Re: Morwa - kiedy będzie trendy? 03.01.15, 16:15
      Witam,
      A może o morwę zapytać w miejscowych sklepach zielarskich. Pracownicy tych sklepów mogą zasięgnąć informacji na temat morwy u dostawców lub w hurtowniach.

Czy Pani zajrzała do Wikipedii w temacie morwy? Szczególnie: ?Zastosowanie i uprawa.? Z tekstu tam zawartego wynika, że najsmaczniejsza jest morwa czarna i czerwona.

Kiedy wpisałem słowo morwa w polu wyszukiwania pojawiła się nie tylko strona z Wikipedii o morwie. Także Goji.shop.pl , który reklamuje morwę białą.

Życzę Szczęśliwego Nowego Roku
      dickkor

ryszrosz.blogspot.com
    • Gość: x Re: Morwa - kiedy będzie trendy? IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 04.01.15, 09:22
      www.gesundheit.de/ernaehrung/gesund-essen/ernaehrung-und-lebensstil/ernaehrungstrends-2012/trend-5-maulbeeren
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka