IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:01
Chodzi o przepis z "Kulinarnego atlasu swiata":
"2 opakowania (50dag) serka mascarpone". Czy 2 opakowania po 50dag, czy tez
razem ma byc 50? Ktoś już próbował? :-/
Obserwuj wątek
    • Gość: mała Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:20
      Nikt nic nie wie? A może znacie jakis inny przepis i z niego dałoby się
      wywnioskować ile tego serka powinno być? Albo podacie inny przepis? :)
    • mysiulek08 Re: Tiramisu 11.09.04, 18:26
      A moze sprawdz gramature na opakowaniu serka? Dawno nie mialam stycznosci z
      marscapone, ale cos mi kolacze, ze opakowania mialy 25dkg, podobnie jak to, ze
      pol kilo serka starczy na leciutkie tiramisu.
      • Gość: mała Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:28
        Kurcze, gdyby tylko gdzieś był. :-) Na razie jestem daleko od sklepu i będe
        robiła na oszukiwanym mascarpone robionym domowo. :) I nie wiem ile dać. :-)
        • mysiulek08 Re: Tiramisu 11.09.04, 18:36
          to juz nie bedzie tiramisu, tylko biszkopty z twarozkiem:))
    • Gość: Pichciarz Re: Tiramisu IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 18:30
      Porównaj z innymi przepisami:
      Najlepszy chyba przepis -
      www.infomakro.pl/default.asp?thdid=1928&bid=1876Oraz
      www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1749
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis1967.html
      www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=197
      www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=przepisy&nr=14&sub=8
      • Gość: Pichciarz Re: Tiramisu IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 18:33
        Jeszcze raz bo połączyło się z owo:
        www.infomakro.pl/default.asp?thdid=1928&bid=1876
        Przepis Kurta, "Tiramisu - krok po kroku", ilustrowany.
        • Gość: iskierka26 Re: Tiramisu-uwielbiam:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 19:10
          ja robię Tiramisu prawie tak samo jak Kurt, tylko że zamiast bitej śmietany do
          kremu z jajek i mascarpone dodaję ubitą pianę z białek i odrobinę amaretto...Z
          500 g amaretto wychodzi mi tyle kremu że wystarczy na podwójne przełożenie
          ciastek. Najczęściej układam na dosć dużym półmisku...Pycha...Taki deser zawsze
          wzbudza zachwyt u gości...Nie rozumiem jak ktoś może robić Tiramisu ze zwykłego
          sera mielonego, np Tosca.Toż to profanacja!!!
          • Gość: mała Re: Tiramisu-uwielbiam:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:48
            Ja nie robię ze zwykłego, ale też nie z mascarpone. Przynajmniej nie tym razem -
            cena... :) Może w przyszłym miesiącu? :-D
    • matania Re: Tiramisu 11.09.04, 21:59
      ja robię z 2 opakowań mascarpone (chyba po 30dag,santa lucia),amaretto dodaję
      do kawy,w której maczam biszkopty a nie do masy serowo-jajecznej ale ostatnio
      znalazłam gdzieś - Kuchnia? - przepis z limoncello i zamierzam wypróbować,bo
      uwielbiam wszystko z cytrynką:)
      • Gość: iksierka26 Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:14
        ja też dodaję amaratto do kawy...nawet sporo ale kropla amaretto dodana do
        kremu troszeczkę go "uszlachetnia":-)
      • cipcipkurka Tiramisu cytrynowe... 12.09.04, 09:18
        ...wypróbowałam i polecam, naprawdę rewelacyjne! Mój Mąż wyjadał dużą łyżką
        prosto z foremki :-) Dziś będzie powtórka, pomyślę o Was przy konsumpcji!
      • Gość: mała Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 21:17
        A mogłabys podać przepis na to limoncello? :) Ja wczoraj zrobiłam to tiramisu z
        pół kilo serka, ale faktycznie bez mascarpone to ono nie smakuje normalnie. Ale
        cóż, może jak bede miała więcej wolnych pieniedzy to się zdecyduję na droższą
        wersje. :)
        • Gość: mała Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 21:19
          A tfu! Zle Cię przeczytałam i nie załapałam że robisz Z limoncello, a nie
          limoncello. :)
          • matania limoncello 15.09.04, 12:53
            i tu Cię zaskoczę,bo przepis na likierek cytrynkowy również posiadam,u nas
            oryginalne limoncello nie jest łatwe do dostania a nie codziennie się do Włoch
            jeździ:)

otóż:

10 duzych cytryn trzeba obrac ze skórki cieniusieńko,bez bialego pod spodem,
            zalac te skórki 1 litrem spirytusu na dobe lub dwie, potem przesaczyc przez
            bibule (np filtr do kawy) lub b.geste sitko i gaze,z 1L wody i 60 dkg cukru
            zrobic syrop, rozpuscic w rondlu na gazie, poczekac az wystygnie i polaczyc z
            ekstraktem ze skorki, wystudzić, włożyć do zamralnika i poczekac az sie
            przegryzie, im dluzej tym lepiej, minimum 3 tygodnie choć to trudne:)
    • Gość: kaczka Re: Tiramisu IP: 194.223.152.* 12.09.04, 22:19
      Tez jestem wielka fanka tiramisu, tylko czemu to ma tyle kalorii :D
    • Gość: Anetka Re: Tiramisu IP: 195.82.167.* 12.09.04, 22:25
      Nie rozumiem. Z tego przepisu, który podajesz jasno wynika, ze serka ma być 50
      dag. Nie po 50 dag tylko właśnie 50 dag.
      Okazuje się, ze prawdą jest, ze Polacy nie rozumieją tego, co czytają :-((
      • Gość: Ada Re: Tiramisu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 09:59
        Ale jak to dobrze, że sa jeszcze nie-Polacy, którzy rozumieją to, co czytają.
        I w dodatku sa bardzo sympatyczni i wyrozumiali dla innych, prawda Anetko?
        • linn_linn Re: Tiramisu 13.09.04, 12:27
          Osobiscie uwazam, ze powinno sie podawac w przepisach wage, a nie ilosc
          opakowan. 500 g to 500 g. Zadnych watpliwosci. Opakowania bywaja rozne,
          szczegolnie te maslane.
    • pustynniczka Re: Tiramisu 15.09.04, 11:45
      Trafiłam na ten wątek przypadkowo :-) robiłam Tiramisu z przepisu o który
      pytasz, wyszło pyszne niestety trochę rzadkie. Ale goście wszysciutko zjedli i
      koniecznie chcieli przepis :-) Polecam!
      • linn_linn Re: Tiramisu 15.09.04, 12:10
        Nie znam przepisu, ale wielkosc jajek moze byc czasem decydujaca / bialek mozna
        dac mniej niz zoltek /. Poza tym mascarpone trzeba dodawac partiami:
        lubi "uplynniac" calosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka