Dodaj do ulubionych

Sos do spagetti

13.09.04, 10:05
Mam w domu ogromne ilości pomidorów.Chciałabym zrobić sos do spagetti,ale nie
umiem inaczej niż odkręcenie słoiczka.Proszę o wszelkie przepisy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Sos do spagetti IP: *.poch.com.pl 13.09.04, 10:08
      Odszukaj mój post "pomidory", po odpowiednim doprawieniu masz gotowy sos.
    • hania55 Re: Sos do spagetti 13.09.04, 13:00
      Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Na oliwie
      zeszklić cebulę (na 1 kg pomidorów 1 cebula), wrzucić pomidory i dusić razem,
      dopóki nie zrobi się w miarę jednolita masa. W trakcie duszenia dodać posiekany
      czosnek, oregano, bazylię (najlepiej świeże), szczyptę cukru, czarny pieprz.
      Jako wariację dodaję jeszcze czasem posiekane anchois i chilli (płaska łyżeczka
      na sos z 1 kg pomidorów) albo zielone oliwki. Jeśli uznasz, że warto w trakcie
      duszenia jeszcze trochę pomidory nawilżyć, możesz dolać trochę wody lub białego
      wytrawnego wina.

Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać, posypać świeżo startym
      parmezanem. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.
    • brunosch Re: Sos do spagetti 13.09.04, 13:07
      Bardzo szybkie pomidory do makaronu:
      - Pomidory pokrój w grube plastry
      - usmaż na bardzo rozgrzanej oliwie,
      - odwróć, posyp solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem,
      - dodaj świeżą bazylię.
      Na koniec wyłóż to na ugotowany makaron.
      Nie jest to sos, tylko smażone pomidory, ale dodane do makaronu są rewelacyjne.

Jeśli masz ogromną ilość pomidorów, zrób taki sos jak radzi Hania, wlej do
      słoików i po zapasteryzowaniu miej na zimę. Będziesz mieć słoik z domowym
      sosem, wspomnienie lata.
      • linn_linn Re: Sos do spagetti 13.09.04, 13:34
        Mozna zrobic podobnie, ale piekac pomidory w piekarniku.
      • amused.to.death Re: Sos do spagetti 14.09.04, 12:17
        hm... to brzmi ciekawie. Ja dziś spróbuję:)
    • remediosss1 Re: Sos do spagetti 13.09.04, 17:52
      pomidory obieram ze skórki i dusze razem z cebulka na odrobinie oliwy z oliwek.
      Pomidory muszą się zamienić na papkę;-) Osobno na patelni smaże na oliwie mięso
      mielone i pieczraki. Potem wszystko mieszam i dodaję : posiekaną bazylię (moze
      tez być suszona)szczyptę oregano, ząbek czosnku i papryke posiekana w
      kosteczkę. Jeszcze jakiś czas duszę wszystko razem doprawiam pieprzem i solą,
      na koniec zeby jeszcze dodatkowo zagęścić wrzucam kosteczkę topionego sera(
      najlepszy złoty ementaler)!!! Gotuję makaron wrzycam di misy polewam sosem,
      posypuję wszystko parmezanem i dekoruje listkiem bazyliii !!mniam mniam!!
      z przyprawami to musisz próbować i doprawiać sos do smaku!
      pozdrawiam
      • linn_linn Re: Sos do spagetti 14.09.04, 12:01
        Makaron wrzuca sie tam, gdzie dusil sie sos / np. do glebokiej patelni /. Tam
        tez wsypuje sie ser / jeszcze na wolniutkim ogniu /. Potem mozna wylaczyc, a
        mieszac najlepiej podrzucajac patelnia / jesli dojdzie sie do takiej wprawy /.
        Z zimnym makaronem sos NIGDY sie nie polaczy.
        • pinos Re: Sos do spagetti 14.09.04, 12:32
          "Z zimnym makaronem sos NIGDY sie nie polaczy."

Nigdy nie mow NIGDY.
          Przy uzyciu blendera nie powinnam miec wiekszych problemow z polaczeniem...

Przepraszam za wtret nie na temat, ale troche irytuje mnie namietne
          podkreslanie kolejnosci wrzucania. Rozumiem, ze mieszkancy slonecznej Italii
          robia tylko tak, ze malaron do sosu, ale to jest irytujace. Mozna to delikatnie
          zaznaczyc, bez nawracania. Jezeli ktos lubi zimny - a dlaczego nie cieply?
          makaron na talerzu polany sosem, to czemu nie, na bogow? Co to komu
          przeszkadza?

Makaronowym misjonarom mowimy nasze stanowcze "eeeee tam..." :o)
          • linn_linn Re: Sos do spagetti 14.09.04, 13:28
            Jeli Ty wolisz wersje rodem z reklam / sztywne spaghetti z "kupa sosu" na
            wierzchu/, to Twoja sprawa. Komus innemu rada moze sie przydac. O wrzucaniu
            makaronu do blendera nie slyszalam, ale jak to sie mowi, sa rozne szkoly.
            • pinos Re: Sos do spagetti 14.09.04, 13:36
              Rada zostala juz przedstawiona przez "Rede...."

A co do wrzucania makaronu, to zauwazylam jedynie, ze polaczenie makaronu z
              sosem moze nastapic po zastosowaniu blendera... Wtedy zreszta to nawet surowy
              makaron sie z sosem polaczy.

Chcialam - raczej z usmiechem niz napastliwie - zasugerowac, ze "wlasciwy"
              sposob podawania makaronu mozna obwiescic swiatu jakos tak sympatycznie, a nie
              koniecznie misjonarsko/donkiszotowo. I nie ma co od razu sie jezyc. Bo
              faktycznie, to Twoja/moja sprawa jak jemy, jak cos robimy. Ale mowmy raczej o
              upodobaniach, radach, a nie kategorycznych przykazaniach konkretnej szkoly.

Duzo ladniej brzmi: we Wloszech wrzuca sie makaron do sosu, a nie polewa
              makaron sosem. Zdaniem wiekszosci - do ktorego sie przychylam - tak smakuje
              lepiej, a i lepiej przenikaja sie smaki/makaron wchlania sos/...
              • linn_linn Re: Sos do spagetti 14.09.04, 14:02
                Wlosi / na pewno Ci sie spodoba to okreslenie / powiedzieliby, ze wspinasz sie
                po lustrach. Zwracam uwage, ze tutaj wstukuejmy wszystko w pospiechu, a
                nie "glaszczemy" forme.
                • pinos Re: Sos do spagetti 14.09.04, 15:02
                  Hmmm... moja matematyczka zawsze mowila, ze jezeli zadanie z geometri mozna
                  rotwiazac na 20 sposobow, to ja zawsze wybiore - choc poprawny - ten, ktory
                  wymaga uzycia rozniczek, calek itp.
    • Gość: Dethy Re: Sos do spagetti IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.09.04, 12:45
      Ja robie podobnie jak Hania,ale do sosu,podczas duszenia dodaje pokrojona w
      paski papryke.

Jesli masz takie duze ilosci pomidorow,to mozesz je zamrozic po kilka w
      woreczku i w zimie bedzie jak znalazl do sosow.
    • Gość: @pka Re: Sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:16
      A ja do sosu robionego tak jak hania dodaje tuńczyka z puszki i czarne oliwki. I
      sosik jest boski!
      A tak na marginesie - do sosów z pomidorami najlepsze jest nie spaghetti, tylko
      "pełniejszy" makaron - typu rurki (moje ulubione), muszelki albo kokardki. Wtedy
      sos sie lepiej przylepia, no i można go zjeść więcej!
      • linn_linn Re: Sos do spagetti 07.10.04, 18:30
        ... jesli ktos chce zjesc wiecej. Dla dbajacych o linie spaghetti sa najlepsze.
        No i jeszcze drobiazg: "spaghetti al pomodoro" to ulubione wloskie danie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka