Gość: Anias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:32 Proszę was o przepisy na pierogi ze szpinakiem,szczególnie nie wiem jak zabrać się za farsz. Co propnujecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bynight_one Ravioli 13.09.04, 13:42 Ja proponuje zrobic ze szpinakiem i riccota w maselku z szalwia :-) Jeszcze nie robilam, ale juz ricota jest w lodowce, szpinak w zamrazarce a szalwia w sklepie za rogiem, bo wczoraj zjedlismy resztki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ravioli 14.09.04, 12:27 Jadlam cos takiego na Sardynii. Pycha! Byly moze jeszcze inne skladniki, ale nie dalo sie ich odgadnac / moze z uwagi na sardynska ricotte i jeszcze inny ser /. Smak byl bardzo oryginalny. W sosie pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Pierogi ze szpinakiem IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.09.04, 14:01 Jeśli nie dostaniesz ricotty, użyj zwykłego białego sera i dodaj zeszloną na maśle poszatkowaną celbulkę i oczywiście takiż CZOSNEK. Czosnek ze szpinakiem bardzo się lubią. I jeszcze szczypta gałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Pierogi ze szpinakiem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 00:03 A ja jadłem w Nowym Jorku tutejszego polskiego wyrobu takie ruskie ze szpinakiem. Zaskakująco dobre choć ruskich nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaggi Re: Pierogi ze szpinakiem 14.09.04, 01:49 ruskie ze szpinakiem? tzn. farsz serowo-ziemniaczano-szpinakowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Pierogi ze szpinakiem IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 02:05 Tak jak ja to pamiętam, to bez sera - ziemniaki i szpinak, może odrobina cebuli. Ale jestem pewien, że sera też można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaggi Re: Pierogi ze szpinakiem 14.09.04, 02:07 wychodzi na to, ze szpinak do wszystkiego pasuje :)) to mnie cieszy, bo uwielbiam i sprawdzam kazda szpinakowa ewentualnosc Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: Pierogi ze szpinakiem 14.09.04, 09:31 Sama niestety nie robię pierogów ale podzielę sie przepisem na nadzienie do placka-tarty szpinakowej. Na patelni podsmażam posiekana cebulę, dodaję czosnek, szpinak, dużo czarnego pieprzu. Mieszam z tłustym białym serem, solę, czasami dodaję trochę fety. Jeśli masa jest trochę za gęsta dodaję łyżkę, dwie oliwy, i jedno jajko, żeby nadzienie się nie rozpadało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Pierogi ze szpinakiem IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.09.04, 10:05 Robię identycznie (tartę znaczy), tylko jeszcze serem żółtym startym posypuję. Bo pierogów też nie ulepię. Musiałabym wejść z kimś w spółkę - ja farsze, wspólnik ciasto i lepienie. Odpowiedz Link Zgłoś
uroczy.kwiatuszek Re: Pierogi ze szpinakiem 14.09.04, 12:34 Witaj, Proponuję szpinak - lekko zblanszowany i ostudzony doprawić pieprzem i wymieszać z kawałkami bryndzy. Kawałki sera nie mogą być za małe, by się całkiem nie rozpuściły. Do tego troche czosnku - lekko podsmażonego na oliwie. Bardzo smaczne też jest nadzienie ze szpinaku zmieszanego z ugotowanymi ziemniakami doprawionymi czarną gorczycą, solą i pieprzem. Czuję, że dzisiaj coś takiego zrobię - mam smaka na ziemniaki z gorczycą i szpinakiem (pierogi trochę za długo się robi). Pozdrawiam kwiatuszek Odpowiedz Link Zgłoś