Gość: ANIA IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 08:19 Poproszę o przepis na szybkie i łatwe ciasto z owocami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: evita33 Re: CIASTO Z OWOCAMI IP: 62.233.232.* 14.09.04, 08:51 Ja robie kruche z owocami w 5 minut: 3 całe jajka, 1/2 kostki margaryny Kasia, 1/2 kg maki, 2 łżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany ( jak najstarszej)- wszystko ugnieść na stolnicy na to wyłożyć owoce , piec i sprawdzać patyczkiem ok. 40 minut-posypać cukrem pudrem. Ciasto okryj bieda ale smaczne no i szybkie w wykonaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: CIASTO Z OWOCAMI IP: *.chello.pl 14.09.04, 08:59 Zobacz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12964778&a=12982201 Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: CIASTO Z OWOCAMI 14.09.04, 09:35 Mój sprawdzony przepis (Od ciotki Janeczki z Jarocina) - ciacho wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre - długo zachowuje świeżość oto one - 4 szkl. mąki 1 szkl. oliwy 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 całe jaja 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem wymieszać Na wierzch owoce i kruszonka >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być również inne owoce, nawet mrożone lub z kompotu Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C Przepis na kruszonke: 20 dkg mąki 10 dkg cukru 10 dkg masla lub margaryny Wymieszac wszystkie sypkie skladniki,dodac stopiony i schlodzony tluszcz (raczej daję masło, ma milszy zapach) i razem zagniesc. Uszczykiwać małe skrawki i rozmieszczać na cieście (ja popadnie). Jeżeli chcę zrobić więcej kruszonki (a przeważnie chcę) proporcjonalnie składniki zwiększam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: CIASTO Z OWOCAMI IP: *.238.114.148.adsl.inetia.pl 14.09.04, 09:43 6 jajek 6 łyżek cukru ubić 6 lyżek oleju 2 łyzki wody mineralnej paczka proszku do pieczenia - mąki tyle aby zagęścić do konsystencji bardzo gęstej śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erla Re: CIASTO Z OWOCAMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:08 prościzna!!!2jajka,pół szkl cukru,1 szkl mąki pół kostki margaryny,1 łyżeczka proszku do pieczenia,owoce.I tak- ubij białka na pianę,dodaj cukier i żółtka ubijaj jeszcze chwilę,wsypuj powloli mąkę i wlej rozpuszczoną ciepłą margarynę,wymieszaj,ciasto do tortownicy,ułóż owoce grubą warstwą,ubij 2 białka na sztywno dodaj pół szkl cukru,piana idzie na owoce,a wszystko do pieca na ok.50min w 180st,smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: CIASTO Z OWOCAMI - prościutkie 14.09.04, 23:05 Ciasto z gruszkami Ciasto francuskie rozmrozić, połowę ułożyć na okrągłej blasze, piec 15 min. w temp. 200 C. Posmarować 3 łyżkami marmolady jabłkowej lub morelowej, ułożyć obrane i pokrojone 4 gruszki, posypać 2 łyżkami cukru i płatkami migdałowymi. Z pozostałego ciasta wyciać paseczki, ułożyć na wierzchu. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne w tempie ekspresowym :) 14.09.04, 23:33 paczka zamrozonego ciazsta francuskiego, kilka jablek obranych, z usunietymi gniazdami nasiennymi troszke cukru, troszke suszonych moreli mleko ciasto rozwalkowac dosc mocno, pokroic na kwadraty o boku 7 cm na srodek kwadratu polozyc kilka plasterkow jablka, odrobine moreli, szczypte cukru, zakleic, jak koperte i skladana strona do gory ukladac na wysmarowanej blaszce powtarzac z kazdym kwadratem to samo gore posmarowac mlekiem i posypac cukrem piekarnik 200 C, czas okolo 12- 18 minut ( ma byc przyrumienione) i juz na zimno tez dobre, na przyklad do porannej kawy Odpowiedz Link Zgłoś
camilen Re: CIASTO Z OWOCAMI 15.09.04, 11:20 1,5 szkl maki 1 szkl cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat (nie koniecznie) owoce (dowolne, moga być mrozone) Jajka utrzec z cukrem (mikserem). Dodac pozostałe składniki ciasta, dalej miksować. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać na blachę, poukładać owoce.P iec 40 min w temp. 180. Mozna tez dodać rodzynki lub inne bajery. Pycha! I bardzo szybko; mozna jeść ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś