Dodaj do ulubionych

IMIENINY I TEŚCIOWA, POMÓŻCIE

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 19:53
Poszukuję przepisów w miare łatwych a rzucających na kolana, gości
imieninowych mojego faceta, zwłaszcza teściową. danie główne, przystawki,
sałatki. Proszę WAS o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • marianka.m Re: IMIENINY I TEŚCIOWA, POMÓŻCIE 14.09.04, 21:33
      przystawka: suszone śliwki i morele zawijane i pieczone w plastrach boczku +
      bagietka z masłem; do tego:
      sałatka: seler ze słoika + kukurydza z puszki + majonez, ser starty na dużych
      oczkach, pokrojona w kostkę szynka, sól, pieprz, dużo czosnku.
      Łatwe i sprawdzone. Polecam.
    • Gość: Aneta Re: IMIENINY I TEŚCIOWA, POMÓŻCIE IP: 81.15.254.* 15.09.04, 15:40
      Moje propozycje na danie główne:

      Ryba zapiekana z pieczarkami

      1 kg ryby (sandacz,
      halibut,
      dorsz,
      karmazyn,
      karp,
      szczupak) lub 60 dag filetów,
      10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,
      2 dag tłuszczu,
      10 dag cebuli,
      4 dag tłuszczu do pieczenia,
      1/8 l śmietany,
      5 dag sera gouda lub tylżyckiego,
      sól,
      pieprz.

      Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na
      ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego
      piekarnika, podpiec. Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko
      poszatkować. Dodać cebulę pokrojoną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki
      wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną
      śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy
      ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć.

      Filet z kurczaka duszony w warzywach

      4 filety z piersi kurczaka
      cebula
      4 pomidory
      4 łodyżki bazylii
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki oleju
      pół szklanki bulionu warzywnego
      sok z cytryny
      sól, pieprz

      Umyte i osuszone filety z piersi kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć
      solą i pieprzem. Włożyć na rozgrzany olej, usmażyć na złoty kolor z obu stron.
      Wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać,
      włożyć na pozostały ze smażenia mięsa tłuszcz. Po mniej więcej 5 minutach
      wrzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz opłukane i posiekane listki bazylii z
      3 łodyżek. Wlać gorący bulion warzywny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
      Zagotować, podgrzewając na średnim ogniu. Filety ułożyć na warzywach i dusić
      pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Nałożyć na talerze. Udekorować
      pozostałymi listkami bazylii. Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.
      Kotlety drobiowe z niespodzianką

      4 piersi z kurczaka
      1/2 czerwonej papryki
      4 plastry żółtego sera
      jajko
      bułka tarta
      olej
      sól
      pieprz
      wegeta

      Piersi umyć i rozbić na kotlety, posypać przyprawami, ułożyć na mięsie ser i
      pokrojoną w paski paprykę. Zwinąć w roladę, obtoczyć w rozbełtanym jajku i
      bułce tartej. Piec na małym ogniu po 5 minut z każdej strony.

      Lasagna

      12 płatów lasagne Barilla (nie wymaga wcześniejszego gotowania) (można je
      wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem beszamelowym
      przed zapiekaniem)
      400 g Sera żółtego
      Sos boloński:
      1 Cebula
      3 Ząbki czosnku
      400 g Mięsa mielonego
      1 Puszka pomidorów bez skorek (lub 2 małe /70 g/ puszki przecieru pomidorowego)
      1 Marchewka
      1 Pietruszka
      1/4 Selera
      2 Liście laurowe
      4 Łyżki oliwy
      oregano, sól, pieprz zielony
      Sos beszamelowy:
      800 ml. Mleka (przegotowane)
      80 g Masła
      1 Łyżka maki
      Sól, Pieprz, gałka muszkatałowa

      Sos boloński:
      Cebula drobno kroimy, a następnie smażymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale ząbki
      czosnku, mięso mielone, trochę oregano, smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy 1/2
      pomidorów, pieprz zielony, całą marchewkę i pietruszkę oraz seler, 2 liście
      laurowe - gotujemy 15 minut pod przykryciem (ja to robię na patelni - pasuje
      idealnie). Pod koniec dodajemy druga cześć pomidorów. Chwile gotujemy.
      Wyjmujemy czosnek, marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe (nie są już
      potrzebne).
      Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło w ciepłym garnku (nie na ogniu) dodajemy
      łyżkę maki, łyżeczkę soli, cale mleko, odrobinę gałki muszkatałowej. Zagotować.
      W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos
      boloński, ser żółty tarty. Układamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy
      pozostałą ilość sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (nie koniecznie). Pieczemy
      ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C.
      Drobiowe roladki z pieczarkami

      4 pojedyncze piersi z kurczaka
      pół kilo pieczarek
      łyżka tartej bułki
      2 łyżki gęstej śmietany
      1 duża cebula
      200 ml bulionu z kostki
      tłuszcz do smażenia
      sól, pieprz, ew. ostra papryka

      Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę
      pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu, dorzucić połowę pieczarek
      pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
      pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać łyżkę bułki tartej i przyprawić. Płaty
      mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
      Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucić resztę pieczarek pokrojonych w
      cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym
      ogniu ok. 30-40 minut.
      Roladki przełożyć na półmisek. Do sosu dodać śmietanę, można go też zagęścić
      płaską łyżeczką mąki. Polać nim mięso.

      Na zakąski proponuję:
      Jajka faszerowane - przepis podstawowy

      Ugotowane na twardo jaja przeciąć, wraz ze skorupkami, podłużnie na pół.
      Ostrożnie wyjąć z nich białko i żółtko, które potem należy utrzeć lub bardzo
      drobno pokroić. Jest to masa podstawowa.
      Farsz estragonowy - masę podstawową wymieszać z 2 łyżkami majonezu, 1
      ząbkiem posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki estragonu.
      Farsz koktajlowy - masę zmieszać z 4 łyżeczkami majonezu, 2 sosu chili,
      1/2 łyżeczki chrzanu.
      Farsz musztardowy - do masy dodać 3 łyżeczki majonezu, 2 musztardy, 1
      łyżeczkę posiekanej czerwonej cebuli.
      Farsz zwykły - do masy podstawowej dodajemy 1 łyżeczkę majonezu, 3
      łyżeczki posiekanego szczypiorku.
      Farsz wielkanocny - masę wymieszać z 5 łyżeczkami podsmażonych wcześniej
      na maśle z cebulką pieczarek, 3 łyżeczki szczypiorku.

      - PIECZARKI FASZEROWANE
      pieczarki (duże) 20 szt.
      cebula 1 szt.
      jajko 1 szt.
      ser żółty (ostry) 30 g
      sól,pieprz
      bułka tarta 20 g
      masło 40 g
      margaryna do smażenia
      natka pietruszki 1 łyżka

      Pieczarki (o zamkniętych kapeluszach) oczyścić, opłukać i odsączyć. Kapelusze
      oddzielić, trzony oskrobać i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
      podsmażyć na margarynie. Do posiekanych trzonów dodać sól, pieprz, jajko,
      usmażoną cebulę oraz posiekaną natkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
      Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić kopiasto kapelusze pieczarek. Ułożyć na
      brytfannie posmarowanej masłem, każdą pieczarkę posypać startym żółtym serem i
      tartą bułką, skropić masłem, wstawić do bardzo rozgrzanego piekarnika i zapiec.
      Gdy pieczarki się lekko zarumienią wyjąć, ułożyć na półmisku i przybrać natką
      pietruszki. Można podawać jako przekąskę lub jako dodatek do mięs pieczonych po
      angielsku.



      - POMIDORY NADZIEWANE SAŁATKĄ WARZYWNĄ (dowolną sałatką, może być sam groszek
      konserwowy z szynką i majonezem)

      - BABECZKI Z PIECZARKAMI (tak jak kruche babeczki na słodko, tyle, że na słono
      upiec i zapiec potem z pieczarkami podsmażonym i z cebulką i startym serem)


      Sałatki:


      Sałatka z tuńczyka I

      Po puszce tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju) oraz kukurydzy konserwowej, 4
      jaja, 3 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz

      Tuńczyka wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem, wymieszać z osączoną kukurydzą,
      jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę, drobno pokrojonym ogórkiem
      konserwowym i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majonezem


      Kolorowa sałatka-królewska

      papryka czerwona, 1 sztuka
      papryka żółta, 1 sztuka
      papryka zielona, 1 sztuka
      kukurydza słodka, 1 mała puszka
      ser żółty, 25 dkg
      Majonez

      Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ser żółty kroimy w drobną kostkę. Dodajemy
      kukurydzę. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz mieszamy z
      majonezem.

      Sałatka z kurczaka

      filet z kurczaka, 4 sztuki
      pieczarki, 300 gramów
      por, 1 sztuka
      papryka żółta, 1 sztuka
      papryka czerwona, 1 sztuka
      brokuły, 300 gramów
      jogurt naturalny, 1 opakowanie
      Jarzynka WINIARY
      czosnek, 2 ząbki
      śmietana, 4 łyżki

      Piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić Jarzynką, odstawić. W
      tym czasie przygotować sos, wycisnąć czosnek, pokroić drobno koperek, zmieszać
      wszystkie składniki razem, odstawić. Por pokroić w pół krążki, pieczarki w
      plasterki, paprykę w kostkę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka