Dodaj do ulubionych

Podwyższony cholesterol

17.02.16, 20:34
Mam podwyższony cholesterol, od ok. miesiąca staram się jeść inaczej, zdarza mi się zjeść coś 'zabronionego'. Głównie jem duszonego/parowanego indyka i kurczaka, bardzo mało tłuszczu zwierzęcego. Do tego ryby: halibut, łosoś i miecznik. Powoli zaczyna wychodzić mi to bokiem i słabo mi się robi na myśl, że jutro znowu będzie parowany indyk/kurczak ;) Wcześniej nie musiałam tak gotować, więc nie mam za bardzo pomysłów, mam nadzieję, że podrzucicie jakieś wasze sprawdzone i smaczne przepisy na podwyższony cholesterol.
Z badania sprzed miesiąca miałam 209, nie jest on wynikiem złej diety, ale lekarstw, które przyjmuję. Nie jem nabiału i jajek, proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 17.02.16, 21:15
      mysle ze to nie jest wlasciwe Forum do tego typu pytan, proponowalabym zajac sie tematem cholesterolu dokladniej
      cholesterol a w zasadzie leczenie go jest dosc dyskusyjnym tematem ostatnio, malo jest lekarzy, ktorzy naprawde sledza ten temat a przyjmuja tylko rutynowe, stare metody podawania tabletek (bezsensownych)
      co do miesa indyka tez bym sie mocno! nad tym zastanowila a zartem mowiac: zmien antybiotyki czyli zacznij jesc inne miesa :)
    • Gość: x 200-250 jest jeszcze OK, krytycznie jest >250. IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 17.02.16, 23:50
      Odstaw kortyzon ;)
    • Gość: jagoda Re: Podwyższony cholesterol IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.16, 11:10
      80% cholesterolu wytwarza sam organizm, tylko 20% jest z diety, więc dieta za dużo nie daje
    • autumna Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 11:26
      Przy takich ograniczeniach szukałabym inspiracji w kuchni wegańskiej, tu chociażby:
      www.jadlonomia.com
      • mhr2 Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 11:47
        autumna napisała:

> Przy takich ograniczeniach szukałabym inspiracji w kuchni wegańskiej,

Frutarier!
      • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 13:37
        nie mam nic przeciwko kuchni weganskiej ale ......
        • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 13:45
          Ale co?
          • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 14:10
            ale, jak wiesz, nie lubie bezsensownych wpisow :)
            • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 14:46
              ciekawa jestem dlaczego ale?
              • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 14:47
                Ale dlaczego Twoj wpis mialby byc bezsensowny? Nie masz nic do powiedzenia w temacie kuchni weganskiej?
                • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 16:07
                  nie mam nastroju na twoje weganskie zaczepki, oderaguj w inny sposb, np. zjedz dobrego steka
                  • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 09:40
                    Dlaczego zaczepki? Pytam kulturalnie o Twoej ale i dostaje odpowiedz o steku.
                    To jest malo kulturalne zachowanie.
    • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 12:02
      Daj spokój, to nie jest podwyższony cholesterol.
      • pavvka Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 16:24
        > Daj spokój, to nie jest podwyższony cholesterol.

Dokładnie, 209 to poziom nieznacznie powyżej normy. Możesz starać się jeść zdrowiej niż wcześniej, ale nie popadaj w paranoję. Jeśli raz czy dwa razy w tygodniu zjesz na obiad coś innego niż kurczak na parze, świat się nie zawali.
        • moniakociara Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 16:44
          Moja kuracja będzie trwać jeszcze 4-6 miesięcy, więc cholesterol najpewniej wzrośnie. Przed miałam w normie, jeżeli ma rosnąć, to chce żeby to było jak najmniej.
          • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 17:17
            wlacz sobie sport do diety...
            • Gość: x przed czy po jedzeniu? :D IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 18.02.16, 19:44
              Lekarz do pacjenta: Koniecznie musi pan duzo spacerowac!
              P: Przed praca czy po?
              L: A gdzie pan pracuje?
              P: Jestem listonoszem.
              (Stary dowcip, wowczas listonosze nie byli zmotoryzowani)
          • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 17:19
            U kobiet niższy cholesterol wiąże się z większym ryzykiem śmierci. W tym badaniu www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/ trwającym 10 lat podzielono kobiety na 5 grup według ilości cholesterolu. Największe ryzyko śmierci było u kobiet z najniższym cholesterolem, u wszystkich pozostałych było mniejsze, w tym także u tych z najwyższym cholesterolem.

• znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 12:28
      Przejdz na diete weganska.
      moj byly malz. mial ten Problem, ponoc dziedzicznie, bo jego Mama, jadajaca jak Ty, tez tak miala.
      Eks je prawie wegansko, ser na sniadanie od paru lat i ma cholersterol w normie. Wysoko, ale w normie i zeszlo z podwyzszonego.
    • roseanne Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 16:05
      poszukaj informacji o diecie DASH - co prawda jest ona glownie dla nadcisnieniowcow, ale przy zaburzeniach cholesterolu tez polecana

jesli mozesz zastap czesc mies straczkowymi lub porcja orzechow

dodaj jarzyny i owoce - surowe lepsze, jesli trawisz dobrze, jesli nie gotowane/ pieczone tez ok

platki owsiane polecane

nie ograniczaj tluszczow rybnych!

nie stosuj tluszczu kokosowego - wg mojej dietetyczki moze podnosic cholesterol
      • bene_gesserit Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 18:21
        Roseanne dobrze pisze - garść orzechów/migdałów dziennie poprawia poziom ch.
        Poza tym poeksperymentowałabym z jedzeniem o wysokiej zawartości witaminy C - w części przypadków podwyższonego ch. przyczyną jest niedobór tej witaminy podobno. Zapodaj sobie z rana sok z cytryny rozcieńczony w szklance wody - nie dość, ze to będzie duża dawka witaminy, to jeszcze sobie zalkalizujesz organizm.
    • nobullshit Re: Podwyższony cholesterol 18.02.16, 22:34
      Jak kilka osób wspomniało, to nie jest podwyższony cholesterol. Nie tak naprawdę. Tym bardziej więc, imho, nie zbijesz go dietą.
      Kup w aptece / sklepie zielarskim Cholesteran albo inny preparat z wyciągiem z czerwonego ryżu. Produkt naturalny, można go w każdej chwili odstawić, poleciła mi go kardiolożka, wyniki poprawiły mi się po miesiącu.

Ale oczywiście każdy człowiek jest inny, więc "skonsultuj się z lekarzem bądź farmaceutą".
      • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 09:24
        Ale po co kobieta ma sobie zbijać ten cholesterol, skoro nie wpływa to korzystnie na ryzyko śmierci?
        • moniakociara Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 12:40
          Chce zbić albo móc kontrolować/spowolnić wzrost poziomu cholesterolu. Przez ostatnie 5 miesięcy mi urósł, jest to skutek uboczny zażywania tabletek, które będę na pewno brać przez kolejne 4 miesiące, a może nawet dłużej.
          • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:16
            Nie wzrusza Cię zupełnie informacja, że u kobiet z niższym od Twojego poziomem cholesterolu ryzyko śmierci jest wyższe? Nie niższe, tylko wyższe.
    • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 08:18
      od momentu kiedy zacząłem jeśc to co mi pasuje ale połączyłem to ze sportem i ograniczeniem stresów to mi spadł z 280 na 200. Jem do 10 jajek tygodniowo (często na wędzonce), codziennie mieso (bo robi mi najlepiej), jedyne co odstawiłem to żółte sery.
      Cholesterol to bajka wymyslona w latach kiedy trzeba było uzasadnić wejscia na rynek margaryny i coraz wiecej lekarzy mówi że normy są z d*py wzięte.
      Kolega dobił do 380 i co badanie było gorzej mimo diety. W którymś momencie odstawił leki, przestał sie badać, zmienił robotę, rzucił palenie i w ciągu roku spadł na 240 (przy standardowej kuchni). To organizm tym steruje a nie kuchnia.
      • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 09:44
        co Wy macie z ta margaryna? Jakies teorie przesladowcze. Maragryna jest na rynku od dawna, od dawna smaroue nia chleb, jeszcze zanim sie zaczela naognka na maslo.
        Wielu lekarzy obwina za chosterol ser zolty, piwo i nie wspomina o margarynie.
        • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 09:54
          margarynę trzeba było jakoś wypromować. Więc znaleziono winnego- wysoki cholesterol jako skutek używania masła. Od momentu nagonki produkcja margaryny skoczyła o parę rzędów wielkości.
          • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 10:07
            I dzięki temu wszyscy pojedliśmy sobie tłuszczów trans i zjełczałych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6. Na zdrowie.
            • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 11:11
              fakt. też miałem ten etap w życiu czego bardzo sie wstydzę.
              Ale od 7-8 lat nie kupiłem żadnej margaryny. Tylko masło.
          • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 13:39
            rozumiem teorie promocji czegos. Tylko sa lekarze, ktorzy ostrzegaja przed piwem albo serem, a nie maslem.
            To raz.
            A dwa - margaryna jest na rynku od dawna. Zapewne jest jakisp rocent ludzi, ktorym szkodzi maslo lub ktorzy rzeczywiscie powinni ograniczac spozycie pewnych produktow. Ale zeby zaraz robic spisek przeciw kostce masla?
            No i produkcja mleka to cierpienie krow i to ogromne.
            To tak zupelnie przy okazji.
            • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:04
              margaryna od "powojnia" była tanim substytutem masła. Jak sie miało pieniądze to sie przechodziło na masło. I dopiero mocny marketing zmienił postrzeganie margaryny na coś "zdrowszego" od masła. Co z perspektywy czasu okazało sie po prostu kampania promocyjną a nie prawdą.

cierpienie to jest jak sie krowy nie wydoi.
              I to ogromne.

Co do lekarzy i teorii - teorii jest tyle ilu lekarzy. Kiedyś sól była przyczyną nadcisnienia i tysiaca innych spraw a teraz już powoli sie z tego lekarze wycofują. 10 lat temu cholesterol zabijał a teraz to juz kwestia odmiennosci organizmu i stresu :)
              Teraz w modzie jest nietolerancja laktozy na którą w rzeczywistosci cierpi parę % Europejczyków ale za to jak sie słyszy ludzi to co drugi mówi że nie może :D
              Zapomniałem - celiakia jest jeszcze modna. Warto sie pochwalić że sie nie może jeść glutenu - to chyba nobilituje czy jakoś tak. (1% mieszkańców Europy ma to naprawde)
              • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:09
                Moze dla ciebie margaryna byla substytutem masla, dla mnie np. nie. Naprawde nie ma jednej opinii co do margaryny.
                Krowa, aby dwala mleko, musi wczesniej byc w ciazy. I tak jest z krowa przez cale zycie, a cielaka sie jej zabiera. nie bylaby w ciazy, dojenie nie byloby potrzebne. Pomijam fakt ze wspolczesnie krowy daja ogromne ilosci mleka.
                Celiakia ani nietolerancja glukozy wg mnie nie naleza do tematu. Nie mam i nie cierpie na nie.
                • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:20
                  nie jest ważne czym była dla mnie a czym dla Ciebie.
                  Margaryna została wynaleziona jako tani substytut masła i w tej roli radziła sobie swietnie przez długie lata. Aż jakiś geniusz wpadł na to jak rozwinąć sprzedaż i zaczął z zupełnie innej strony...

co do celiakii - chodzi mi o to że czasy sie zmieniają i również na to co szkodzi a co nie jest moda. Sól, cukier, papierosy, pszenica, masło, margaryna, jajka itd

PS cielaka sie zabiera bo jest pyszny. Grzech zostawiać.
                  • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:28
                    Dla Ciebie jest tanim substytume ma, a dla mnie nie. Twopja oinia o rgarei nie jest ani powszechna, ani tym b. ogolnie wiazaca.
                    Pyszny cielak, zabierany matce dwa dni po urodzeniu. Fajne zycie krowy, dajacej coraz wiecej mleka i stojacejcCale zycie w oborze.
                    Przy okazji pyszny cielak jest wyjatkowo cynicznym komentarzem.
                    A co do celiakii itepe - nie cierpie i nie bede rozwijac tematu.
                    • trypel Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:36
                      pierwszy z brzegu artykuł po co została wynaleziona margaryna- jako tani substytut masła (dla Ciebie moze być nawet smarem do łożysk ale fakty są inne)
                      tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarcze,71/ostateczny-zmierzch-margaryny-traktowalismy-maslo-jak-wroga-ale-ta-wojna-sie-zakonczyla,389851.html

PS nie wszystkie krowy stoją całe życie w oborze. Kupuję sery w Korycinie od babki która wypasa krowy tylko na pastwisku (oczywiscie w sezonie) i czuć różnicę w smaku sera od momentu wyjscia na zieloną trawę. Mam nadzieję że z czasem (tak jak jest to w przypadku jajek) coraz wiecej ludzi zacznie zwracać uwagę na to jak żyją zwierzęta dajace nam pożywienie.
                      • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 08:36
                        woadomosci dotyczace Unilvereu, koncernu, ktorzy rzadzi rynkiem i tvn 24 - telewizja, ktora rzadzi glowami:)
                        Olbrzymia wiekszosc krow spedza cale zycie w oborze, w oparach wlasnych odchodow. A kiedy zabiera sie im ich dzieci, wielbiciele cieleciny daja upust cynizmowi.
                        Produkcja mleka musi sie oplacac, co oczywiscie dzieje sie kosztem krow.
                        I nie ma rzezni przyjemnej dla krowy.
                        • Gość: x jedna krowa kiedyś uciekła z rzeźni IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 22.02.16, 10:10
                          i błąkałą się potem po okolicy. Ale nie dała się złapać :D
                          • znana.jako.ggigus Re: jedna krowa kiedyś uciekła z rzeźni 22.02.16, 14:06
                            To byla Yvonne!!
                            • Gość: x chciałem napisać, że się wałęsała po okolicy, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 22.02.16, 14:23
                              ale to byłoby nie fair wobec Bolka ;)
                              Ty to masz pamiec! Ja za to pamietam Bruno, zastrzelonego przez Twoich sasiadow :D
                              • znana.jako.ggigus Re: chciałem napisać, że się wałęsała po okolicy, 23.03.16, 11:40
                                bo ja trzymalam kciuki za Yvonne.
                        • trypel Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 14:16
                          Jak jeżdzę po Warmii, Mazurach i Podlasiu od wiosny to widzę na lakach tysiące krów. One są tam na wakacjach? To samo widzę w Szwajcarii, Niemczech i francji. To jakieś inne krowy? Nie mleczne?
                          Oczywiście takie w oborach tez są.
                          Chociaż w smaku sera czuć karmienie świeża trawa.
                          A cielęcina jest bardzo smaczna - tylko powiedz po co zabierać cielaka po 2 dniach skoro rośnie a póki jest na samym mleku to wciąż jest cielakiem? Przecież to wbrew własnemu interesowi.
                          • Gość: x u nas jest produkcja mleka konwencjonalna, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 22.02.16, 14:31
                            mleko jest potem za grosze w dyskontach i jest produkcja mleka i hodowla biologiczna, ekologiczna. Z tej drugiej pochodzi m.in. tzw. Vorzugsmilch, nie przerabiane, z max okresem przydatnosci 96 h. Na takim mleku to sie nawet smietanka wytraca.
        • jhbsk Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 12:39
          Po co mam jeść jakieś namiastki skoro jest masło?
      • moniakociara Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 12:38
        Nie jem jajek i produktów mlecznych bo mam na nie alergie, tęsknię za jajecznicą na boczku albo z kiełbasą, tak samo tęsknie za serami. Sport uprawiam 3-4 razy w tygodniu, na więcej nie mam czasu i nie są to 30 minutowe spacerki, ale bieganie i podnoszenia ciężarów na siłowni. Alkoholu praktycznie nie pije, od września zeszłego roku ani kropli. Jestem w trakcie kuracji, która obciąża wątrobę, a jednym ze skutków ubocznych może właśnie być wzrost cholesterolu, który u mnie nastąpił.
        • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 13:40
          Moniakociara (fajny nick), a czemu nie reagujesz na posty o kuchni weganskiej? Pytam z czystej ciekawosci. Z ww postow widac, ze nie umiesz gotowac wegansko. A czemu nie chcesz sprobowac?
          • moniakociara Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:24
            znana.jako.ggigus, zareagowałam :) Stronę, jadlonomia, która zostala zalinkowana przejrzałam i wybrałam interesujące mnie przepisy. Raczej nie będę w 100% jeść wegańsko, kiedyś przez rok nie jadłam mięsa i zdałam sobie sprawę, że jestem dosyć mocno mięsożerna, ale do dzisiaj co najmniej raz w tygodniu zdarza mi się w ogóle nie jeść mięsa i produktów zwierzęcych.
            • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:35
              Dzieki:)
        • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 15:17
          moniakociara napisała:

> Nie jem jajek i produktów mlecznych bo mam na nie alergie, tęsknię za jajecznic
          > ą na boczku albo z kiełbasą, tak samo tęsknie za serami. Sport uprawiam 3-4 raz
          > y w tygodniu, na więcej nie mam czasu i nie są to 30 minutowe spacerki, ale bie
          > ganie i podnoszenia ciężarów na siłowni. Alkoholu praktycznie nie pije, od wrze
          > śnia zeszłego roku ani kropli. Jestem w trakcie kuracji, która obciąża wątrobę,
          > a jednym ze skutków ubocznych może właśnie być wzrost cholesterolu, który u mn
          > ie nastąpił.

jezeli robisz jakas kuracje to wychodze z zalozenia, ze jestes przez kogos, kto jest profesjonalista (lekarz, dietetyk...) prowadzona
          co do alkoholu, mysle ze lampka czerwonego wina by ci nie zaszkodzila :) a wrecz przeciwnie
        • Gość: jagoda Re: Podwyższony cholesterol IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.16, 11:31
          jeśli twoja kuracja obciąża wątrobę spróbuj zioło ostropest plamisty, bardzo dobrze działa na wątrobę, stosują to ludzie przy chorobach nowotworowych, po chemiach, ostropest świetnie regeneruje wątrobę
        • saqigar Re: Podwyższony cholesterol 21.02.16, 12:08
          Jesli to jest efekt czasowy leczenia, to czym sie przejmujesz? 4 miesiace podwyzszonego cholesterolu, nie sprawi spustoszenia w organzmie, ani nie zatka od razu twoich zyl. Skonczysz kuracje, cholesterol wroci do normy.
          Co do diety, to rzeczywiscie sa rozne teorie na temat jej skutecznosci w walce z podwyzszonym cholesterolem, a jedna z teorii mowi, ze np. fruktoza powoduje skoki cholesterolu. Mam w domu osobe, ktora miala podwyzszony cholesterol. Co zrobilismy? Wyeliminowalem z kuchni tluszcze zwierzece, tzn. tluste miesa (zostawilem np schab i wolowine), zostaly jajka w duzej ilosci i nabial, tluszcze zw. zastapilem olejmi roslinnymi , tzn oliwa i olejem rzepakowym. Wyeliminowane zostaly kupne ciasta, ciasteczka, desery, jogurty owocowe, bo ich sklad jest mocno nieokreslony i czesto zawieraja tluszcze trans i fruktoze. Oprocz tego sport 3x w tygodniu, silownia polaczona z bieganiem. Podzialalo.
    • mhr2 Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 11:27
      moniakociara napisała:

> Nie jem nabiału i jajek,

one szkodzi?
      • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:09
        Niektorym ludziom szkodzi.
      • tralalumpek Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 18:33
        mhr2 napisała:

> moniakociara napisała:
        >
        > > Nie jem nabiału i jajek,
        >
        > one szkodzi?

co to za odpowiedz: one szkodzi?
        >
        • mhr2 Re: Podwyższony cholesterol 20.02.16, 09:49
          tralalumpek napisała:

> co to za odpowiedz: one szkodzi?

moniakociara pytam!
    • slodkoscipatryka Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:51
      Ograniczaj nasycone kwasy tłuszczowe, a więcej PUFA i MUFA. Do tego duzo ryb.
      Pamiętaj, ze cholesterol nie pochodzi tylko z pożywienia, ale także jest produkowany samoistnie przez Twój organizm. Właśnie SFA czyli nasycone kwasy tłuszczowe aktywują produkcje cholersterolu endogennego.
      • ankaszym Re: Podwyższony cholesterol 19.02.16, 14:57
        Zgadzam się!
    • shachar Re: Podwyższony cholesterol 21.02.16, 14:15
      Anatomia i fizjologia 101: cholesterol -integralny skadnik ścian komórkowych ciała, produkowany jako odpowiedz organizmu na reakcję alergiczna/zapalną tegoż organizmu.
      Co powoduje tę reakcję: żarcie rzeczy, których nasz praprzodek nie rozpoznałby jako jedzenie; wszystko paczkowane kupowane na stacji benzynowej :-), biała mąka i wszystko niej zrobione, dodatki chemiczne podkręcające smak, biały cukier, wszystko z konserw, puszek, wszystko gazowane.
      Podobno wynaleziono już organizmy/bakterie jedzące plastik, człowiek jest trochę bardziej złożony i "nowoczesne jedzenie", gdzie białą mąkę nauczono się pozyskiwać dopiero w XIX wieku, to dla nas trochę za mało czasu , ewolucyjnie rzecz ujmując.
      Niektórzy twierdzą, że w ogóle jeszcze nie przystosowaliśmy się do jedzenia jakichkolwiek zbóż i produktów mlecznych po wyrośnięciu z wieku oseska. Mleko krowie jest dla oseska krowy poza tym.
      O, i tak; pozostaje trochę mięsa , chudego, głównie badylki, liście i orzeszki, owocek od święta. Wtedy i cholesterol będzie w normie, i ciśnienie będzie w normie, i waga będzie w normie. To bardzo proste w sumie, tylko trochę trudne do przełknięcia ;-)
    • Gość: gamba Re: Podwyższony cholesterol IP: *.Red-83-37-199.dynamicIP.rima-tde.net 21.02.16, 15:25
      Pytanie: dlaczego podwyzszony cholesterol jest zly?
      Znaczy, ze lepiej umrzec pare lat wczesniej unikajac Alzheimera w jakims przytulku, czy korzystac z zycia (potrawy i inne) majac na uwadze "memento mori".
      Przypomnienie: "nie da się uniknąć śmierci".
      Smierć jest piekna. Nie trzeba bedzie myslec ... co zrobic dzisiaj na obiad.
      Uzywajcie zycia!
    • Gość: kim Re: Podwyższony cholesterol IP: *.play-internet.pl 21.02.16, 19:58
      Masz cholesterol w normie. Takiego przekroczenia normy sie nie leczy (mniej niz 10%).
      Wlasnie stajesz sie jedna z milinów ofiar przemysłu farmaceutycznego. Lekarze obecnie dostaja rozne "bonusy" za wmawianie ludziom, ze musza sie leczyc, najlepiej brac leki. Many, many, many...

Od katowania sie absurdalnym dietami podniesie ci sie poziom kortyzolu, a razem z nim cholesterol.

Lepiej zacznij chodzic na dlugie spacery, cwicz, troche schudnij na wiosne. To wszystko. Żadnych margaryn "antycholesterolowych" ani leków - bo sie wkrecisz w leczenie bez konca. Po pol roku ruchu i relaksu sprawdź jak sie sprawy maja (możesz isc prosto do laboratorium - za 25 zl zrobia ci profil). Jesli troche spadnie lub nie bedzie sie zmieniac - wszysto jest OK. W twoim wypadku nie ma co leczyc, a dieta jak juz tu powiedziano naprawde niewiele daje. Najbardziej pomaga zrzucenie nadmiernych kg, jesli je mamy.
      • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 14:12
        Podwyzszony!Dropdzy lekazrze internetowi.

Normy dla stężenia cholesterolu całkowitego (TC ? ang. total cholesterol) we krwi są następujące[potrzebne źródło]:
        Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l),
        Poziom podwyższony: 200?250 mg/dl (5,1?6,5 mmol/l),
        Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).
        • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 15:03
          Tylko skąd się bierze taka a nie inna "norma", w szczególności u kobiet? Spójrz na ten wykres i powiedz mi, w którym zakresie chciałabyś być: www.second-opinions.co.uk/images/totalmort.gif
          • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 15:53
            W Niemczech saszcze ostrzejsze normy.
    • Gość: gamba Re: Podwyższony cholesterol IP: *.Red-83-37-199.dynamicIP.rima-tde.net 22.02.16, 16:27
      Takie male porównanie:

Dieta Sródziemnomorska:
      www.embassy.es/wp-content/uploads/2015/11/la-dieta-mediterranea-805x503.jpg
      Zyja okolo 98 lat.

Dieta Asturias:
      www.hotelrestauranteelreundu.com/wp-content/uploads/2014/08/fabada.jpeg
      Zyja okolo 105 lat.
    • marbor1 Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 19:17
      Poczytajcie sobie moi drodzy, co sądzą inni na temat cholesterolu, np. profesor Walter Hartenbach. Czy go zwalczać za wszelką cenę, czy go polubić.
      www.dziennikwschodni.pl/zdrowie/n,1000088064,masz-cholesterol-to-bedziesz-zdrowy.html
      • znana.jako.ggigus Re: Podwyższony cholesterol 22.02.16, 19:55
        de.wikipedia.org/wiki/Walter_Hartenbach#cite_note-11

obalone jego tezy to przypiski 11,12 i 13
    • mhr2 Re: Podwyższony cholesterol 23.02.16, 14:19
      moniakociara napisała:

> , mam nadzieję, że podrzucicie jakieś wasze sprawdzone
      > i smaczne przepisy na podwyższony cholesterol.

ja nie lekarz.
    • znana.jako.ggigus Re: pogonic spamera! 21.03.16, 18:37
      daj spokój, ja też to stosuję i działa:))))))
    • mmagi Re: Podwyższony cholesterol 22.03.16, 12:55
      Jak niewiele to polecam Profichol albo Cholesterol Herbapolu:)
    • senin1 bo gotowanie na parze nie musi byc monotonne 11.04.16, 09:38
      miesa I ryby mozna gotowac na parze z dodatkiem przeroznych sosow I przypraw (ziol, grzybow itd.

zasada jest prosta, zamiast wrzucac mieso do parowara czy innego urzadzenia tak na zywca, wystarczy zamarynowac je wczesniej na pol godziny w jakims sosie/przyprawie I z ta marynata (na miseczce w ktorej sie marynowalo) wstawic do ustrojstawa parujacego

mieso jest soczyste po takim parowaniu, I jest dodatkowy pyszny sos - mozna to jesc z ryzem czu makaronem, albo ziemniakami

ja mam taka ulubiona parowana potrawe - jest to wieprzowina z czarna fermentowana fasola, sosem sojowym, scherry, czosnkiem, imbirem I odrobina cukru (wieprzowine mozna zastapic indykiem)

kombinacje marynaty moga byc rozne ale przyznam sie ze poza sosem ostrygowym niczego innego nie probowalam
      • znana.jako.ggigus Re: bo gotowanie na parze nie musi byc monotonne 11.04.16, 09:54
        Gdzie kupuejsz czarna ferm. fasole?
        • senin1 Re: bo gotowanie na parze nie musi byc monotonne 11.04.16, 13:31
          w sklepach z artykulami azjatyckimi - raczej w tych prowadzonych przez Chinczykow, bo Hindusi maja swoje preferencje I kuchnia Chin/ Dalekiego wschodu raczej ich malo interesuje

mozna kupowac w puszkach (w zalewie) albo pakowana prozniowo, tak czy tak, tak trzeba to rozetrzec z cukrem I reszta przypraw
    • ania_m66 Re: Podwyższony cholesterol 11.04.16, 09:52
      bardzo, ale to bardzo bardzo polecam ci dostepny na youtube odcinek 2 brytyjskiej dokumentacji z zeszlego roku pt the men who made us spend
      cala serie zlozona z 3 odcinkow polecam szczerze wszystkim myslacym samodzielnie.
    • olivkah Re: Podwyższony cholesterol 13.04.16, 13:30
      Dwa nowe doniesienia ze świata:

wstrzymano badanie nad nowym lekiem, który zmniejszał znacznie poziom "złego" cholesterolu i zwiększał poziom "dobrego". Efekt? Żaden. Nie odnotowano żadnego wpływu ani na choroby serca, ani na liczbę zgonów.

www.nytimes.com/2016/04/04/health/dashing-hopes-study-shows-cholesterol-drug-has-no-benefits.html?smid=nytcore-iphone-share&smprod=nytcore-iphone&_r=0

Oraz odkopano stare badanie z lat 70. Ludzie, którzy zamienili tłuszcze nasycone na oleje roślinne mieli niższy poziom cholesterolu - i wcześniej umierali.

www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
      • mhr2 Re: Podwyższony cholesterol 14.04.16, 16:17
        olivkah napisała:

> Dwa nowe doniesienia ze świata:

mamy miliony!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka