Dodaj do ulubionych

pieczywo czosnkowe

24.09.04, 14:11
Czy ktos może mi podpowiedzieć jak przygotować takie pieczywko? Z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • isa.dora Re: pieczywo czosnkowe 24.09.04, 14:38
      bardzo prosto - utrzyj masło (może być roślinne) z czosnkiem granulowanym i
      suszonym oregano, grubo posmaruj nim kromki bagietki, posyp wszystko startym
      żółtym serem i wstaw do gorącego piekarnika. Jeszcze szybciej (ale efekt troche
      gorszy) - posmarować pieczywo samym masłem i grubo posypać czosnkiem + oregano,
      i na to oczywiście ser.
      Wersja bardziej pracochłonna i wzbogacona: bierzemy kajzerki, odcinamy im
      wierzchy (tak mniej więcej 1/4), wydłubujemy ze środka - hm, jak to nazwać?
      miąższ? - tak, by powstała wydrążona skórka - grubo smarujemy środek masłem
      czosnkowym, nadziewamy pieczarkami duszonymi z cebulą, wędzonym boczkiem
      pokrojonym w kostkę i posypujemy żółtym serem, zeby się ładnie rozpuścił na
      górze.
      Smacznego
      • prncesa Re: pieczywo czosnkowe 24.09.04, 14:41
        Dziekuje bardzo :))
    • borsuk_dawid a ja robię tak... 24.09.04, 15:30
      na 100 g miękkiego masła biore 8-9 ząbków czosnku, 2 łyżki startego parmezanu i
      pół łyżeczki soli. Wrzucam czosnek, nieobrany, na suchą patelenkę i na średnim
      ogniu 'tostuję' czyli potrząsam patelnią i czekam aż zrobi się miękki i łupinki
      sciemnieją. To tak z 5 minut trwa. Potem taki ostudzony czosnek obieram i
      ucieram na pastę z masłem, parmezanem i solą, dodaję też trochę pieprzu lub
      natki pietruszki. Tą miksturą smaruję pieczywo (bagietkę kroję wszerz a nie na
      małe kromeczki i na porcje kroję już po upieczeniu) i siup do bardzo nagrzanego
      piekarnika, ale na krótko, parę minut, aż się zrumieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka