IP: 82.177.97.* 25.09.04, 16:08
Proszę powiedzcie,co trzeba zrobić żeby masa do ciast,tortów była puszysta
taka jak puch-moje wychodza, takie powiedziała bym maziste jakby cieżkie.
Obserwuj wątek
    • dagoosia Re: masy. 25.09.04, 18:55
      A jak dokładnie robisz? Na parze? Czy może ucierasz jajka z masłem i cukrem
      zwyczajnie?I w jakich proporcjach?:-}
    • mysiulek08 Re: masy. 25.09.04, 19:23
      od zawsze robie mase jak ponizej i zawsze sie udaje:) Co wazne: najpierw ubic
      CALE jajka z cukrem/moze byc puder/ na piane, czyli kilka minut max obroty
      miksera a na parze ubijac az urosnie i bedzie gesta:). Po zdjeciu z pary tez
      ubijac by wystygla i nie zrobil sie kozuszek a potem jak w przepisie. Musi sie
      udac. Alkohol daje lekkosc i nie czujesz tluszczu:))
    • Gość: Iwa Re: masy. IP: 82.177.97.* 25.09.04, 19:30
      Ucieram mikserem,rzadko używam masła, a jeżeli już to pół na pół z
      margaryną.Robię z różnych przepisów,ale nigdy nie wyjdzie mi taka wyrażę się -
      rasowa-
      • mysiulek08 Re: masy. 25.09.04, 21:48
        dopiero teraz zauwazylam, ze nie wkleilam przepisu na mase, juz sie poprawiam:))

dwa jajka, szklanka cukru/moze byc troche mniej/ ubic na piane i dalej ubijac
        na parze az masa zbieleje i zgestnieje, ucierac do ostudzenia, do ostudzonej
        dodawac porcjami kawalki miekkiego masla, ucierajac do konsystencji kremu,
        dodac np papke z mocno zaparzonej kawy, rozpuszczona czekolade, lub kakao,
        ugotowany wystudzony budyn, miekkie owoce itp, dolac alkoholu, spiryrus, wodka,
        koniak.

uwag cd:
        nie musi byc maslo, margaryna tez moze byc, raczej kostkowa niz pudelkowa, choc
        kiedys tam swietnie nadawalo sie maslo roslinne. Moim zdaniem wazne jest
        ubijanie jajek i dodatek alkoholu, bez niego masa jest ciezka, tluszczowa.
        Najlepsza jest albo z dodatkiem rozpuszczonej tabliczki czeklady/przestudzonej/
        albo z z papka kawawowa/ trzy lyzeczki zmielonej na pyl kawy, zalewasz goraca
        woda tyle by pokryla kawe, niech sie zaparzy i wystudzona mase dodajesz do
        kremu. Ostatnio wykonany tort bezowy zebral takie pochwaly, ze az mnie glupio
        zrobilo, a do skromnych nie naleze:))
    • Gość: iwa Re: masy. IP: 82.177.97.* 26.09.04, 09:57
      Mysiulek-już Ciebie uwielbiam-dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka