Gość: iwa IP: 82.177.97.* 25.09.04, 16:08 Proszę powiedzcie,co trzeba zrobić żeby masa do ciast,tortów była puszysta taka jak puch-moje wychodza, takie powiedziała bym maziste jakby cieżkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagoosia Re: masy. 25.09.04, 18:55 A jak dokładnie robisz? Na parze? Czy może ucierasz jajka z masłem i cukrem zwyczajnie?I w jakich proporcjach?:-} Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: masy. 25.09.04, 19:23 od zawsze robie mase jak ponizej i zawsze sie udaje:) Co wazne: najpierw ubic CALE jajka z cukrem/moze byc puder/ na piane, czyli kilka minut max obroty miksera a na parze ubijac az urosnie i bedzie gesta:). Po zdjeciu z pary tez ubijac by wystygla i nie zrobil sie kozuszek a potem jak w przepisie. Musi sie udac. Alkohol daje lekkosc i nie czujesz tluszczu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: masy. IP: 82.177.97.* 25.09.04, 19:30 Ucieram mikserem,rzadko używam masła, a jeżeli już to pół na pół z margaryną.Robię z różnych przepisów,ale nigdy nie wyjdzie mi taka wyrażę się - rasowa- Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: masy. 25.09.04, 21:48 dopiero teraz zauwazylam, ze nie wkleilam przepisu na mase, juz sie poprawiam:)) dwa jajka, szklanka cukru/moze byc troche mniej/ ubic na piane i dalej ubijac na parze az masa zbieleje i zgestnieje, ucierac do ostudzenia, do ostudzonej dodawac porcjami kawalki miekkiego masla, ucierajac do konsystencji kremu, dodac np papke z mocno zaparzonej kawy, rozpuszczona czekolade, lub kakao, ugotowany wystudzony budyn, miekkie owoce itp, dolac alkoholu, spiryrus, wodka, koniak. uwag cd: nie musi byc maslo, margaryna tez moze byc, raczej kostkowa niz pudelkowa, choc kiedys tam swietnie nadawalo sie maslo roslinne. Moim zdaniem wazne jest ubijanie jajek i dodatek alkoholu, bez niego masa jest ciezka, tluszczowa. Najlepsza jest albo z dodatkiem rozpuszczonej tabliczki czeklady/przestudzonej/ albo z z papka kawawowa/ trzy lyzeczki zmielonej na pyl kawy, zalewasz goraca woda tyle by pokryla kawe, niech sie zaparzy i wystudzona mase dodajesz do kremu. Ostatnio wykonany tort bezowy zebral takie pochwaly, ze az mnie glupio zrobilo, a do skromnych nie naleze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: masy. IP: 82.177.97.* 26.09.04, 09:57 Mysiulek-już Ciebie uwielbiam-dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś