Dodaj do ulubionych

Bułki z czereśniami

19.08.16, 21:20
Ok. Ratunku. Mam przepis od babci i już niestety nie zasięgnę rady ze źródła.

Przepis brzmi tak:
3 szkl mąki (rozkodowane jako 3 szklanki mąki pszennej)
- śmietana aż będzie gęste (???)
+ 3 żółtka (4)
drożdże (0,5 kostki) rozpuścić w 0,5 szkl mleka (rozkodowane jako standardowy zacier drożdżowy)

Zabijcie - nie znam żadnego przepisu na drożdżowe ze śmietaną. Nie wiem co i jak i w jakiej kolejności. Domyślam się, że śmietana ma być kwaśna, bo to ja spisywałam te bazgroły jakieś 15 lat temu, a dla mnie śmietana = kwaśna, śmietanka = słodka, ale poza tym nie wiem nic. Mieszać mąkę ze śmietaną? Ile? W jakiej kolejności. Właśnie specjalnie kupiłam ostatnie czereśnie w sezonie. Pomocy!

I pamiętajcie - zawsze dokładnie zapisywać przepisy. Nieważne ile razy się to cholerstwo robiło - coś zawsze wypadnie.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 19.08.16, 21:48
      Zrób zaczyn (nie zacier ;) na ciepłym mleku. Odstaw do ruszenia.
      Jak ruszy, dodaj do mąki razem z żółtkami i śmietaną (na moje oko coś między 250 a 350ml) - ja też bym użyła kwaśnej 12 albo 18% chyba lepiej; dodałabym też trochę cukru i szczyptę soli (niewymienione w przepisie, ale imo jak najbardziej tu pasują). Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia (mój patent na domową garownię to zlew wypełniony ciepłą wodą, wstawiam do tego miskę z ciastem i nakrywam blaszką).
      Potem to chyba już wiesz :)
      • bialeem Re: Bułki z czereśniami 20.08.16, 01:37
        Cukier był dodawany do wydrylowanych czereśni (tak jak do knedli - do środka). Chyba spróbuję pół na pół i zobaczę co smakuje jak u babci.
        Zaczyn (nie zacier - absolutna racja) na ciepłym - to wiem:P
        Ciasto wyrobi ka. Od tego choler jest. Natomiast garowanie to trochę zagadka. W domu babcinym się po prostu włączało palniki, zamykało drzwi i okna i garowało już gotowe bułki (jak pączki) na stole i lnianych ścierkach posypanych mąką. Oczywiście po wstępnym wyrośnięciu ciasta. To z kolei się u mnie robiło w misce przykrytej ściereczką postawionej przy włączonej kuchence. Cholera wie jak to wyjdzie z elektryczną, bo są te paskudne fluktuacje ciepła.
        Wielgachne DZIĘKUJĘ za proporcje śmietany:)
        • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 20.08.16, 20:29
          sól i cukier to naturalne wzmacniacze smaku.
          Dodaj tak 2/3 szkalnki śmietany i jak ciasto będzie za twarde, dodaj więcej.
          Inna opcja bez zaczynu i czekania- zarobić ciasto na wieczór i do lodówki, następnego dnia miasz fajne, wyrośnięte ciasto.
          Przepisy, szczególnie na ciasto, to trohę czarowanie. Babcia miała zapewne inną mąkę. Saam pracowałam w barze z pierogami, też na cieście drożdżowym i wiem, że proporcje się zawsze leko zmieniały. Bo np. mąka potrzebuje razem mniej wody, a innym razem mniej tłuszczu.
    • gosiasadowska77 Re: Bułki z czereśniami 21.08.16, 15:20
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79435774,79435774.html
      tu jest przepis na krucho-drożdżowe, tyle , że z masłem/margaryną, ale może iść tym tropem?
      • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 21.08.16, 15:43
        To jest znakomity przepis, który zresztą zlinkowałam osobiście w wątku o wątkach godnych upamiętnienia (pod warunkiem oczywiśćie, ze margarynę zastąpi się masłem), ale na bułeczki krucho-drożdzowe imo nie nadaje się.
        Wątek, właśnie go czytam ze smakiem:
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,137787577,137787577,Kultowe_watki_z_forum.html#p137934816

Swoją drogą - czekam aż Bialeem się odezwie i zamelduje, co i jak.
        • bialeem Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 12:09
          Melduję, że przesadziłam ze śmietaną i musiałam ratować mąką i wyszły ździebko za twarde. Plus niestety ostatnie czereśnie sezonu są już mało aromatyczne. Zjadliwe, ale będę próbowała dalej z malinami:)
          • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 13:10
            Jeśli ciasto było za twarde, powinnaś dodać trochę wody albo drożdży.
          • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 18:36
            A te owoce daje sie do środka, jak dzem w pączkach, tak? Czy jak?
            • bialeem Re: Bułki z czereśniami 23.08.16, 09:50
              Tak - bierzesz małe fragmenty ciasta, formujesz placek, owoce na środek i zawijasz wokół. Mam wrażenie, że babcia wałkowała i ciasto dzieliła szklanką, ale przy drożdżowym sobie tego nie wyobrażam i pewnie mi się mylą przepisy.
              • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 23.08.16, 10:33
                Wałkowanie ciasta drożdżowego jest normalne. To przyśpiesza produkcję.
                Nic Ci się nie myli.
                We czwartek robię takie bułeczki z mlekiem kokosowym, śliwkami i cynamonem.
        • bialeem Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 12:11
          Ja przesadziłam. Dałam z rozpędu jakieś 450 18%. 350 by było idealnie.
          • linn_linn Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 12:42
            Smietany daje sie niewiele.
            Np.
            durszlak.pl/przepis/buleczki-z-owocami-lata-z-ciasta-krucho-drozdzowego?c=tag&t=buleczki-krucho-drozdzowe
            • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 18:35
              No przecież nie chodzi o ilość śmietany 'tak w ogóle', ale proporcje suchego do mokrego i do spulchniacza. W każdym przepisie.
              • linn_linn Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 19:06
                "450 18%" to chyba 450 ml: o wiele o wiele za duzo. To mialam na mysli.
          • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 18:34
            No to szkoda, że nie wyszło tak dobrze, ale rozwikłałaś rodzinną, odziedziczoną recepturę.
            Śmietankowe bułeczki ze śliwkami w cynamonie można by teraz np. :)
            • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 22.08.16, 20:41
              hohoho!!! dokładnie o tym pomyślałam i przerobię to w czyn
              • bene_gesserit Re: Bułki z czereśniami 23.08.16, 19:01
                No sezon jest po prostu.
                Też przemyśliwam bułeczki, chociaż niby mieliśmy przejść na zdrową dietę, tak na wszelki wypadek, przed zimą. Ale jakby w te bułeczki ze śliwkami wetknąć jeszcze po odrobinie marcepanu to też by nie było źle.
                • bialeem Re: Bułki z czereśniami 23.08.16, 19:14
                  W sumie przepis jest tak uniwersalny, że nadziać można też na wytrawno. Szpinak z fetą czy mozarellą, kurczak curry czy gram masala... Byle by było w miarę stałe i dobrze odsączone.
                  • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 26.08.16, 09:52
                    Bułki rewelacja.
                    Ciast fajnei się daje rozciągnąć, bo jest tłuste i owija śliwkę. Z koeli śliwka spowija porcę cynamonu. Bomba...

Masz rację - na jesień nadziewam je chicken tikki masala.
                    I soczewicą.

Ukłony i dzięki.
                    • znana.jako.ggigus Re: Bułki z czereśniami 27.08.16, 18:56
                      Fajne są, ale twarde. Jaka może być przyczyna? Mleko kokosowe się nie nadaje jako ersac śmietany? Użyć śmietany i np. margaryny? I oleju do ciasta?
                      A śmietana to rzecz jasna roślinna.
    • mhr2 Re: Bułki z czereśniami 23.08.16, 12:55
      bialeem napisała:

> Właśnie specjalnie kupiłam ostatnie czereśnie w sezonie.

z ciasto Buchta wszystko zrobisz, jagody uwielbiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka