Dodaj do ulubionych

Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni?

29.09.04, 12:16
Bo ja widzę postępy.
Tylko dlaczego pan Stiller się wymądrza pisząc, że Indusi nie piją mleka???
Ciekawa jestem Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 29.09.04, 12:27
      Kupiłam, spodobał mi się pomysl przedstawienia kuchni sląskiej (uwielbiam szare
      kluski). Poza tym zupy (kilka znalazłam dla siebie).
      Przyznam, że bliżej zapoznam się z gazetka jutro lub w weekend. Wtedy dopiero
      wydam sąd.
      • marghe_72 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 29.09.04, 12:29
        po kiego diabła mi podstawki z Czterech Kątów?
        m.
    • Gość: yfcia Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 195.28.179.* 29.09.04, 12:34
      Za Prószyńskiego było zdecydowanie lepiej, ale na ładne zdjęcia zawsze miło
      popatrzeć:-) Ja się "wgryzę" w pismo w weekend, a dzieci (bo jak wspomnieliśmy
      ta "zaraza" przechodzi również na dzieci)już męczą o burgery(nie ham).
      A najmilej wspominam nieistniejące już "Smaki i Aromaty". I komu to
      przeszkadzało????
    • Gość: hola Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 217.11.136.* 30.09.04, 13:14
      mi w nowym numerze brakuje "szkoly mistrzowskiej" p. kaluskiego :((( bo fajna
      byla. a co do stillera to racje ma, bo np hindusi rzeczywiscie mleka nie-
      kwasnego prawie nie pija...
      • Gość: Liska Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 81.210.125.* 30.09.04, 13:39
        No nie byłabym taka pewna. Byłam w Indiach i widziałam, że piją. A słynny
        hinduski czaj z przyprawami?? Każdy wie w Indiach, co to masala czaj.
    • lunatica zdążyłam tylko przekartkować... 30.09.04, 13:54
      duże nadzieje wiążę z zupami...
      natomaist podkładki mogli sobie darować.
      l.
      • marghot a propos podkładek... 30.09.04, 13:56
        .. sugeruję wystawienie podkładek na allegro.pl ;)))))
      • i.nes Re: zdążyłam tylko przekartkować... 05.10.04, 14:50
        lunatica napisała:
        > natomaist podkładki mogli sobie darować.

Zwłaszcza, że są kompletnie inne niż te poprzednie!!
        Bez sensu - nie mogli zrobić z tego serii? Albo malarze impresjoniści, albo
        owoce. ech.
        • lunatica Re: zdążyłam tylko przekartkować... 05.10.04, 14:52
          i.nes napisała:

> lunatica napisała:
          > > natomaist podkładki mogli sobie darować.
          >
          > Zwłaszcza, że są kompletnie inne niż te poprzednie!!
          > Bez sensu - nie mogli zrobić z tego serii? Albo malarze impresjoniści, albo
          > owoce. ech.
          >
          dodają to co nie zeszło...
          ...po co sobiezawracac głowę...
          a tak może będziesz miała kilka par nie do pary: van gogha, owoce i ...
          kto wie.
    • Gość: zdegustowana Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 213.17.230.* 30.09.04, 14:47
      Dorzucanie czegoś co zalega w magazynie i w rękę wpadnie jest całkiem
      idiotyczne. To tak jakby iść do kogoś z prezentem i komentarzem: wiesz, ciocia
      Jasia nie wzięła to może tobie się spodoba... Rozumiem, że to reklama innego
      pisma produkowanego przez wydawnictwo, ale skojarzenie pierwsze miałam w inną
      stronę.
      Poza tym jest chyba nieźle. Pierwsze oglądanie odebrałam pozytywnie. Drugie mam
      przed sobą.
    • Gość: hola Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 217.11.136.* 30.09.04, 14:55
      o tak, zupy tez mi wygladaja zachecajaco. zwlaszcza te rybne.
    • Gość: dżindżer Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 217.11.136.* 05.10.04, 12:31
      wczoraj wieczorem przetestowalam drink wg rekomendacji grazyny torbickiej.
      bardzo mily wieczor ;)
      • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 14:31
        Przeczytalam artykul o Restauracji u Wrochema kilka minut wczesniej tam bedac.
        Polecam to miejsce, nie tyle ze wzgledu na kuchnie (bo nic tam nie jedlismy, bo
        akurat organizowali tam wesele, ale pewnie dobra jest), ale jako ciekawostke.
        Jest to skrzyzowanie Biskupina z zamkiem w Pszczynie, zrobione z rozmachem.
        Atmosfera bardzo przyjemna.
        A propos artykulu o kuchni slaskiej, pani pisala o kuchni slaskiej z takim
        poczuciem egzotyki, jakby byla z wizyta u Eskimosow.
        • Gość: hola Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 217.11.136.* 05.10.04, 15:06
          hela, a ty jestes ze slaska?
          • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 15:07
            Jak najbardziej! Z Katowic.
            • Gość: hola Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: 217.11.136.* 05.10.04, 15:09
              to moze dla Ciebie to wszystko co tam napisane jest oczywiste... ale mysle, ze
              tam dla ludzi z innych regionow (w tym mnie) jest wiele nowego i innego niz
              znamy :)
              pozdrowienia
              • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 15:14
                MOzliwe, nie krytykuje tego artykulu, bardzo mi sie podobal. Tak tylko powialo
                egzotyka. Fajnie,ze kuchnie regionalne sa popularne, wszystkich nas to wzbogaca!
              • brunosch Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 15:21
                Egzotyczność opisów Śląska to spuścizna po dziesięcioleciach traktowania
                Ślązaków jako ogniwa pośredniego między naczelnymi a homonidami (kapele dęte,
                łogródeczki, a w kadłubku kos śpiwo mi na cały głos), robotne a głupie i
                mówiące nie wiadomo po jakiemu. Albo z innej beczki - romantyczni jak z filmów
                Kutza.
                I nagle okazuje się, że to nie taka cepeliada jak z obrazka.
                Wielu dziennikarzy przyjeżdża na Śląsk nie do końca przygotowanych ani gdzie
                są*), ani co tu zastaną. Ze zdumieniem przyjmują istnienie kultury śląskiej i
                to nie "tzw" ale wielowiekowej tradycji.
                __
                *) są tacy, co jeżdżą na Śląsk do Sosnowca. Słyszałem to na własne uszy z ust
                profesora historii. Czas umierać, jeśli takim daje się tytuły.
                • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 06.10.04, 12:05
                  Musi byl to marcowy docent, ktory dochrapal sie profesury na Uniwersytecie na
                  Ksiezycu. Edward G. byl znanym Slazakiem wedlug wielu ludzi.
                  • brunosch Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 06.10.04, 15:26
                    hela1 napisała:

> Musi byl to marcowy docent, ktory dochrapal sie profesury na Uniwersytecie na
                    > Ksiezycu. Edward G. byl znanym Slazakiem wedlug wielu ludzi.

Pracownik nałókowy z UW. Jechał z wykładem na UŚ i tak mu się wympskło.
                    Uprzejmie doniosłem, że taki fopas grozi na Śląsku w najgorszym wypadku
                    ostracyzmem towarzyskim, a w każdym razie jednoznaczną śmiesznością. Pominąłem
                    uwagę, że jako prof. hist. ma obowiązek wiedzieć, którędy szły granice zaborów.
    • funana Podoba mi się 05.10.04, 14:37
      Wątki - zupny i sląski są nader interesujące. Robiłam w weekend z tego numeru
      gruszki zapiekane z gorgonzolą, szczypiorkiem i orzechami! pycha!
    • Gość: p102 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? IP: *.net-serwis.pl 05.10.04, 16:57
      artykulik o kuchni slaskiej bardzo fajny, strasze teraz mojego chlopa, ze jak
      nie bedzie pracowal pedzie jadl wodzianke:) jesli ktos nie chce podkladek niech
      idzie do tesco tam wszystkie torebki z gazetami sa poprzecinane i podkladek nie
      ma:)
      • lunatica Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 17:25
        Gość portalu: p102 napisał(a):
        >jesli ktos nie chce podkladek niech idzie do tesco tam wszystkie torebki z
        gazetami sa poprzecinane i podkladek nie ma:)
        to nie tak, że ich nie ma I JUŻ! są tylko zazwyczaj do odbioru po... w celu
        uniknięcia kradzieży właśnie :-) no chyba, że ktoś po prostu nie odbierze.
      • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 05.10.04, 23:34
        Wodzionke! Pyszna zupa, polecam jak najbardziej.
    • mariurzka Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 06.10.04, 11:34
      Mam nadzieję, że nie obłożycie mnie ekskomuniką, ale nie macie czasem wrażenia,
      że kiedyś było lepiej? Większa różnorodność przepisów, nie tylko te wyszukane,
      ale i te proste (wspaniała "szkoła gotowania", "kobieta pracująca poleca" itp.)
      Przyjęcia dla normalnych ludzi, a nie wyłącznie dla wyższych sfer. Prenumeruję
      Kuchnię od 5 lat, ale ostatnio coraz częściej zastanawiam się czy nie przerwać.
      Zdjęcia piękne, to prawda, ale czy to nie przerost formy nad treścią? Do tego
      wiele przepisów się powtarza- dziś w "Kuchni", za miesiąc, dwa - w "Lubię
      gotować"...; pomijam fakt, że zaczynają powtarzać przepisy z archiwalnych
      numerów...
      Pewnie za chwilę odsądzicie mnie tu od czci i wiary, ale tak właśnie myślę.
      Pozdrawiam
      • lunatica mariurzko 06.10.04, 11:36
        to nie tak, że my się zachwycamy. my zaczynamy widzieć nadzieję, że Kuchnia
        Agory wróci do Kuchni Prószyńskiego... nawet nie wiesz ile dyskusji tu było,
        ile osób przestało kupować Kuchnia i... teraz od jakiś 3 numerów do tyłu wraca
        do niej (w tym ja :-)), bo jest jakaś nadzieja na poprawę...
        • mariurzka Re: mariurzko 06.10.04, 11:45
          Nie chodziło mi o to, że się zachwycacie, tylko zauważyłam, że patrzę
          krytyczniej. Myślę więc, że się rozumiemy i odczucia mamy podobne. Bywam tu u
          Was od niedawna, nie znam wszystkich postów (muszę przyznać że w szybkości
          tworzenia nowych jesteście nie do pobicia!). Jeśli Kuchnia wróci do dawnych,
          dobrych i sprawdzonych wzorów, to dam jej nagrodę, bo naprawdę to pisemko
          bardzo lubiłam. Teraz jakoś trochę mniej - choć nadal kupuję...
          • Gość: giezik duskusji kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:54
            tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11161590&v=2&s=0
            i tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10420006&v=2&s=0
            i jeszcze tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9495364&v=2&s=0
            bylo jeszcze kilka bo wzbudzala spore emocje
            • siostraheli Re: duskusji kilka 06.10.04, 14:09
              Kiedys naczelna byla slazaczka, pani Nowicka o ile dobrze pamietam, i Hela tam
              pare artkulow napisala. Wiec bylo lepiej. Potem bylo beznadziejnie, przestalam
              to badziewie kupowac. Ale ostatni numer nawet jest niezly. Tylko czmu nie ma
              zuru w zestawie kuchni slaskiej?
              • Gość: Hela Re: duskusji kilka IP: *.bb.online.no 06.10.04, 14:26
                Ale to bylo z 200 lat temu, teraz pisze juz tylko limeryki.
              • Gość: hola Re: duskusji kilka IP: 217.11.136.* 06.10.04, 14:42
                slaska naczelna - dobra naczelna, nie-slaska naczelna - niedobra naczelna?
                • poughkeepsie Re: duskusji kilka 06.10.04, 14:56
                  no jasne, że tak, wiadomo, że Ślązacy są najlepsi na świecie we wszystkim :P
                  ŻARTOWAŁAM (chociaż nie do końca ;-)

a Kuchnię zakupiłam wczoraj i rzeczywiście trochę piszą o nas jak o gatunku na
                  wymarciu. Ale dobrze, że wreszcie cos w ogóle piszą :)

a u Wrochema jedzonko jest bardzo dobre - byłam na weselu. Tak w ogóle to tam
                  na dole jest restauracja, a u góry kawiarnia, która jest dostępna nawet gdy na
                  dole jest wesele czy inna impreza. Serdecznie polecam,
                  P.
                • Gość: Hela RE IP: *.bb.online.no 06.10.04, 15:03
                  Absolutnie nie! Czy tak to wyglada dla Ciebie?
                  • Gość: hola Re: RE IP: 217.11.136.* 06.10.04, 15:10
                    siostraheli napisala:
                    "Kiedys naczelna byla slazaczka, pani Nowicka o ile dobrze pamietam, i Hela tam
                    pare artkulow napisala. Wiec bylo lepiej. "

wiec pomyslalam, ze tak to dla niej wyglada

a z brunoschem trudno sie nie zgodzic ;)
                • brunosch Re: duskusji kilka 06.10.04, 15:03
                  Gość portalu: hola napisał(a):

> slaska naczelna - dobra naczelna, nie-slaska naczelna - niedobra naczelna?

no jasne; na zasadzie : "śląska kuchnia - dobra kuchnia ..."
                  ;-)))
                  • siostraheli Re: duskusji kilka 06.10.04, 15:13
                    w koncu mamy 8 laureatow Nobla, nie?
                    • brunosch Re: duskusji kilka 06.10.04, 15:19
                      siostraheli napisała:

> w koncu mamy 8 laureatow Nobla, nie?
                      no toć.
                      • Gość: hola Re: duskusji kilka IP: 217.11.136.* 06.10.04, 15:22
                        czy moge zapytac o kim mowicie? :)
                    • Gość: Hela Re: duskusji kilka IP: *.bb.online.no 06.10.04, 15:52
                      Kto, Ty i ja w rodzinie?
                      • brunosch Re: duskusji kilka 06.10.04, 15:54
                        Gość portalu: Hela napisał(a):

> Kto, Ty i ja w rodzinie?

na zasadzie: "śląski Nobel - dobry Nobel"
                        ;))))
                        • Gość: Hela Re: duskusji kilka IP: *.bb.online.no 06.10.04, 16:06
                          Jest osmiu noblistow pochodzacych ze Slaska, niemieckojezycznych, z nauk
                          scislych.
                          • Gość: hola Re: duskusji kilka IP: 217.11.136.* 06.10.04, 16:39
                            o matko!
                            • Gość: Hela ??? n/txt IP: *.bb.online.no 06.10.04, 16:42
                              • Gość: lewek Re: ??? n/txt IP: *.acn.waw.pl 07.10.04, 06:01
                                co znaczy: "??? n/txt" ?
                                • Gość: hela Re: ??? n/txt IP: *.bb.online.no 07.10.04, 09:23
                                  pytam, dlaczego Hola pisze "o matko". Odpowiedz byla to na jej pytanie o
                                  noblistow.
                                  • Gość: hola Re: ??? n/txt IP: 217.11.136.* 08.10.04, 11:53
                                    o matko, bo to strasznie duzo!!!
    • hania55 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 06.10.04, 17:56
      Na pierwszy rzut oka się podoba, zwłaszcza cieszą mnie przepisy na dania z
      kuchni śląskiej, zupy i gruszki. Dopiero w weekend przeczytam szczegółowo, ale
      bardzo jestem ich ciekawa. Zastanawia mnie tylko artykuł o kalifornijskich
      producentach wina - taki bardziej na poziomie rubryki towarzyskiej "Gali"
      (zdążyłam przeczytać). Nie mogę się doszukać nazwiska autora / autorki :-(
      Podkładki pod szklanki przydają się w biurze ;-)
    • funana filmy do Kuchni? 07.10.04, 09:09
      A dlaczego Kuchnia miast "przechodzonych" podkładek nie dodaje filmów
      zahaczających o kulinaria (że przypomnę mocno rozbudowany wątek na Forum
      Kuchnia a film)? Nie myślę, żeby wykupienie licencji na te wcale nie-tak-
      chodliwe filmy było bardzo drogie.
    • brunosch Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 07.10.04, 13:22
      wszystko to pięknie, ale dlaczego na fotografii ilustrującej cannelloni są
      swojskie gołąbki?
      • hela1 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 07.10.04, 16:36
        I dlaczego heklowanie tlumacza jako haftowanie?
        Dodam, ze heklowac po slasku to szydelkowac.
        • siostraheli Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 08.10.04, 10:10
          Ja rozumiem, zeby napisali o heftowaniu:)
          • brunosch Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 08.10.04, 10:20
            albo o flibirowaniu...
            • hania55 Re: Jak Wam się podoba nowy nr Kuchni? 09.10.04, 21:17
              Albo sztrykowaniu ;-)
    • hania55 Uwagi 09.10.04, 21:17
      Dzisiaj przeczytałam sobie uważnie rozdział o kuchni śląskiej, bo znam ją i
      bardzo cenię. Uwagi:

- kołocz to nie tylko placek z makiem, ale i z serem, jabłkami. Generalnie:
      placek na drożdżowym spodzie, z "wypełnieniem" i kruszonką.

- rolad nie robi się w piekarniku tylko w rondlu,

- do klusek śląskich (proporcje na 4 osoby, czyli tak jak w przepisie) dodaje
      się albo jedno jajko i żółtko, albo 2 jajka (patrzy się, jak ciasto się lepi i
      decyduje czy dodać jeszcze jedno białko czy nie),

- heklowanie, jak słusznie zauważyła Hela, to szydełkowanie a nie wyszywanie.

Poza tym, nieodmiennie ciekawi mnie, kto jest autorem / autorką artykułu o
      kalifornijskich producentach wina. Proponuję zmienić gazetę - Gala albo Viva
      byłby dla tego artykułu bardziej na miejscu. Ewentualnie Glamour.

Ale ogólnie, muszę przyznać, poziom pisma zmienił się na lepsze, w porównaniu
      ze stanem sprzed np. pół roku. Mam nadzieję, że trend zwyżkowy się utrzyma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka