29.08.16, 20:03
...bywają bolesne - przekonali się o tym moi znajomi, którzy postanowili wykorzystać okazję i zrobić duże zakupy z okazji 'rozdawania' przez jeden z dyskontów bonów na 30zł, o ile wyda się u nich 100. 30% oszczędności w końcu piechotą nie chodzi, conie?

Sęk w tym, że okazałosie, że otrzymane bony można zrealizować tylko w ciągu tygodnia od ich dostania i tylko przy zakupach za kolejnego stówacza, nie mniejszych. Tłumaczenie sloganu reklamowego na mniej marketingowy język: 'jeśli wydasz u nas 200zł w ciągu tygodnia, dostaniesz 15% zniżki'. Nie brzmi już tak fantastycznie.

Jakieś inne metody marketingowych konfabulacji?
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: Promocje 29.08.16, 23:34
      A na tych kuponach nic nie pisalo? Poza tym zakupy za stowe to duze?
      • bene_gesserit Re: Promocje 30.08.16, 18:40
        Jack - nie 'nie pisało', ale 'było napisane', dziękuję za uwagę.
    • znana.jako.ggigus Re: Promocje 30.08.16, 08:34
      niestety zawsze rzeba czytac to, co malym drukiem i byc nieufnym, bo niby dlaczego L. mialby rozdawac pieniadze? czy ktokolwiek inny?
      • bene_gesserit Re: Promocje 30.08.16, 18:40
        Dlatego, że L żre się z B :)
        • Gość: J23 konspiracja kuchenna IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 31.08.16, 12:23
          L i B? Naczytalas sie kryminalow i powiesci szpiegowskich?
    • posenerka Re: Promocje 30.08.16, 16:27
      Akurat ta promocja wydaje się całkiem całkiem - wydajesz 170zł zamiast 200zł. 30zł piechotą nie chodzi.
      Zaryzykowali (dyskont) bo zazwyczaj nikt nie czyta szczegółów i nie każdy potrzebuje w ciągu tygodnia zakupów za kolejne 100zł więc pewnie mało na tym stracili.

Chyba każda promocja jest konfabulacją?
      • bene_gesserit Re: Promocje 30.08.16, 18:42
        15% piechotą nie chodzi, fakt - ale sęk w tym, że te 15% jest ogłaszanych jako 30% - oczywiście, można poszukać informacji, wczytać się, dopytać itd ale i tak uważam, że to trochę nietenten.
        • posenerka Re: Promocje 31.08.16, 17:58
          No ale to chyba klasyka np. w komórkach... Masz 500 min. darmowych rozmów. I ludzie dzwonią na różne infolinie (nie sekswróżki 0700 ale PKP, PKS itp.) a potem zdziwienie, że darmo ale tylko we własnej sieci itd.
          Można się było wczytać ale właśnie o to chodzi, by tak napisać by się nie doczytać. :)

Promocje są jak łowienie na wędkę...

I absolutnie nie bronię promocji. Nie wierzę w "szczere" promocje. Zawsze jakiś haczyk albo towar przeterminowany.

• Gość: Krysia2000 Re: Promocje IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 30.08.16, 18:13
      'Jakieś inne metody marketingowych konfabulacji?'

Żywność 'organiczna', 'domowej roboty', 'autentyczny' [wstaw nazwę dalekiego kraju] produkt, chrzczona oliwa i egzotycznie-niedorzecznie brzmiące style hipsterskich piw rzemieślniczych, z American Black IPA na czele.
      • bene_gesserit Re: Promocje 30.08.16, 18:49
        Uff, dobrze że ja z tych, co wolą cydr - cydry w Polsce nie mają jakiś bardzo wymyślnych nazw, na szczęście :)

Ja lubię sobie tłumaczyć promocje - np "4 w cenie 3" oznacza dla mnie "jeśli kupisz 4 takie same, dostaniesz 25% zniżki". To brzmi już mniej chwytliwie, bo w tym przetłumaczeniu nie ma produktu za darmo.
        Zaokrąglam kwoty w stylu 99,99 - zauważyłam, że mnóstwo ludzi łapie się na ten chwyt i mówi 'aaa, dziewięćdziesiąt-ileś kosztowało'. Nagminnie, mimo że niby wiedzą itd - uwaga ma ograniczone zasoby.
        W sklepach pochylam i sprawdzam niskie półki, zawsze porównuję cenę za kilogram.
        A - i zawsze szukam głębiej na półce - w 90% przypadków kryje się tam świeższy towar.
        • jackk3 Re: Promocje 31.08.16, 01:07
          No no pani super inteligentna 'bo w tym przetlumaczeniu'.
          • squirk Re: Promocje 31.08.16, 02:07
            "Superinteligentna". pl.wikipedia.org/wiki/Superinteligencja Plus brak niektórych znaków przestankowych, plus ' zamiast ".
            Kiedy nie ma się broni rozsądnie jest darować sobie starcie.
            :-)
            • jackk3 Re: Promocje 31.08.16, 06:39
              Tu masz racje z ta spacja choc do konca nie jestem przekonany (to nie to samo co superinteligencja). Chodzilo o 'przetlumaczenie' chyba to jest oczyw
              iste? Znaki ...... ? Chece sobie robisz kiedy niektorzy (!) uzywaja np IMHO?
              • Gość: miki202 Re: Promocje IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.16, 10:34
                A wystarczy, zamiast czytania drobnego druku, zastanawiania się, przeliczania i co tam jeszcze pamiętać o jednym: nikt niczego nie daje za darmo. Rozstanie się z tym złudzeniem jest tak bolesne, że wiele osób po prostu nie przyjmuje tego do wiadomości i radośnie wierzy w okazje, promocje i prezenty. I niech im będzie. moim zdaniem.
                • znana.jako.ggigus Re: Promocje 31.08.16, 10:55
                  Ano ano. Moze jeden drugiemu da, ja daje sporo, sama czasem tez dostaje. Ale nie Firma czlowiekowi.
                  • Gość: x ja pomagam psom, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 31.08.16, 12:25
                    a "synowa" dorabia w weekend i sponsoruje schronisko.
                • posenerka Re: Promocje 31.08.16, 18:09
                  Za darmo nie, ale czasami można zaoszczędzić. Można.
                  Ale właśnie trzeba pamiętać, że "za darmo umarło". ;) I uważać.
                • bene_gesserit Re: Promocje 31.08.16, 18:27
                  > A wystarczy, zamiast czytania drobnego druku, zastanawiania się, przeliczania i co tam
                  > jeszcze pamiętać o jednym: nikt niczego nie daje za darmo. Rozstanie się z tym złudzeniem

No, akurat to nie jest prawda.
                  Za darmo było - tyle, że 15, a nie 30%, i tyle.
                  • znana.jako.ggigus Re: Promocje 01.09.16, 08:57
                    No tez nie, bo masz dosc ograniczony czas na realizacje bonu u musisz sporo kupic, aby go dostac.
                    Ktos policzyl kiedys, ile kosztuja tak naprawde te wszystkie rzeczy, ktore dostajemy, zbierajac punkty. Otoz kosztuja one sporo.
                    Jedyne promocje, z jakich korzystam, to obnizka towaru, ktory niedlugo straci date waznosci. Wtedy czyszcze regaly, zamrazam, itepe.
                    • mhr2 Re: Promocje 01.09.16, 13:31
                      znana.jako.ggigus napisała:

> Ktos policzyl kiedys, ile kosztuja tak naprawde te wszystkie rzeczy, ktore dost
                      > ajemy, zbierajac punkty.

idziesz kupujesz, karte ma, w rok cos sie zbiera, to poleca, nic nie kosztuje, musisz karte zamowic, za darmo, jedyne dobre, potem punkty uzywam do placenia, kupowac musze tak czy tak!
                      • znana.jako.ggigus Re: Promocje 01.09.16, 13:51
                        Tyle ze produkty, ktore kupilas/dostalas za zebrane punkty kosztuja, bo kupilas wczesniej cos innego, aby te punkty/produkty uzyskac.
                      • damdalen Re: Promocje 01.09.16, 14:09
                        mhr2 napisała:

> znana.jako.ggigus napisała:
                        >
                        > idziesz kupujesz, karte ma, w rok cos sie zbiera, to poleca, nic nie kosztuje,
                        > musisz karte zamowic, za darmo, jedyne dobre, potem punkty uzywam do placenia,
                        > kupowac musze tak czy tak!
                        >

Kosztuje: w zamian dajesz swoje cenne dane osobowe
                        • bene_gesserit Re: Promocje 01.09.16, 18:31
                          O ile wpisuje się prawdziwe.
                          Swoją drogą - kiedy mi jedna panienka zaproponowała taką kartę, prosząc o dane i wliczając w to pesel, to mnie zatkało, że ktokolwiek dobrowolnie oddaje swoją wiarygodnosć kredytową jakiejś sieci i pewnie całej masie przypadkowych ludzi (jak np ta sprzedawczyni) w prezencie. Ludzie to frajerzy.
                          • znana.jako.ggigus Re: Promocje 01.09.16, 21:28
                            Poza tym oddajesz też inne dane: co kupujesz, np. pieluchy dla dzieci, potem dostaniesz prospekty z art. dla starszych dzieci, kiedy kupujesz, ile, jaki masz czykl kupowania. Właściwie mając taką kartę, się rozbierasz.
                            Ja mam jedną kartę z veganz - nie podpisałam nic, mam 3% zniżki i nic więcej.
                            • posenerka Re: Promocje 02.09.16, 11:33
                              Płacąc kartą bankową też się rozbierasz. ;)
                              • bene_gesserit Re: Promocje 02.09.16, 22:02
                                Ale bank - o ile nie podpiszesz odpowiedniej zgody - nie ma prawa przekazywać tych informacji nikomu, czyli nimi handlować.
                                • znana.jako.ggigus Re: Promocje 03.09.16, 12:22
                                  Wlasnie. Poza tym nie musisz placic kartą, bo to porównanie zawsze pada, kiedy piszę o danych, jakie podajesz przy pomocy tych kart na punkty.
                                  Zawsze możesz iść do bankomatu i zapłacić gotówką. Wówczas kupisz też mniej - jak pokazują doświadczenia.
                                • posenerka Re: Promocje 07.09.16, 11:01
                                  Bene. Nikt też nie ma prawa nas okradać czy napadać... :)
                                • posenerka Re: Promocje 07.09.16, 11:04
                                  I przykład. Operator komórkowy. Wyciekły bilingi pewnej pani, wykorzystano je do sprawy rozwodowej. Owszem, pracownik operatora poniósł konsekwencje. Ale co z tego, co się stało to się nie odstanie. Firma istnieje dalej...
                                  A to nie był jednostkowy przypadek.
                        • znana.jako.ggigus Re: Promocje 01.09.16, 21:26
                          Ja tego nie napisałam:))
              • posenerka Re: Promocje 31.08.16, 18:07
                "Chece"? To z hiszpańskiego?

• posenerka Re: Promocje 31.08.16, 18:04
          Cena za kilogram to podstawa.

Pamiętam jako dziecko dziwiłam się tym wszystkim dziwnym zachodnim cenom: 49,99 czy 599,99 bo u nas były typu 40,23. ;) Teraz coraz ciężej takie trafić...
          I w mediach i w sklepach mają nas za idiotów. Czasami słusznie. ;)
        • Gość: Krysia2000 Re: Promocje IP: 109.79.184.* 01.09.16, 19:42
          Przy zaokrąglaniu kwot od pewnego czasu tutejsze sklepy wyręczają klienta same. Z racji rzekomego niedoboru jedno i dwucentówek w obiegu reszta przy wydawaniu zookrąglana jest do najbliższych pięciu centów... na niekorzyść kupującego oczywiście.
          • Gość: kim Re: Promocje IP: *.centertel.pl 02.09.16, 12:43
            W jakim kraju tak jest?
            • znana.jako.ggigus Re: Promocje 07.09.16, 15:21
              Z adresu IP musi byc Irlandia.
      • posenerka Re: Promocje 31.08.16, 18:00
        Olej kokosowy?
        • Gość: kim Re: Promocje IP: *.centertel.pl 02.09.16, 12:44
          Zgadzam się całkowicie - majstersztyk marketingu.
    • mhr2 Re: Promocje 31.08.16, 13:37
      bene_gesserit napisała:

> ...bywają bolesne - przekonali się o tym moi znajomi,

uczyć się na błędach, to jedyne w naszych czasach, juz od lat !
      • mhr2 Re: Promocje 31.08.16, 13:57
        dodam sa dobre i zle;)
        • Gość: x podobnie jak święta, jedne IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 31.08.16, 17:32
          są bożegonarodzenia inne wielkanocne
    • bene_gesserit Jeszcze mi się przypomniało 01.09.16, 21:19
      'Drugi (tańszy) produkt o 50% taniej' = "jeśli kupisz dwa produkty, w najlepszym przypadku dostaniesz zniżkę 25% (a w najgorszym - 1%)".
    • Gość: kim Re: Promocje IP: *.centertel.pl 02.09.16, 12:28
      Ha, ha, ha - dzięki Bene. Nigdy nie udało mi się wydać tak zawrotnej kwoty, w sklepie oferującym wąski wybór artykułów podstawowej potrzeby, dlatego ta promocja w ogolę mnie nie zainteresowała. Opisany haczyk jest połączeniem bezczelności z chamstwem, szczególnie ze Lidl raczej nie jest adresowany do najbogatszych (choć realnie często ceny ma bardzo wysokie, wystarczy spojrzeć na ceny kilograma, a nie 100gramowej paczuszki). A już realne 15% zamiast 30% to po prostu policzek z pokazaniem gołego tyłka.
    • Gość: kim Re: Promocje IP: *.centertel.pl 02.09.16, 13:02
      Cena paczki pozornie niska, ale cena kilograma bardzo wysoka.
      Wychodzi na to, ze opakowania sa bardzo tanie, bo sa bardzo duże i jako myk marketingowy częściowo zasłonięte dodatkowymi kartonikami dekoracyjnym, chodzi zwlasza o kiełbasy, mięsa, porcjowane ryby wędzone. Paka spora, a w środku nie ma prawie nic. Realna cena kilograma bardzo wysoka.
    • coralin Re: Promocje 03.09.16, 11:49
      W takie promocje się nie daję wciągać czyli takie z jakimiś kartami, takie w których podaje się dane. Jako ,że Polacy pokochali promocje wiele cen regularnych pozostało dla idiotów. Bez obrazy, sama czasem tak kupuję. W przypadku artykułów trwałych jakiś mały zapas warto mieć.
    • bene_gesserit Re: Promocje 30.09.16, 11:51
      Nie, nie od razu - według moich obserwacji jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami.

Ostatnia 'promocja' w Biedrze - ta z maskotkami, które można 'dostać' jak się wyda w sklepie ponad dwa tysiące: moja koleżanka, której dziecko wyło codziennie, że życzy sobie mieć maskotkę truskawki na urodziny kupiła tę truskawkę w internecie za jakieś grosze.
      • nowaczek1 Re: Promocje 30.09.16, 14:33
        Przecież w samej Biedronce można kupić bez jakichś punktów, tyle że za 50 zł.
        • mhr2 Re: Promocje 30.09.16, 14:40
          nowaczek1 napisał:

> Przecież w samej Biedronce można kupić bez jakichś punktów, tyle że za 50 zł.

hej, matematik byla, jak liczyć?
        • bene_gesserit Re: Promocje 30.09.16, 15:59
          Nie mam pojęcia o szczegółach, natomiast 50zł za chińskie badziewie wydaje mi się być ceną dość wygórowaną, tym bardziej, że w necie chodzą za połowę ceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka