Gość: mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:38 to pytanie chyba do Wielkopolski i Pomorza: jak się robi takie kluski kładzione lyzka, z tartych jablek i m.in.mąki/takie jeżyki/.Czy z jajkami?Czy kartofli się dodaje? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mkhj Re: kluski z jabłkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 15:17 To jest zmora mojego dzieciństwa. Mój tata uwielbiał i robił namiętnie a mnie odrzucało. Ale wiem jak robił. Całe jajko rozmieszać z woda lub mlekiem, dodawac mąkę az powstanie gęste ciasto. Wody i mąki ilość w zasadzie dowolna. Lekko osolic. Dodać pokrojone w słupki jabłka. Gotowac na osolonym wrzatku kładąc łyzką (najlepiej taka do jogurtu z długim trzonkiem. Jak wypłyna odcedzić. Podać z masłem z bułeczką lub ze smietaną. Mozna dodać na wierzch cynamon. Posłodzić. Ewentualnie zjeść. Nie jadłam od co najmniej 35 lat więc nie wiem czy mi sie smak nie zmienił. Może teraz bym toto polubiłą?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: kluski z jabłkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 07:54 Ja lubie z maselkiem i cukrem z cynamonem.Zrobie dla siebie i tesciowej,bo dzieci nic nie jedzą, a mąz powie:jak mam jabłko, to wole zjeśc na surowo. Odpowiedz Link Zgłoś