Dodaj do ulubionych

resztki dżemu

30.10.16, 16:05
tysionc pincet słoików, w każdym po trochu dżemu.
jak to zutylizować?
wkurza mnie ta ilość słoików w lodówce.
nie zjem, bo nie jadam.
wyrzucić, to trochę słabo...
co z tych resztek zrobić, żeby domownicy zjedli?
Obserwuj wątek
    • mitta Re: resztki dżemu 30.10.16, 16:28
      Dlaczego chcesz dać domownikom stare resztki dżemu? Wywal bez żalu. I, jeśli sama robisz, rób w najmniejszych słoiczkach, lub w takich kupuj, wtedy nie będzie problemu.

U mojej mamy w lodówce też takie stoją, a gdy się wreszcie znajdzie okazja, by je zużyć, to strach, bo nikt nie pamięta, kiedy były otwarte. I lądują w koszu. U mnie taki otwarty słoik ma prawo stać maks. 3 tygodnie. Używam do twarogu, naleśników, gofrów, ciast, szczególnie czekoladowych (jest wtedy wilgotniejsze), pieczonych jabłek, bigosu, daję po łyżce tam, gdzie potrzebna lekko słodkawa nuta np do jarzyn, mięs. Gdy robię ciasto przekładane kremem - zawsze pod krem daję warstwę dżemu. A kiedy dopadnie mnie chęć na jakąś słodycz, a nic nie mam - robię sobie grzankę z dżemem.
    • aqua48 Re: resztki dżemu 30.10.16, 16:48
      Upiecz okrągłe kruche ciasteczka z dżemem. Wymieszaj te resztki dokładnie i nakładaj na krążki.
    • reniam_123 Re: resztki dżemu 30.10.16, 17:17
      doral2 napisała:

> tysionc pincet słoików, w każdym po trochu dżemu.
      > jak to zutylizować?
      > wkurza mnie ta ilość słoików w lodówce.
      > nie zjem, bo nie jadam.
      > wyrzucić, to trochę słabo...
      > co z tych resztek zrobić, żeby domownicy zjedli?

Ugotuj makaron, normalnie w słonej wodzie, odcedź, nie hartuj, dodaj z łyżkę masła i te dżemy*. Wymieszaj i zajadajcie ze smakiem póki ciepłe.
      Jest to fajna ciepła kolacja.

*nie wszystkie na raz :))
    • bene_gesserit Re: resztki dżemu 30.10.16, 17:27
      Pleśniaka zrób, przepis w galerii potraw. Śliwkowe i powidła można spokojnie dodać do sosu pomidorowego. Zrób tort naleśnikowy - warstwy z rożnych dzemów (akurat, jak myślę, wyjdą ci te wszystkie słoiki) plus polewa z czekolady.
    • pinkink3 Re: resztki dżemu 30.10.16, 19:05
      Proponuje zrobic szarlotke z bardzo kwasnych jablek. Nie dodawac cukru tylko wlasnie te dzemy i poddusic.

Podobnie zrobilam kiedys z kuglem, czyli makaronem z jablkami po zydowsku. Pisze i pokazuje potrawe tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,154961459,154961459,0,2.html?v=2

Mysle, ze potrawa zyskala bardzo na tym zamienniku a i lodowka sie ladnie oproznila.
      • pinkink3 Re: resztki dżemu 30.10.16, 19:07
        Oczywiscie przy szarlotce dzemy jako substytut cukru ida do jablek, nie do ciasta jako takiego.
        Ale to chyba jasne. Pisze dla porzadku.
    • linn_linn Re: resztki dżemu 30.10.16, 21:25
      Jogurt naturalny, platki zbozowe i troche dzemu. Przede wszsytkim nie otwierac wszystkich sloikow, a jesli nie smakuja, nie kupowac. Jesli zostaje niewielka ilosc w sloiku, to mozna dodac do herbaty.
    • znana.jako.ggigus Re: resztki dżemu 31.10.16, 09:33
      Możesz też wymieszać z wodą, dodać soku z cytryny/jasnego octu i posmarować lekko świeżo upieczone zawijasy z cynamonem/mąką. Bo inaczej słodkie pieczxwo strasznie szybko wysycha.
      • znana.jako.ggigus Re: resztki dżemu 31.10.16, 09:35
        Zawijasy z cynamonem/makiem rzecz jasna.
        Ja robię najczęściej z cynamonem, chociaż widziałam też, jak ktoś na YT polewał takie zawijasy z makiem meiszanką wody i dżemu. Ocet i szczypta soli (w poście powyżej zapomniałam) to wzmacniacze smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka