mhr2 25.11.16, 11:46 zasmażka z bulki tartej do kalafiora, to cos innego, mysli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: zasmażka 25.11.16, 14:17 Zasmażka jest z masła I mąki. Używa się do zagęszczania zup ew sosów. Do kalafiora/pierogów leniwych robi się omastę z masła i bułki tartej, nie mąki. Do knedli ze śliwkami dobrze jest do masła i bułki tartej dodać jeszcze łyżkę - dwie cukru i podsmażyć na złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: zasmażka 26.11.16, 10:43 aqua48 napisała: > Zasmażka jest z masła I mąki. tez tak myslalem, chcialam pewność, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x zasmażka to "po naszemu" Mehlschwitze IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 25.11.16, 15:23 a ty myślisz o Semmelbrösel bzw. Semmelbutter "po naszemu" masło z tartą bułką :D Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: zasmażka to "po naszemu" Mehlschwitze 26.11.16, 10:48 Gość portalu: x napisał(a): > "po naszemu" masło z tartą bułką "zasmażka z bulki tartej" tak czytala na polskich stronach, dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zasmażka 25.11.16, 21:58 Coś innego to np coś, co ja nazywam 'fałszywym sosem holenderskim', a co ma swoją nazwę i zdaje się, jest jakimś tam klasykiem sosów. Dwie łyżki mąki, podsmażone na paru łyżkach masła, do tego dobrej jakości jasny bulion i sok z cytryny, mieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Dobra, bo kwaśna i kremowa rzecz do kalafiora, ale oczywiście tucząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x musi być smaczny jak każdy sos na mące :D IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.11.16, 13:27 a wystarczy wziąć zamiast dwóch łyżek mąki jedno żółtko i już możemy zrobić prawdziwy sos holenderski. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: musi być smaczny jak każdy sos na mące :D 26.11.16, 22:58 Ha ha ha :( 4 z pięciu klasycznych francuskich sosów, na których opiera się cała kulinarna tradycja francuska, są na mące. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: musi być smaczny jak każdy sos na mące :D 27.11.16, 16:07 Jakie to sosy ta francuska klasyka ? Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: musi być smaczny jak każdy sos na mące :D 27.11.16, 16:41 Większość sosów francuskich na gorąco są jednak z domieszką mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: musi być smaczny jak każdy sos na mące :D 27.11.16, 17:05 Beszamel (zasmażka plus mleko/śmietanka), veloute (zasmażka plus jasny bulion), pomidorowy (zasmażka plus pomidory), sauce espagnole (zasmażka plus ciemny bulion). Piąty to holenderski, jedyny we francuskiej kuchni bez zasmażki. Jeśli pokręciłam coś z pisownią, to dlatego, że nie znam francuskiego, z góry przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: zasmażka 27.11.16, 11:11 bene_gesserit napisała: > Coś innego to np coś, co ja nazywam 'fałszywym sosem holenderskim', to podobny do beszamel? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zasmażka 27.11.16, 14:10 Podobny, ale bez mleka i kwaśny. Także bez gałki - w wersji do warzyw można dodać świeże zioła, np koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: zasmażka 27.11.16, 16:04 To jest t.zw. sos "batarde". Jest jeszcze lepszy jak do tej zasmażki dodamy 2 żółtka roztrzepane z łyżką śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zasmażka 27.11.16, 17:10 Właśnie sobie poczytałam. Podobne, chociaż moja wersja - bez żółtek - jest bardziej prymitywna. Muszę spróbować z żółtkami. Podobno Careme ten sos wymyślił. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś