Dodaj do ulubionych

forma prostokątna do ciasta

07.12.16, 22:05
Szukam prostokątnej formy do ciasta, coś takiego, w czym piekły nasze mamy:
forma do pieczenia
Z tym, że takie jak powyższa, są marnej jakości, zaraz rdzewieją, ciężko domyć. Chciałabym coś lepszej jakości, ale te mają bardzo zaokrąglone brzegi, co jest denerwujące.
Czy jest jakaś blacha z dobrego metalu mająca prawdziwe cztery rogi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krysia 2000 Re: forma prostokątna do ciasta IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 08.12.16, 16:33
      Master Class pełno takich produkuje. Alan Silverwood także. Dopóki nie wpadniesz na pomysł mycia w zmywarce to nie zardzewieją. No i nie bez powodu wymyślono wyoblone kanty tych foremek, z pewnością nie po to, żeby piekarz się pieklił. Łatwiej domyć w rogach i oddzielić ciasto od blachy po upieczeniu. I trudniej przypalić. :)
    • bene_gesserit Re: forma prostokątna do ciasta 08.12.16, 20:50
      Kup cokolwiek co budzi zaufanie i używaj papieru do pieczenia. Rogi są, problem znika.
      • kropkaa Re: forma prostokątna do ciasta 08.12.16, 23:56
        Od dawna szukam i jedyne, co spotykam, to blachy w marketach po ok. 12 zł/szt. No nie wierzę, że to ma jaką jakość. Wymienione przez Krystyna nie znalazłam w polskich internetach.
        W tych zaokrąglonych wkurza mnie, że 4 kawałki są do kitu, takie nierówne od innych. Ale zaczęłam sobie tłumaczyć, że może faktycznie jest w tym jakiś cel i sens.
        • bene_gesserit Re: forma prostokątna do ciasta 09.12.16, 12:36
          Nie pamiętam, gdzie kupiłam swoje blachy, chyba w osiedlowym sklepie z art gospodarstwa domowego. Służą od kilkunastu lat, nie rdzewieją. Zaoblone rogi są bez sensu, jeśli się używa papieru - pierwotnie mają chyba slużyć temu, żeby się tam ciasto nie przypalało i żeby było łatwo umyć. Jeśli się używa papieru, ten problem nie istnieje.

Z tym, że te polskie z rogami są rozszerzane ku górze, więc wszystkie kawałki ciasta przy każej z czterech krawędzi też są nierówne. Taką samą budowę mają blachy profesjonalne.

Jeśli ci nierówność kawałków przeszkadza, przycinaj je, ścinki zbieraj w pojemniku w zamrażalniku i raz na miesiąc rób bajaderki.
        • Gość: Krysia 2000 Re: forma prostokątna do ciasta IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 12.12.16, 12:20
          Jeśli jest tam u Was TJ/TK Maxx, to proponuję tam zerknąć na dział Dom/Kuchnia.
    • kropkaa Re: forma prostokątna do ciasta 20.12.16, 13:02
      Napiszę na co się zdecydowałam.
      Dziekuję za rady :-) Jak zawsze pomocne.
      Za kilkanaście zł kupiłam formę Ibili. Prawdziwe rogi, lekko rozszerzana, niestety, ale w granicach normy.
      Do tego dokupiłam Wiltona, zaokrąglone brzegi, ale za to z tą ich powłoką bladoszarą, którą znam z innych blach i jest faktycznie dobra, jeśli chodzi o brak przywierania. Trochę droższa, ale w granicach przyzwoitości. Z tym, że ona jest trochę mniejsza niż 35x25 cm.
      Wreszcie mogę piec te wszystkie piętrowce i kostkę hiszpańska.
      • filga Re: forma prostokątna do ciasta 20.12.16, 15:34
        Kropko, w jakim sklepie kupiłaś te blachy?
        • kropkaa Re: forma prostokątna do ciasta 20.12.16, 18:03
          Na Aledobre.pl Jakaś promocja była wtedy, także coś tam taniej było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka