Dodaj do ulubionych

pora na pora

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 10:23
ktorego nie lubie a chce polubic. Jak przyrzadzic, by byl dobry? I nie za
intensywny i nachalny w smaku....;)
Obserwuj wątek
    • marghot Re: pora na pora 01.10.04, 10:26
      Zależy do czego: surówka, do zupy, do mięsa etc.
      Mój żołądek nei należy do najwytrwalszych i niektórych produktów nie przyjmuje :
      ( (np. papryka). Z porem tez miałam na początku problemy, ale gdy zaczęłam
      przed kucharzeneim, polewać warzywko wrzątkiem, problemy zniknęły.
      Spróbuj!

      Por pokrojony w talarki i zeszklony na maśle do tego pieś kurczaka pokrojona w
      paseczki i też podsmażona. Na koniec można dodać pomidora bez skórki al
      eniekoniecznie.
      Całość serwować z makaronem
    • default Re: pora na pora 01.10.04, 11:00
      Można tak: białe części pora obgotować w osolonej wodzie (krótko, żeby nie
      zdążyły się zrobić flakowate), potem maczać w cieście trochę gęstszym niż
      naleśnikowe i smażyć na gorącym oleju.
      Bardzo dobra jest surówka - takarki pora sparzyć wrzątkiem, wymieszać ze
      śmietaną, posolić.
      Zupa: pokrojone w talarki pory poddusić na maśle, dolać wody, osolić trochę,
      gotować aż się rozpadną, na koniec rozpuścić w zupie serek topiony i wkroić
      trochę pokrojonej w drobną kosteczkę szynki.
        • iwu Re: pora na pora 03.10.04, 15:02
          A ja kroję pora na cieniutkie plasterki, jabłko w kostkę, namoczone rodzynki i
          mieszam z sosem: majonez z jogurtem, trochę soku z cytryny, pieprz, cukier.
          Bardzo to lubię.
    • brunosch Re: pora na pora 01.10.04, 11:11
      Problem w tym, że por należy do warzyw jednoznacznych - albo się go kocha, albo
      nienawidzi.
      Jeśli Ci jego smak nie odpowiada to nie ma na to rady - się nie przemożesz, bo
      on już taki jest "intensywny i nachalny w smaku".
      Dlatego przygotowywanie tak, aby stracił charakterystyczny smak jest próbą
      robienia kalafiora z marchwii. Czyli odwracaniem porządku rzeczy.
    • Gość: lubiąca Re: pora na pora IP: 213.17.230.* 01.10.04, 12:47
      Bardzo lubię pory przygotowane tak jak szparagi. Bierze się tylko białe części.
      Najlepiej kiedy pory są jeszcze młoede. W zimie to już nie to, pory są wielkie
      i zbyt chyba "nachalne".
      Pory można używać tu gdzie cebulę (smażenie, zupa cebulowa), bo są od niej
      łagodniejsze. Ostatnio w telewizorze (tv vox - Niemcy) Tim Maelzer zaleca
      krojenie porów tak, żeby załapać również część tych lekko zielonkawych, bo to
      daje intesywniejszy smak. Ale to już propozycja dla tych co pory lubią, więc
      dla kajazz chyba jeszcze nie pora...:)
        • nobullshit Re: pora na pora 01.10.04, 15:09
          Gość portalu: kajazz napisał(a):

          > ps. a swoja droga slyszeliscie o deserze z czekolady i gorgonzoli?

          Parę miesięcy temu ktoś szukał przepisu - więc jeśli znasz, to podaj.
          Powodzenia z porami :)
    • sara.kaley Re: pora na pora 01.10.04, 16:27
      pyszny jest quiche z porami - czyli taka tarta z wyższymi brzegami. Ciasto -
      mąka i masło (proporcja 2:1) i sól, można jedno jajko wrzucić. Ciasto wyrobić
      szybko z zimnych składników i włożyć do lodówki. Pory - te białe i jasnozielone
      części - pokroić w półtalarki (ja lubię drobno, ale są tacy co lubią grubo,
      więc wedle uznania) wrzucić do garnka z odrobiną wody (bez tłuszczu!) - niech
      się uduszą (co do ich ilości, to trzeba pamiętać, że one sporo opadną, tak ze
      dwa razy mniej się ich robi). Jak się zrobi gorące i puści sok to na parę minut
      odkryć, a potem już dodusić przykryte (posolone i popieprzone). W międzyczasie
      tak zwanym ciastem wyłożyć (nie za grubo) naczynie żaroodporne i wstawić do
      pieca rozgrzanego do 180-200 celcjuszków. na jakieś 10-15 minut. ciasto w
      piecu, a my wracamy do porów. bieżemy pudełeczko śmietany dodajemy łyżeczkę do
      dwóch mąki i rozrabiamy, żęby nie było grudek. zdejmujemy uduszone pory z gazu
      i wlewamy śmietanę z mąką wszystko dokładnie mieszając. ciasto wyjmujemy z
      pieca i nakładamy pory wsadzamy do pieca z powrotem. chyba tak z 20 minut się
      piecze. jest pyszne! a pory przestają być ostre tylko się robią słodkawe.
      próbowałam dodawać do nich też różnych rzeczy typu koperek itd. ale zawsze
      wychodziło gorsze niż wersja standard :) ale oczywiście eksperymentować warto.
      pozdrawiam porowo :)
        • kwieta4 Re: por + pomidor = smak poznego lata 04.10.04, 04:38
          por pokrojony w cieniutkie plasterki, przelany wrzatkiem, do tego dodac obrane
          ze skorki i pokrojone w wieksza kostke pomidory, sol, pieprz i odrobine
          smietany. ja lubie 'podsypac' tez majerankiem.
          mozna w ten sposob zuzyc zalegajace zielone czesci pora, jesli np. biale
          zostaly wczesniej 'przerobione' na tarte albo surowke. zaparzenie woda pozwala
          na to, by smak pysznego, dojrzalego pomidora dominowal /o co w tym akurat
          zestawie chodzi/.
    • Gość: bajeczka04 Re: pora na pora IP: *.303.krakow.pl 04.10.04, 09:22
      Pyszna sałatka (surówka):
      Białe części pora, cienko pokrojonego i sparzonego, ogórek konserwowy lub
      kiszony, groszek zielony lub kukurydza (lub jedno i drugie) wymieszać z
      majonezem, można posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką - proporcje
      wszystkich składników wg gustu. Naprawdę pyszna sałatka! Smakuje często
      nawet "przeciwnikom pora". :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
    • Gość: Goga Re: pora na pora IP: *.bj.uj.edu.pl 04.10.04, 10:54
      Zrobiłam ostatnio 2 surówki z porem i były b. pyszne :
      Sos - 1/3 serka feta + jogurt + sól pieprz + sok z cytryny
      1. por - sparzyć wrzątkiem, cieniutko posiekać + pokrojona papryka + 10 śliwek
      węgierek + 2 gruszki
      2. kukurydza + śliwki + papryka + por
      składniki wyymieszać z sosem
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka