Dodaj do ulubionych

cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłakać

IP: *.aster.pl 04.10.04, 10:59
jak w temacie
Obserwuj wątek
    • lomas Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 11:05
      Ja kroję na parapecie otwartego okna i nie płaczę przy krojeniu cebuli.
      Pomysł wykorzystuje już większa część gotującej rodziny :)
      • Gość: realista4 Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:14
        na siedząco lub w okularach albo przy zapalonym gazie., moze to już było ,nie
        czytałam wszystkich
    • monia_77 Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 11:06
      Olu obierz cebule i jesli masz to wrzuc ja do malaksera. Wtedy uronisz lzy
      jedynie nad patelnia. Jezeli nie posiadasz robota kuchennego to placz
      dziewczyno jak wszyscy kucharze;-))
      • giezik Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 11:09
        zaraz pojawia sie posty o trzymaniu zapałek w zębach itp. ;)

jakis moze z rok - dwa temu, gdzies przeczytalem ze nalezy obciac od strony "dupki" najpierw, pozniej obrac.
        Moze to autosugestia, moze magia kuchenna zwykla, ale jakos dziala (no w 70 proc.) :)
        • brunosch Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 11:36
          1. Zapałka w zębach jest NIEZBĘDNA !!!
          2. nóż powinien być bardzo ostry - żeby kroić a nie miażdżyć
          3. cebula powinna być opłukana w lodowatej wodzie, albo wyjęta z lodówki i
          krojona zanim się ogrzeje.
          • giezik moze na wszelki wypadek 04.10.04, 11:38
            wyjasnijmy, ze zapalka NIE POWINNA byc zapalona (jak to opisal ktos chyba w watku o wpadkach)
            • brunosch Re: moze na wszelki wypadek 04.10.04, 11:42
              ani trzymana łebkiem wewnątrz ust.
    • lomas Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 11:08
      A mój sposób na niepłakanie nad patelnią to odrobina tymianku do smażącej się
      cebulki , zapach cudny i płakać też się nie chce.
    • Gość: Nobullshit Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.10.04, 12:04
      Trzeba płakać. To działa terapeutycznie i oczyszcza... jak im tam,
      kanaliki łzowe?

W "Blaszanym bębenku" Oskar otworzył (?) restaurację (?),
      której główną atrakcją było właśnie osobiste krojenie cebuli przez gości
      i płakanie.

(? - dawno czytałam i pamięć już nie ta)
      • Gość: Anna A mój sposób.. IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 04.10.04, 12:14
        to to, że nie oddycham nose a tylko ustami - i nie chce się płakać!
      • Gość: landsbergk Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 12:29
        Potwierdzam. Swietnie oczyszcza moje wiecznie zakatarzone zatoki. Musze tylko
        uwazac, zeby mi nie kapnelo na deske do krojenia :-)
    • dodwig2 Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 12:17
      Proponuję sposób mojego syna, otóż On cebulę (podobnie jak i chrzan) kroi
      w ....masce do nurkowania pod wodą
      • Gość: anek soczewki kontaktowe niezastapione :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 12:19
        juz nie pamietam, ze sie placze przy cebuli..
      • johnny_tomala Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 12:25
        dokładnie ! mój brat robi to w okularkach pływackich !
    • ziemiomorze Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 12:19
      Plakalam, dopoki nie kupilam sobie tego malego, sprytnego miksera Browna -
      teraz wrzucam do pojemniczka, zamykam, naciskam guzik i wuala! Smieje sie z
      satysfakcja, zadnych lez,
      z
      • Gość: TumanKurzu Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka IP: 195.94.201.* 04.10.04, 13:07
        A ja kroję w masce do pływania - i nie płaczę jak musze pokroić tyle cebuli
        zeby zrobić zupe cebulową dla całej narciarskiej wyprawy!
    • baky :O)) Gogle. Tylko bobrze przylegające gogle!_n/t 04.10.04, 13:25
      • nobullshit Re: :O)) Gogle. Tylko bobrze przylegające gogle!_ 04.10.04, 13:48
        A gdzie można dostać bobrze gogle? Bo ja mam bobry w kanałku koło domu,
        ale kanałek mętny i brudny, to bym biedakom kupiła.
        • baky Re: :O)) 04.10.04, 13:56
          nobullshit napisała:

> A gdzie można dostać bobrze gogle? Bo ja mam bobry w kanałku koło domu,
          > ale kanałek mętny i brudny, to bym biedakom kupiła.

Gogle som na narty, a im by się przydały okulary pływackie albo maski do
          nurkowania - z wycieraczkami!
          • giezik one maja takie... 04.10.04, 13:59
            przeciez inaczej by im trociny w oczy leciały
            • baky Re: one maja takie... 04.10.04, 14:13
              giezik napisał:

> przeciez inaczej by im trociny w oczy leciały

Acha. No, to kupić bobrom tylko latarki.
              • brunosch Re: one maja takie... 04.10.04, 14:16
                Bober z latarką bez okularków? Jak ma latarkę, tym bardziej musi mieć gogle.
                • baky Re: one maja takie... 04.10.04, 14:18
                  brunosch napisał:

> Bober z latarką bez okularków? Jak ma latarkę, tym bardziej musi mieć gogle.

No dobra. Niech będzie... To jeszcze kaski górnicze!
                  • giezik Re: one maja takie... 04.10.04, 14:19

wtedy latarka mu nie bedzie potrzebna, bo na kasku bedzie miał
                    • baky Re: one maja takie... 04.10.04, 14:20
                      giezik napisał:

>
                      > wtedy latarka mu nie bedzie potrzebna, bo na kasku bedzie miał

Oczywista! Tera, coby łapy zająć leniuchom, cza kupić młoty pneumatyczne.
                      • giezik Re: one maja takie... 04.10.04, 14:22
                        dlaczego młot, przecie cebuli sie tym obrać nie da?
                        • baky Re: one maja takie... 04.10.04, 14:29
                          giezik napisał:

> dlaczego młot, przecie cebuli sie tym obrać nie da?

Ale orzechy łupać można!
                          To co, proponujesz noże? Jakiej firmy?
                          • Gość: giezik Re: one maja takie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 14:39
                            jakąś sprytną bobrową/bobrzaną obieraczke do cebuli musi mieć. To zmyślny zwierz jest
                            • baky Re: one maja takie... 04.10.04, 14:41
                              Gość portalu: giezik napisał(a):

> jakąś sprytną bobrową/bobrzaną obieraczke do cebuli musi mieć. To zmyślny
                              zwier
                              > z jest

To i imadło mu się przyda, by cebula nie wypływała!
                              • giezik Re: one maja takie... 04.10.04, 14:45
                                on te cebule miedzy dwa pniaczki, albo w specjalnie wydrązony otwór moze umiescic. Juz nie robmy z niego przemysłowca
                    • brunosch Re: one maja takie... 04.10.04, 14:24
                      U Bobera na kasku to antenka. Ostatni krzyk mody - kask z antenką, latarenka i
                      młot pneumatyczny. I jeszcze syrena z kogutem. W tęczujących goglach (nie mylić
                      z googlami)
                      • baky :O) Nobullshit w koszta pójdzie_n/t 04.10.04, 14:40
                        • giezik Re: :O) Nobullshit w koszta pójdzie_n/t 04.10.04, 14:42
                          mysle ze sie z tym liczyla. W koncu tych bobrów jest pewnie wiecej niz jeden
                          • baky Re: :O) Nobullshit 04.10.04, 14:47
                            Skoro Bruno proponował do tego jeszcze syrenę z kogutem, to może rowery?
                            Pizzę na telefon mogłyby wozić... Na ogonach.
                            Niech się Nobullshit (po tych inwestycjach) odkuje troszkę!
                            • nobullshit Re: :O) Nobullshit 04.10.04, 16:54
                              Dzięki za wszystkie sugestie. Na razie kupię im tylko kaski z latarenkami,
                              a resztę ewentualnie po pierwszym. Zamiast pizzy mogłyby przywozić świeże ryby,
                              to na osiedlowym grillu otworzę smażalnię.

A swoją drogą...
                              "Bóbr był niegdyś niezwykle ceniony nie tylko ze względu na piękne
                              futro, ale również mięso, które z powodu łuski pokrywającej ogon uważano
                              za danie postne".
                              I jeszcze -
                              "Bobry, rodzina gryzoni, blah, blah. Szczątki kopalne znane od oligocenu.
                              Niektóre wymarłe gatunki OSIĄGAŁY WIELKOŚĆ NIEDŹWIEDZIA".
                              (mały słownik zoo)

A gdyby ktoś nie wierzył, że one tu są:
                              serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2213962.html
    • emka_1 Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 14:30
      z przesądów - należy połowkę cebuli umieścić na głowie na czas krojenia reszty.
      działa, albowiem aby utrzymać rzeczona połowkę nie można sie pochylać nad deską,
      więc opary przelatują obok twarzy, w oczy nie włażąc

z technicznych - nie należy odkrawać piętki podczas obierania, bo tam znajduje
      się większość substancji drażniącej.
    • saiss Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 14:31
      Opłukać cebulę pod lodowata woda albo nadziać biedaczkę na nóż i opalić nad
      gazem chwilke - olejki sie ulotnia...
      Ja to generalnie kawal podleca jestem i cebuli się nie daję. Nie wzrusza mnie :)
      Ale powiedzcie, po co ta zapałka?
      • ulcik Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłakać 04.10.04, 15:56
        chyba po to, żeby był wlot powietrza ustami a nie nosem. No bo po co innego?
        • raakk Re: cebula-jak pokroić i się przy tym nie popłaka 04.10.04, 18:04
          kto chce niech wierzy, mozna sprawdzic, ja krojac cebule popijam biale winko i
          calkiem jest fajnie, wcale nie jest mi lzy:))) pozdrowka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka