Gość: wercia5 IP: 217.96.96.* 04.10.04, 11:04 Macie może wypróbowany przepis na ciasto na placuszki z jabłkami? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alcoola Re: placuszki z jabłkami 04.10.04, 11:18 Ja robię na bazie serka homogenizowanego, najlepiej waniliowego. Pojemniczek serka, jedno jajko, mąki tyle, żeby ciasto było dość gęste, na koniec wmieszać 1-2 jabłka pokrojone w kosteczkę (wielkość kosteczek zależy od upodobań, niektórzy wolą duże kawałki, ja wolę drobno). I kłaść łyżką na rozgrzany olej. Zamiast serka można użyć jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Re: placuszki z jabłkami IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 11:21 Ja robię z ciasta naleśnikowego, tylko daję 2x mniej wody i mleka. Zawsze wychodzą. Do tego wrzucam pokrojone w małe kawałeczki jabłka. Nakładam łyżką na patelnię na rozgrzany olej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: placuszki z jabłkami IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 04.10.04, 12:16 A ja robię tak: mąka, kefir, jajko i kawałeczki jabłka, trochę cynamonu, na gorący tłuszcz i posypuję cukrem pudrem - pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: placuszki z jabłkami IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 04.10.04, 12:24 Zapomniałam o łyżeczce proszku do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
wiosen_na Re: placuszki z jabłkami 04.10.04, 12:36 Ja robię z ciasta naleśnikowego tzn. mleko, jajko i mąka (wody nie dodaję wogóle) + dodatkowo jeszcze cukier waniliowy, proszek do pieczenia i na koniec jabłka obrane i pokrojone w małe cząstki, albo w grubsze plasterki. Ciasto powinno być dość gęste. Smażę na oleju i jak trochę ostygną posypuję cukrem pudrem. Ja i mój mąż uwielbiamy te placuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: placuszki z jabłkami IP: 195.28.179.* 04.10.04, 12:40 albo zamiast mleka bądź wody wlej piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: placuszki z jabłkami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.04, 12:42 4 jaja miksuję z 1/2 litra zsiadłego mleka (robionego lub kupnego). Dodaję mąkę i sody na czubku noża. Do tego jabłka starte na tarce jarzynowej (4 duże lub 6 małych). Trudno powiedzieć, ile mąki. Najpierw dodaję kilkanaście łyżek, potem jabłka, a ponieważ trochę puszczają sok, to dodaję jeszcze mąki, by ciasto było dość gęste, ale nie za dużo, żeby placki pozostały puszyste. Smażę na oleju. Szybko się robi, są bardzo puszyste i pyszne. Dobre są, gdy jest dużo jabłek w środku. Odpowiedz Link Zgłoś