Dodaj do ulubionych

ruskij salat

IP: *.net-serwis.pl 05.10.04, 17:21
dawno, dawno temu robilam cos takiego z przepisu z podrecznika do jezyka
radzieckiego, to cos jak zwykla salatka warzywna tyle ze tam chyba jeszcze
buraki byly....? przepis razem z knizka wyladowal w smietniku 100 lat temu a
to taka dobra salatka jest. ma Moze ktos z was recepturke?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: ruskij salat 05.10.04, 17:39
      A to nie była sałatka taka jak nasza warzywna z majonezem tylko z dodatkiem
      właśnie buraczków w kosteczkę i białej fasoli?Kiedyś będąc dzieckiem jadłam coś
      takiego w rosyjskiej restauracji w Gdańsku o nazwie 'Newska'(notabene jeszcze
      istniejącej)i bardzo mi smakowało.
      • linn_linn Re: ruskij salat 05.10.04, 17:40
        Wlosi nazywaja salatke jarzynowa w majonezie wlasnie "insalata russa".
        • Gość: bazylka Re: ruskij salat IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 06.10.04, 11:47
          a w macedonii ruska sałatka to to, co u nas nazywa się bodajże szwedzką - czyli
          kiszonka z ogórków, cebuli, papryki i czego tam jeszcze w słoiku
    • Gość: p102 Re: ruskij salat IP: *.net-serwis.pl 05.10.04, 17:56
      wydaje mi sie ze tam buraki byly tarte ale na 100. pewna nie jestem. wedle
      wszych rad dodam poprostu fasole i buraki i zobacze czy o to mi chodzilo:)
    • Gość: gość: wir Re: ruskij salat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 20:31
      U mnie w domu robiło się przez jakiś czas taką sałatkę. Przepis dostałam od
      kuzynki.To było dawno. O ile dobrze pamiętam to składniki takie jak do sałatki
      jarzynowej tylko zamiast warzyw buraki pokrojone w kostkę a zamiast groszku
      fasola a zamiast cebuli pory. Jajka, ogórki kiszone, majonez,sól,pieprz - jak
      zwykle.
    • ampolion Re: & & #35; 1089;& & #35; 1072;& & #35; 1083; 06.10.04, 02:28
      kuking.net/8_827.htm
      • ampolion Re:Było po rosyjsku: salat so swiokłoj 06.10.04, 02:30
        Na forum rosyjskim pozwalają na pisownię rosyjską, a na tym forum nie?...
        • kwieta4 Re:mozna tez ze sledziem... 06.10.04, 03:00
          ja taka pamietam z domu Babci. gotowane ziemniaki, buraki, biala fasola,
          kiszony ogorek, jablko, cebula i sledz. kwaskowa smietana pokropiona na
          wierzchu (niewiele) i wszystko suto posypane natka pietruszki.

a w Meksyku jadlam fajna, prosta salatke z pokrojonych w b.b.cienkie plasteki
          (gotowanych) burakow i winnych jablek. petaly sie tez ziarna kminku, a slodko-
          winny sok, w ktorym to wszystko sie macerowalo mial chyba w sobie odrobine
          jablkowego octu i oliwe. smakowalo mi bardzo:)
    • miren Re: ruskij salat 24.10.04, 20:27
      Czy chodzi Tobie o taka salatke gdzie sa kapusta kiszona, burak, fasolka.....?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka