Dodaj do ulubionych

racuchy drożdżowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 16:02
szukam wypróbowanego przepisu na racuchy drożdżowe. Może ktoś pomoże?
Obserwuj wątek
    • zahra Re: racuchy drożdżowe 06.10.04, 16:17
      Przepis pochodzi ze strony www.gotowanie.wkl.pl
      Sprawdzony przeze mnie osobiście. Polecam.

RACUCHY DROŻDŻOWE

½ kg mąki pszennej
      5 dkg drożdży
      2 jajka
      1 ½ szklanki mleka
      płaska łyżeczka soli
      rodzynki (opcjonalnie)

Drożdże rozdrobić z letnim mlekiem. Potem da mąki dodajemy jajka, drożdże mleko
      i płaską łyżeczkę soli po czym wyrabiamy. Po wyrobieniu dodajemy rodzynki.
      Zostawimy ciasto do wyrośnięcia na 30-60 min.Na rozgrzany olej dajemy porcje
      najlepiej wielkości jednej łyżki stołowej. Łyżke którą się to ciasto nabiera
      można w oleju moczyć bo wtedy ciasto lepiej schodzi. SMACZNEGO
      • Gość: bynight Re: racuchy drożdżowe IP: *.dpa.DE / *.dpa.DE 06.10.04, 16:56
        Ja robie zawsze na oko. Ciasto musi byc w miare geste, ale takie aby latwo sie
        nabieralo lyzka. Wyproboj wiec przepis podany wyzej. Ja nie dodaje rodzynek,
        tylko obieram swieze jablko i kroje je w kawalki pocentymetrowej grubosci a
        wielkosc dowolna. Potem mieszam z ciastem. Lyzka staram sie wylowic kawalek
        jabkla, ktory jest juz oblepiony ciastem i wrzucam na patelnie. Smacznego :-)
        • Gość: lena Re: racuchy drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:20
          dziękuję bardzo:) sama wypróbuję w najbliższy piątek!
      • Gość: lena Re: racuchy drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:46
        hmm małe pytanko: nie dodawać nic cukru?
        • Gość: blueeeeee-skyyy Re: racuchy drożdżowe IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 06.10.04, 17:50
          ja dodaje tylko tyle zeby drozdze mialy jak pracowac, ale nic wiecej, bo wydaje
          mi sie ze wtedy racuchy bardziej sie przylepiaja do patelni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka