Gość: lena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 16:02 szukam wypróbowanego przepisu na racuchy drożdżowe. Może ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zahra Re: racuchy drożdżowe 06.10.04, 16:17 Przepis pochodzi ze strony www.gotowanie.wkl.pl Sprawdzony przeze mnie osobiście. Polecam. RACUCHY DROŻDŻOWE ½ kg mąki pszennej 5 dkg drożdży 2 jajka 1 ½ szklanki mleka płaska łyżeczka soli rodzynki (opcjonalnie) Drożdże rozdrobić z letnim mlekiem. Potem da mąki dodajemy jajka, drożdże mleko i płaską łyżeczkę soli po czym wyrabiamy. Po wyrobieniu dodajemy rodzynki. Zostawimy ciasto do wyrośnięcia na 30-60 min.Na rozgrzany olej dajemy porcje najlepiej wielkości jednej łyżki stołowej. Łyżke którą się to ciasto nabiera można w oleju moczyć bo wtedy ciasto lepiej schodzi. SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Re: racuchy drożdżowe IP: *.dpa.DE / *.dpa.DE 06.10.04, 16:56 Ja robie zawsze na oko. Ciasto musi byc w miare geste, ale takie aby latwo sie nabieralo lyzka. Wyproboj wiec przepis podany wyzej. Ja nie dodaje rodzynek, tylko obieram swieze jablko i kroje je w kawalki pocentymetrowej grubosci a wielkosc dowolna. Potem mieszam z ciastem. Lyzka staram sie wylowic kawalek jabkla, ktory jest juz oblepiony ciastem i wrzucam na patelnie. Smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: racuchy drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:20 dziękuję bardzo:) sama wypróbuję w najbliższy piątek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: racuchy drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:46 hmm małe pytanko: nie dodawać nic cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blueeeeee-skyyy Re: racuchy drożdżowe IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 06.10.04, 17:50 ja dodaje tylko tyle zeby drozdze mialy jak pracowac, ale nic wiecej, bo wydaje mi sie ze wtedy racuchy bardziej sie przylepiaja do patelni Odpowiedz Link Zgłoś