08.10.04, 07:39
nabylem wczoraj ksiazeczke (z serii le cordon blue), choc za deserami nie przepadam (zarowno robieniem, jak i jedzeniem)ale szukalem pomyslu na jakies jesienne lekkie kolacje.
No i takie z papryka i fetą, albo oliwkami i parmezanem juz mipachną ze stron książeczki.

No teraz pozostaje kupic taką sprytną formę na foremki
Obserwuj wątek
    • lunatica MAM! i jedno, i drugie :-) 08.10.04, 08:31
      przepisy ciekawe, choć niekóre trzeb a(przynajmniej w moim przypadku :-)) leko
      modyfikować - mufiny wychodziły zbyt suche i jakieś takie zbite biedaczki... a
      blaszka mufinowa rewalacja nie tylko do mufinów :-P
      • Gość: Cynamoon Re: Lunatica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 09:09
        A do czego jeszcze sie ta forma nadaje oprocz mufinow?
        Bom ciekawa z rana...

Ja, chociaz lubie rozne slodkie rzeczy, za mufinami nie zbyt przepadam, ale na
        slono moga byc fajne...
        • Gość: giezik sie wtrące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 09:30
          no widzisz cynamoon mamy tak samo - na slodko nie ale wytrawnie a i owszem
        • lunatica Re: Lunatica 08.10.04, 09:32
          Czasem, jak mi zostanie za dużo jakiegoś ciasta to je tam wrzucam. Robiłam tak
          ostatnio z ptysiowym - wyszły malutkie zgrabniutke ptyśki - doskonałe!!
          dużym "+" jest to, że wszystkie mufinki, babeczki, ptysie ciasteczka, bułeczki -
          przepraszam zapomniałam - piekłam w niej bułeczki pszenne Liski - mają
          jednakowy kształat ;-))
          • cynamoon6 Re: Lunatica 08.10.04, 09:38
            Giezik- zdarza sie ;-)

Acha, no to faktycznie spryciarsko, ze mozna tam piec nawet bulki.
            Moze sobie kupie taka foremke, bo zawsze mi sie wizualnie podobala ;-)
        • dziuunia Re: Lunatica 08.10.04, 09:38
          Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

> A do czego jeszcze sie ta forma nadaje oprocz mufinow?
          > Bom ciekawa z rana...
          >

Można tak jak juz wspomniała Lunatica piec w niej bułeczki.A mnie na myśl
          przyszły brioszki,które idealnie nadają się do takiej foremki.
          • lunatica Re: Lunatica 08.10.04, 09:53
            dokładnie. bułeczki z rodzynkami z tej formy bardzo atrakcyjnie wyglądaja :-))
            • Gość: giezik Re: Lunatica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 09:58
              luna, a stosujesz te papierowe wykładki/foremki czy bezposrednio do formy?
              • lunatica Re: Lunatica 08.10.04, 10:04
                nie. po co? dobrze nasmarowane otoworki :-)) bardzo ładnie oddają upieczone
                pyszności. czasem wyspuję je mąką lub bułą tartą, ale rzadko. sam tłuszcz
                wystarczy.
          • dziuunia Brioszki paryskie 08.10.04, 10:13
            Co prawda wątek dotyczy muffinów ale o brioszkach też było,linkuję więc bo
            przepis jest na chlebowym forum
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23433&w=16501797
        • lis_ka Cynamoon 22.10.04, 21:23
          ja w tej blaszce piekłam kiedyś bułeczki. Efekt średni na jeża, ale
          przynajmniej wszystkie były jednakowe:)
    • Gość: vikcia Re: mufinki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.04, 08:34
      jakiś czas temu zanabyłam muffinową foremkę silikonową w Ikea- sprawdza się
      nadspodziewanie ok. Polecam
    • irenka_n Re: mufinki 08.10.04, 10:00
      Mi bardzo się podobają przepisy z tej książeczki: i słodkie i wytrawne.
      Muffinki są akurat: nie za suche i odpowiednio "gliniaste".
      Z wytrawnych polecam "muffinki z ziarnem i serem" a ze słodkich klasyczne z
      jagodami.
      :)
    • sara.kaley Re: mufinki 08.10.04, 10:27
      Oj tak! Ta książeczka kojarzy mi się bardzo smakowicie... chociaż ja też raczej
      wytrawnie. z muffinami jest fajnie,że można je zrobić chyba ze wszystkim byle
      zachować proporcje mleka czy maślanki z mąką i tłuszczem plus jajeczko plus
      proszek do pieczenia a dalej to już... ech! co dusza i lodówka śpiewa :)
      zrobiłam np. z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czosnkiem (na formę
      ikeową kroi się ze 4 ząbki w dość duże kawałki, które w piecu miękną, słodczeją
      i są mniam). aha i bazylia tam się dobrze też wkomponowała. - a proporcje
      samego ciasta robiłam jak w tym przepisie na muffiny z fetą i papryką. robiłam
      też z tej książki z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi. Były pyszne, ale
      przyznaję, że nastrój miałam iście czekoladowy.
    • dziuunia książka 08.10.04, 10:35
      A czy ktoś ma tę książkę i czy warto ją kupić
      www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=176068&ret=wys62104013
      bo tej o której Giezik pisze nie mogę znaleźć.
      • sara.kaley Re: książka 08.10.04, 10:45
        to właśnie ta, o której pisał Giezik. albo o której myślałam, że Giezik pisał ;)
        • dziuunia Re: książka 08.10.04, 10:59
          Faktycznie chyba o to chodzi,chociaż przy tej nie jest napisane że to seria 'Le
          cordon bleu',za to przy Deserach jest :)
          • sara.kaley Re: książka 08.10.04, 11:04
            Jak kupisz to będzie małymi literkami na okładce :)
        • Gość: giezik Re: książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:39
          to ta. Konnemann splajtowal ,a szkoda bo polskie wydania byly super redaktorsko zrobione - nie tylko ta seria. Zdarzaly sie jakies drobne wpadki redaktorsie (nie przetlumaczona pagina itp), ale widac bylo ze ktos merytorycznie nad tym siedzial - nie ma wymyslania nazw na produkty dawno stosowane. Jesli cos nie istnialo to sprytnie wmontowano nazwe np. francuską (obowiazujaca na swiecie czy w żargonie) podajac co znaczy w tłumaczeniu
          Ja mam z tej serii 3 pozycje - POtrawy z kurczaka, kuchnia włoska (to z niej jest zupa czosnkowa z cukinią) i makarony - no i teraz mufinki. I szczerze mowiac gdybym policzyl to pewnie by wyszlo ze z 60 proc przepisow stamtad wykorzystalem, co jest naprawde dobrym wskaznikiem
          • Gość: Finka Re: książka IP: *.acn.waw.pl 15.10.04, 21:50
            Mam wszystkie...
            Centrum taniej ksiazki w Warszawie na Koszykach (ta nowa ksiegarnia) miala
            wszystkie...kosztowal kazdy egzemplarz 10 zlotych...wiec ziarnko do ziarnka...
            Nadal kilka tytulow maja!

To jest doskonala pozycja i polecam kazdemu!
    • jo.hanna Re: mufinki 08.10.04, 14:10
      ja muffiny podaje na sniadanie lub ew. jako lekki lunch, wiec nie traktuje tego
      jako deser a bardziej jak rodzaj chleba. Najchetniej robie ciasto w dodatkim
      kwasnej smietany bo sa mniej "ciastowe". Dodaje do nich rozne rzeczy,
      podsmazony boczek i swiezy szczypioerk, swieze owoce (ja lubie maliny lub
      czarne jagody), lub sery (ulubiona kombinacja: angielski cheddar i wedzony
      oscypek lub bryndza). Teraz robie ich jesienna wersje: grubo starte jablka,
      cheddar i cynamon lub ugotowana dynia, cynamon, gozdziki i galka muszkatulowa.
      A foremki uzywam do robienia mini fruitcakes i biszkoptow. Mam forme pokryta
      teflonem wiec foremki sa niepotrzebne
    • Gość: giezik z papryką i fetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 21:32
      na pierwszy ogień poszły.
      Do piwa niekiepskie
      • Gość: giezik cynmonowe z jabłkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 07:25
        na wieczór, zostało w sam raz dla syna do szkoły
        • agus7 Re: cynmonowe z jabłkiem 11.10.04, 16:21
          kochani,

podajcie prosze podstawowy przepis na ciasto do muffinow 'wytrawnych'!
          nabralam na nie ogrrrromnej ochoty!
          • Gość: giezik z oliwkami, parmezanem i rozmarynem (przepis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:54
            podaje od razu, te ktore si epieka.
            Przesiac 375 g mągi, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, sol, dodac 175 g posiekanych czarnych oliwek, 35 g startego parmezanu. Dobrze wymieszac
            Rozgrzac piekarnik do 200 C
            Do maki dodac wymieszane 2 jaja z 250 ml mleka i roztopione 125 g masla.
            Wymieszac (nie za długo - ciasto ma byc grudkowate).
            Wypelnic foremki piec 20 min
            • Gość: Nobullshit Re: z oliwkami, parmezanem i rozmarynem (przepis) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 11.10.04, 19:10
              Dobrze widzę, że ciasto się miesza, a nie wyrabia?
              (Wybaczcie, znam się na pieczeniu jak kura na pieprzu.)

Przez to forum śnią mi się po nocach bułeczki własnej roboty,
              które mnie przerastają, a takie muffiny to może by mi wyszły...
              Widzę świetlaną śniadaniową przyszłość.
              • Gość: giezik Re: z oliwkami, parmezanem i rozmarynem (przepis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:14
                dokladnie. To z zalozenia jest szybki i taki "niedoskonaly" wypiek
                A efekt jest mniamusny
            • Gość: bynight ? Ile i jaki rozmaryn(swiezy ?) IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.04, 23:55
              Czy mi sie wydaje czy brak w przepisie rozmarynu ?
              Jesli mozesz to napisz ile jego dodac. Jesli swiezy to czy posiekac ?
              • giezik Re: Ile i jaki rozmaryn(swiezy ?) 05.11.04, 07:05
                łyżka, najlepiej świeżego, no ale jak nie ma to i suszony moeze byc
    • Gość: cat-lover Re: mufinki IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 11.10.04, 17:18
      No wlasnie, chcialam cos wyjasnic. Muffins deserem nie sa tylko....sniadaniem.
      Podaje sie je tradycyjnie rano do kawy/tak jak donuts czy danish/ale nigdy
      pozniej w ciagu dnia. Zasze sa tez slodko.

Jest tez cos takiego jak "cup-cakes" ktore piecze sie w tych samych foremkach
      co muffins, do ktorych wklada sie te papierowe formy/ktore z kolei rzadko uzywa
      sie do muffins/. Uzywa sie tez innego ciasta- cos bardziej jak nasze
      ucierane, /trudno okreslic, bo generalnie to gotowiec, z pudelka/, kolorowo
      wylukrowany i ozdobiony-bo te sa z kolei tylko dla dzieci.

Ot, takie tu panuja zwyczaje.....
    • Gość: Nobullshit Kupiłam książeczkę... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.10.04, 00:58
      ...w warszawskim Trafficu za jedyne 19 zł.
      Pozostaje kupić foremkę i zacząć szaleć.
      • Gość: nobull ja poki co robie w takich foremkach do .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 06:53
        kruchych ciasteczek
        • Gość: Nobullshit Re: ja poki co robie w takich foremkach do .. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.10.04, 10:33
          Gość portalu: nobull napisał(a):
          > kruchych ciasteczek

Domyślam się, że to ktoś - zważywszy na godzinę - bardzo zaspany.
          Może Giezik?
          Bo mnie się zdarza mówić do siebie, ale jeszcze sama do siebie nie piszę. :)
          • Gość: giezik Re: ja poki co robie w takich foremkach do .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 21:13
            rubryczki mi sie potentegowaly :)
    • ampolion Re: mufinki - jakie lubicie? 13.10.04, 01:36
      Ja szczególne lubię kukurydziane, corn muffins.
      lib1.store.vip.sc5.yahoo.com/lib/1800muffins-com/muffin-corn.jpg
      • kwieta4 Re: mufinki - jakie lubicie? 13.10.04, 03:56
        ja czasem pieke jak mi banany 'przejrzeja':)), a nie mam sumienia ich wyrzucic.
        dodaje orzechow wloskich i ida w domu jak woda - jako 'zapchajdziura'
        posniadaniowa - jesli nie ma normalnego ciasta. powinny byc zjedzone od razu,
        pozniej robia sie gniotowate albo suche - nic gorszego niz stare muffiny!!

w wiekszych foremkach pieke tez bulki i cynamonowe slimaki. w malutkich -
        szybka 'zagryche' do piwa, np. z cebula smazona i czedarem, albo z pieczarkami
        lub szpinakiem, ale to juz specjalny przepis - robi sie je z krakersow Ritza i
        jajek plus dodatki. te babeczki mozna przechowywac (np. zamrozic, a potem tylko
        podgrzac).

ps. moj pies uwielbia te ze szpinakiem, a on sie naprawde zna na tym co
        dobre:)). 13,5 roku na psim krupniczku chowany, gustuje tez np. w lekkich,
        wiedenskich sniadankach... wiele jest rzeczy ktorych nie tknie (np. podwojnie
        wedzonej kielbasy z polskiego sklepu), dzieki czemu mamy zawsze wiadomosc 'z
        pierwszej lapy' co niezdrowe. szpinakowe muffiny musza wiec byc OK:))
        • Gość: Nobullshit Do Kwiety IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.10.04, 10:35
          A mozesz wrzucić przepis na te szpinakowe?
          Skoro już zaczynam piec :)
          A zdecydowanie wolę mufinki wytrwawne.
    • Gość: mwookash Czy... IP: *.man.polbox.pl 13.10.04, 10:36
      ... określenie "ziemiste" pasuje wam do muffin z oliwkami i parmezanem? Kto
      jadł proszę o wypowiedź
      • sara.kaley Re: Czy... 13.10.04, 11:28
        ale w smaku, kolorze, konsystencji? te co jadłam nie były ziemiste. były
        pyszne :) co do ziemistości koloru - to może zależy czy oliwki czarne czy
        zielone :) no i ciasto trzeba tylko zamieszać, nie wyrabiać - może wtedy coś
        się z tą konsystencją paprze na ziemisto? pozdrawiam Sara
        • Gość: mwookash Re: Czy... IP: *.man.polbox.pl 13.10.04, 14:09
          Koleżanka jadła i powiedziała, że są w smaku jakieś takie ziemiste ale dobre
    • tupelo Re: mufinki 13.10.04, 23:09
      Ja też złapałam bakcyla na mufinki, jakieś 2 lata temu. Najlepiej wychodzą z
      tej książeczki mufinki z jabłkami, z bananami - pycha! A forma na mufinki
      (kupiłam w Ikei) może słuzyć np. do robienia flanów.
      • Gość: mwookash Można w mufformie robić flany? IP: *.man.polbox.pl 14.10.04, 08:34
    • Gość: mwookash No i wczoraj byłem w Trafficu i też kupiłem IP: *.man.polbox.pl 14.10.04, 08:36
      Tę o muffinach właśnie. A jeszcze była taka z przepisami z czekoladą... Kupię
      następnym razem
    • Gość: Nobullshit Mam już foremkę. Mam też pytanie :) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.10.04, 19:21
      W tej czarodziejskiej książce Konemana przepisy są
      na 12 średnich mufinków (omal nie napisałam muminków).

Czy foremka zakupiona w Ikei, średnica jednego dołeczka 7 cm (u góry)
      jest na średnie mufinki?
      • Gość: giezik Re: Mam już foremkę. Mam też pytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:24
        nobull, wiesz jak wygladaja te foremki do tartoletek?
        No wiec na 8-10 takich ja robie z polowy proporcji podawanych w tej ksiazeczce
      • jottka Re: Mam już foremkę. Mam też pytanie :) 14.10.04, 19:25
        ona jest troche mała na te porcje z koenemanna - tzn. zamiast wlewać do 2/3
        wysokości zagłębienia, wlewa sie niemal po uszy, a potem dzwoni zębami, czy sie
        ładnie upiecze, czy też pójdzie na spacer

wole selgrosową, bo większa:) też 12 oczek, tyle że szerszych, i do niej
        wszystko pasuje bardzo dobrze
        • lunatica nie modyfikuję przepisów z książeczki koenemanna 14.10.04, 19:49
          i jeszcze nigdy nie drżałam przed piczeniem, choć też mam foremkę z ikei. dla
          mnie jest idealna do tych przepisów.
          • Gość: giezik Re: nie modyfikuję przepisów z książeczki koenema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:52
            to jest zaleta ich wydawnictw - poza jakims niedopasowaniem smakowym - jeszcze nic nie trafilo mi sie, zeby byla "wpadka"
            • Gość: Nobullshit Aha. To zrobię z połowy porcji. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.10.04, 20:08
              I zobaczę, ile dołeczków się zapełni. Mnie by sześć sztuk wystarczało,
              bo kto zje więcej? Ja jestem hmm... szczupła inaczej, a kot ma cukrzycę.
              • jottka Re: Aha. To zrobię z połowy porcji. 14.10.04, 20:25
                Gość portalu: Nobullshit napisał(a):

> bo kto zje więcej?

życzliwy somsiad:) albo somsiadka, albo tatuś pozbawiony słoika grzybów

poza tym one są dobre do pogryzania nawet po jakimś czasie, robiłam takie
                bananowe z orzechami, ale to chyba z innej książki, i bardzo dobrze sie do kawy
                nadawaly
                • Gość: giezik Re: Aha. To zrobię z połowy porcji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:49
                  dokladnie, my jemy kilka a te co zostana to mua zonka albo dziecko bierze do szkoly/pracy nastepnego dnia
            • Gość: Finka Re: nie modyfikuję przepisów z książeczki koenema IP: *.acn.waw.pl 15.10.04, 21:59
              ..wszak to Cordon Bleu opracowal...to z ich szkoly a ta szkola to cos jak guru
              kuchennej edukacji i marzenie normalnego zawodowego kucharza...

wszystkich ksiazek jest 20
              i zaznaczam ze wszystkie z wyjatkiem "Kuchnia francuska" kupilam za 10 zlotych
              na Koszykach...uwaga ciagle tam sa...niektore

p.s.
              przeplacamy czasem niezle rzeczy...sledzac aukcje na allegro czasem mnie dziwi,
              ze ktos jest w stanie zaplacic za ksiazke o 20 zlotych wiecej niz kosztuje ona
              w ksiegarnii i jest ogolnie dostepna - o handlowaniu Outcookiem okazyjnie za 5
              zlotych nawet nie wspomne...i sa chetni!Zdaje sobie sprawe z gapiostwa albo
              niemozliwosci zdobycia ale czasem to chyba tez bezmyslnosc. szczegolnie
              kupowanie programu ktory mozna wpisac w wyszukiwarke chcoby po to aby znalezc
              troche wiecej informacji...ksiazke z reszta tez (ksiegarnie wysylkowe)
              Chyba ze outcook jest platny a ja o czyms nie wiem...
    • majka303 ale mi narobiliście smaka... 15.10.04, 09:23
      nigdy nie robiłam muffinek ( tak je chyba nazywacie ),
      nie mam nawet tych fajnych foremek, bo zawsze mi sioę wydawało , że trudno
      będzie wydostać upieczone ciastko z takiej foremeczki...

Podobają mi się te przepisy tzw. wytrawne z oliwkami, szpinakiem...

P.S. Zrobię frajdę Jagódce ( moja córeczka)i wypróbuje !
    • Gość: giezik kolejne - ze sliwkami suszonymi i kruszonką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 11:10
      wysmienite. chyba najlepsze z dotychczasowych
      • Gość: szopen No i ja tez popelnilem IP: 204.79.89.* 18.10.04, 06:13
        Nie wiem czy mozna to pod muffinki podlaczyc ale jako, ze zrobione w tej
        muffinkowej formce (wprawdzie z IKEI w Chinach ale chyba to samo).

Popelnilem wczoraj 2 razy.
        Powodem byl sobotni grill.

Jakos nie dalismy rady zjesc wszyskiego w sobote wieczorem i zostalo sie pare
        kielbasek i troche szaszlykow z blade steak (chyba lopatka).

Wczoraj wiec naszlo mnie natchnienie.

Farsz:
        Duza cebule pokroic w plasterki w woku (swietny do farszy smazenia) rosgrzac
        olej i ta cebule zrumienic.
        Pozostale z grilla miaska (a przyprawiane bylu sola, chili i kminem) w maszynie
        dosc grubo posiekac, nastepnie wrzucic do zrumienionej cebuli i powoli smazyc.
        W maszynie rowniez grubo posiekac duza marchewke wrzucic do woka.
        Do tego dodac szklanke zielonego groszku (ja uzylem mrozonego), posiekany
        pomidor, posmazyc to razem jakies 5 minut.
        Przyprawy:
        garsc duza siekanego szczypiorku,
        6 wycisnietych zabkow czosnku,
        garsc siekanej swiezej kolendry,
        sporo chili,
        sol,
        pare lyzek oliwy.
        Przyprawy wyzej wymienione dodac zamieszac i z ognia zdjac, sprobowac i
        eventualnie dosmaczyc (czytaj wiecej chili).

Farsz ostudzic.

Mialem czas wiec zrobilem ciasta 2 wersje.
        1. Drozdzowe z maki razowej: maka, deozdze, woda, sol, jedno jajko.
        2. Pajowe (od pie): maka, maslo (wagowo 1:1), sol, 2 jajka.
        Oba mniej wiecej na oko.

Forme natluscic.
        Pajowego ciasta troche do formy nalozyc i paluszkami warstwe ciasta tak na pol
        cm gruba uformowac (dol i brzegi), nalozyc farszu i na gore rowniez recznie
        formowany krazek polozyc, zlepic brzegi, posmarowac jajkiem i upiec.

Jako ze forme mam 1 musialem z nastepnym poczekac co dalo wiecej czasu drozdzom.
        Ciasto drozdzowe.
        Uzywajac takiej samej techniki formowania dolu i brzegow tyle ze brzegi ciut z
        formy wystajace, nalozyc farszu i wystajace brzegi zlepic na gorze.
        Odstawic do wyrosniecia na godzine w cieplym miejscu (czytaj w pomieszczeniu z
        wylaczona AC bo u mnie dalej cieplo).
        Uroslu duzo ponad powierzchnie formy ponad 3cm.
        Posmarowac jajkiem i upiec.

Obie wersje wyszly rewelacyjnie.
        Farsz niby ten sam ale smakuja zaskakujaco roznie.
        wczoraj poleglo pare sztuk, a za moment ja bede ich do lanczyku uzywal.
        • Gość: giezik Re: No i ja tez popelnilem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 07:18
          no jak dla mnie, ten zeilony groszek mi tam zgrzyta (ale tylko dlatego, ze jestem umiarkowanym zwolennikiem tegoż)
          Ale pomysl zacny - w sumie wyszly takie "paczuszki"?
          • Gość: szopen Re: No i ja tez popelnilem IP: 204.79.89.* 18.10.04, 07:32
            Mi ten zielony groszek do wszelakich miesnych i bezmiesnych farszow swietnie
            pasuje.
            Nie ten z puszki ale swiezy lub mrozony juz dojrzaly nie mlody slodki.
    • Gość: mwookash Wczoraj robiłem... IP: *.man.polbox.pl 18.10.04, 09:23
      mokka i z białą czekoladą. Dzisiaj w pracy się zajadają resztkami.
      • Gość: giezik mokka - dziecko pożarło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 12:01
        wot kawosz rośnie.
        • Gość: mwookash Pierwszy raz robiłem słodkie IP: *.man.polbox.pl 18.10.04, 15:37
          i mi się trochę poprzypalały. Mam taką blachę z Ikei na 12 i stary piekarnik
          Najgorzej że nie mogę blachy doczyścić. Potem posmarowane tłuszczem posypywałęm
          mąką to mniej przywarły. Czy najlepsze rozwiązanie to papierowe wkładki do
          foremek?
          • giezik Re: Pierwszy raz robiłem słodkie 18.10.04, 15:39
            sam sobie odpowiedziales :)
            • Gość: Nobullshit A gdzie się te wkładki kupuje? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 18.10.04, 15:59
              Trzymajcie kciuki, robię dziś gruszkowe.
              • Gość: mwookash Pal licho wkładki :) IP: *.man.polbox.pl 19.10.04, 09:34
                ale gdzie kupiłeś orzechy pekanowe?
    • kjkk a dało by się ... 18.10.04, 11:37
      • kjkk Re: a dało by się ... 18.10.04, 11:38
        ajj, falstart

ksiązeczki ani formy jeszcze nie nabyłam, za to zasliniłam klawiature czytając
        Wasze posty.

mam pytanie- czy jakieś muffiny dało by sie wytworzyc z mąki razowej i z
        dodatkiem oliwy z oliwek np zamiast masła??
        • Gość: szopen Re: a dało by się ... IP: 204.79.89.* 18.10.04, 11:41
          Moje opisane powyzej byly z maki razowej wprwdzie drozdzowe ale klasyczne tez
          mozna.

Uzywajac oliwy zamiast masla nalezy ciut zmienic proporcje bo maslo ma jakies
          20% wody wiec dodac nalezy mniej (wagowo) oliwy a wiecej wody.
          • iwu Re: a dało by się ... 18.10.04, 16:03
            A ja dzisiaj dostałam paczkę z książką o mufinkach i zamierzam wypróbować
            wszystkie, jako że jest to wdzięczny wypiek. Do tej pory piekłam raczej
            wytrawne, takie właśnie wolę, ale słodkie zapowiadają się świetnie.
            Btw zamówiłam też Tarty i inne wypieki, też z Konemanna i też przepisy
            wyglądają znakomicie. Przyszła też Kuchnia Neli, którą już dawno chciałam mieć
            i wreszcie mam. :-)
    • Gość: Nobullshit ZROBIŁAM!!! IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 19.10.04, 01:03
      Gruszkowe z pekanami (tzn. z nerkowcami, bo skąd miałam wziąć pekany?).
      I wyszły fantastycznie - smaczniusie, pachnące cynamonem,
      chrupkie na zewnątrz, mufinowate w środku. Pięknie wyszły z ikeowskiej
      blaszki. Połowa porcji była w sam raz.

Dzięki Ci, o Guru Gieziku, za otwarcie przede mną kolejnego horyzontu
      kulinanego.
      • Gość: giezik Re: ZROBIŁAM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 07:11
        to są właśnie te drobne przyjemności w życiu, które powodują, że warto....

warto cokolwiek :)
        • lunatica Re: ZROBIŁAM!!! 19.10.04, 09:39
          > to są właśnie te drobne przyjemności
          małe niegodziwości???
      • Gość: fifka Re: ZROBIŁAM!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.10.04, 07:58
        Czy możecie podać przepis na jakieś słodkie muffinki? Bardzo ładnie Was prosze.
        Narobiliście mi straszna ochote na nie, zakupiłam juz foremke żelową w Ikea,
        ale nie mam ksiązki. Poszukuje jej ale nigdzie nie widziałam!!!.Prosze!
        • giezik Re: ZROBIŁAM!!! 19.10.04, 08:01
          poszukaj w merlinie (z kosztami przesylki wyjdzie jak w empiku :)
        • Gość: Nobullshit Dla Fifki IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 19.10.04, 22:12
          Przepisuję Ci te gruszkowe, które upiekłam. Żeby Ci to weszło w jedną
          blaszkę z IKEI, zrób z pół porcji (tzn. połowy tego, co podaję)

450 g mąki
          2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
          szczypta soli
          1 łyżeczka mielonego cynamonu
          1/2 łyżeczki mielonej gałki musz.
          115 g brązowego cukru
          400 g obranych i wydrążonych gruszek drobnopokrojonych
          100 g orzechów pekanowych - ja zastąpiłam je nerkowcami - uprażonych i
          posiekanych
          2 jajka
          375 ml mleka
          1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego (ja sypnęłam cukrem waniliowym)
          125 g stopionego masła
          orzechy do przybrania

1) Rogrzać piekarnik d0 210 stopni. Foremkę nasmarować masłem. Do miski
          przesiać mąkę, proszek, sól, cynamon, gałkę, dodać cukier, gruszki i orzechy
          2) rozrobić mleko z jajkami, wlać do mąki z dodatkami, dodać masło i szybko
          wydyźdać, nie za dokładnie, mają być grudki
          3) łyżką nakładać ciasto do formy, do 3/4 wysokości otworu (możech ciut wyżej,
          bo te mufinki nie rosną dramatycznie). Udekorować całymi orzechami. Piec 30
          minut lub do chiwli, kiedy wetknięty patyczek będzie suchy - guzik prawda, w
          środku są gruszki, patyczek nigdy ie będzie suchy :) Odczekąc pięć minut i
          wyjąc z formy, posypać cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że beda Ci smakowały.

• Gość: FIFKA Re: Dla Fifki IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.10.04, 09:36
            Dziekuje bardzo, zrobie na 100% bo już sie zaraziłam mufinkami:) Wczoraj
            zrobiłam z jabłkami i cynamonem(znalazłam przepis na forum, ale książke nadal
            poszukuje)mąż był zachwycony, a te dopiero musza byc super. Jeszcze raz
            dziękuje i pozdrawiam.
            • kjkk --> foremka - którą / jaka wybrac? 20.10.04, 10:44
              czy tą z IKEI na 12 otworków?
              czy tą silikonową [?] -przyznam że napawa mnie lękiem ;))
              czy inną , jakąkolwiek -pokryta teflonem?
              • Gość: mwookash mam z IKEA 12 IP: *.man.polbox.pl 20.10.04, 11:13
                Dobra tylko jak przypiekłem raz to trudno doczyścić i nawet ta powłoka trochę
                zeszła. Gdyby silikonowa była na 12 to bym wziął silikonową
                • kjkk Re: mam z IKEA 12 20.10.04, 11:32
                  no wlasnie, silikonowa jest chyba na 7, tak jakos... ni w pi ni w drzwi
                  troche... :)
                  • Gość: mwookash Rada IP: *.man.polbox.pl 20.10.04, 12:22
                    To robisz z pół porcji i wlewasz do 6 a jak zostanie to do 7 :)
                • zdziskaaaa PROSZĘ O ZDJĘCIE 06.11.04, 15:13
                  Proszę bardzo - jeśli ktoś ma, jak taka foremka w IKEI wyglada??
              • Gość: fifka Re: --> foremka - którą / jaka wybrac? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.10.04, 12:44
                Ja mam silikonową z Ikea i wczoraj wypróbowałam wyszły super
                • kjkk Re: --> foremka - którą / jaka wybrac? 20.10.04, 12:51
                  moja paranoja nakazuje mi rozwijac podejrzenia, ze jakos tak niezdrowo moze ten
                  silikon do piekarnika... ;)
          • very_martini Zrobiłam! 23.01.05, 14:14
            Nawet mi smakują, co jest rzadkością, jesli chodzi o produkty własnej roboty.
            Mam tylko pytanie - czym można by ewentualnie zastąpić cukier? Wyszły wprost
            przepotwornie słodkie. Nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby część cukru zastąpić
            mąką... Gruszki wrzuciłam raczej kwaskowe.

16%VOL
            22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
            • jacek1f Re: Zrobiłam! 23.01.05, 15:03
              Zmniejsz cukier o pół w ogóle, lub całkowiciew zastą miodem - bedzie wiecej
              płynnych:-)
    • lunatica formka 20.10.04, 12:59
      kiedyś z giezikiem doszlismy do wniosku, że trochę strach przed taką
      silikonową, a może się roztopi :-)) ja zdecdowałam sie na metalową 12 sztuk...
      no i prozaicznie, niebieski silikon nie pasuje mi do niczego, aha no i 7 sztuk -
      2 razy piec? czy zaopatrzyć się 2 formy?
      • Gość: Nobullshit Miałam to samo... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.10.04, 14:42
        ZIELONY silikon to bym może kupiła...
        • lunatica Re: Miałam to samo... 20.10.04, 15:03
          a znasz teorię Liski na temat zielonego???
          • Gość: Nobullshit Re: Miałam to samo... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.10.04, 15:08
            Nie znam. Mam spytać czy lepiej, żebym żyła w nieświadomości?
            Bo ja mam w domu prawie wszystko zielone. I zielone oczy.
            • lunatica Re: Miałam to samo... 20.10.04, 15:12
              hmm... z oczami może być trudno, ale w czasie jednej z rozmów wyszło na jaw
              (dzięki Lisce), że faza na zielone/y oznacza, że... rodzina się powiększy :-))
              to tak w ramach orzluźnienia atmosfery.
              • Gość: Nobullshit :))) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.10.04, 15:22
                Hi, hi, to powinnam mieć już całą gromadkę,
                jako że u mnie ta "faza" trwa dziesięć lat z okładem.
                (A oczy są zielone prawie od urodzenia, podobno najpierw były prawidłowo
                niebieściutkie.)
                • agus7 wczoraj zaopatrzylam sie w foremke z Ikei! ... 22.10.04, 11:09
                  i chce natychmiast (tj. jeszcze dzis) przystapic do wypieku :)

pomyslalam ze zaczne od takich klasycznych, z kawalkami czekolady.
                  czy ktos takie piekl i bedzie tak mily by podzielic sie przepisem?
                  czy w Polsce mozna kupic 'chocolate chips'? chyba nigdy nie widzialam... a
                  jesli nie to czy moge wrzucic do ciasta kawalki zwyklej czekolady?

juz nie moge sie doczekac pieczenia! jejeje ;)
    • lunatica a ja dzisiaj zrobię 22.10.04, 11:13
      choć miało to być wczoraj.
      mufinki z białą czekoladą i płatkami migdałowymi...niech ja tylko wrócę
      dodomu :-)
      • Gość: fifka Re: a ja dzisiaj zrobię IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.10.04, 12:50
        Ja zaczynałam od mufinek z jabłkami i cynamonem, nastepne były z gruszkami i
        orzechami, jestem na dobrej drodze do uzaleznienia sie od muffinek. W sobote
        zrobie na ostro z serem:)))))))))))))))))
    • lunatica biała czekolada z migdałami 22.10.04, 20:34
      tak się zastanawiam, dlaczego z przepisu na 6 dużych mufinów wyszło mi dzisiaj
      19 z foremki ikiejkowej?
      • Gość: mwookash To dziwne. Mi wyszło 12 IP: *.man.polbox.pl 25.10.04, 10:19
        były spore ale bardzo dobre
    • Gość: Nobullshit Dziś z morelami... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.10.04, 23:46
      Mmmmmmmmmmm i jeszcze Ahhhhhhh. I kolorek piękny od mąki razowej
      (swoją drogą, mogliby napisać w przepisie, JAKA razowa ma to być.
      Użyłam pszennej), i zapach, i wyrosły, i... już ich nie ma.

Niemniej: Już podczas wstępnej lektury zauważyłam, że ilość składników
      jest dziwna (375 albo 195 g tego, 125 ml owego) - skutek przeliczania
      z uncji i innych pint oryginału.

Kiedy poprzednio robiłam gruszkowe (przepis na 6 dużych mufinek)
      - ok, pół porcji, podzieliłam na pół, mniej więcej w rozumie.
      Ale dzisiaj, przy morelowych (przepis na 12 średnich), zastanowiła mnie
      mniejsza ilość mąki oraz cieczy, i pomyślałam, że lepiej zrobię
      z 2/3 - co okazało się strzałem w dziesiątkę - akurat na tę foremkę z IKEI.
      Ale do liczenia był potrzebny kalkulator, co było nieco u...liwe.
      Może jak dojdę do wprawy, będę mieszać składniki na oko, ale na razie
      wolę dokładnie.

To tak ku uwadze i przestrodze.
      • jottka Re: Dziś z morelami... 22.10.04, 23:51
        idź kup sobie większą formę z selgrosa:) nic nie trzeba dzielić i więcej do
        jedzenia

poza tym powinnaś zrobić te malinowe z kruszonką, z mrożonych tez bardzo dobrze
        wychodzą
        • nobullshit Re: Dziś z morelami... 23.10.04, 00:08
          Nie mam karty, ale skoro tak radzisz, spróbuję zawlec tam kogoś z kartą,
          mamiąc go wizją mufinek z malinami.
          • kjkk a tak generalnie ... 23.10.04, 12:08
            ... to używacie tych foremek papierowych czy nie? :)
            • Gość: Nobullshit Re: a tak generalnie ... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 23.10.04, 13:16
              My, Nobull, nie używamy, bo ich nigdzie nie widzieliśmy,
              ale dwa dotychczasowe wypieki wyszły z nasmarowanej formy b. ładnie.
              i nic a nic się nie przypaliły.
              • Gość: giezik Re: a tak generalnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:31
                my też nie, a co wiecej jeszcze nia mamy formy i robimy w takich ciasteczkowych
                • roseanne popelnilam:P bananowe z czekolada 23.10.04, 15:26

nie w.g ksiazki, tylko na zdrowy rozum - banany mi dojrzaly za szybko wiec
                  zostaly rozgniecione na papke i jako baza sluzyly
                  do tego jajka, maka , cukier, proszek i chocolate chips
                  • Gość: Nobullshit Re: popelnilam:P bananowe z czekolada IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 23.10.04, 15:29
                    Kiedy Ci następne banany dojrzeją, zrób mufinki z imbirem.
                    I piszę to nie dlatego, że takie przepis jest w "naszej" książce.
                    Po prostu te dwa smaki genialnie się IMHO komponują.
                    • Gość: mwookash Gdzie kupić lub jak zrobić imbir kandyzowany? IP: *.man.polbox.pl 25.10.04, 10:22
                      Pomocy :)
                      • Gość: Nobullshit Re: Gdzie kupić lub jak zrobić imbir kandyzowany? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 25.10.04, 12:58
                        Nie mam pojęcia. W Bomi nie było.
                        Do środka dam chyba starty świeży, a z dekoracji zrezygnuję.

Pewnie można potraktować imbir jak skórkę pomarańczową czy coś,
                        ale nigdy niczego nie kandyzowałam :(
                        • Gość: Pyniek Re: Gdzie kupić lub jak zrobić imbir kandyzowany? IP: 81.210.22.* 26.10.04, 13:09
                          Imbir kandyzowany jest w Mini Europie (na placu Wilsona). Tylko jest troszke
                          drogi - 25 zl paczuszka.
    • giezik poszedlem po forme do mufinek 23.10.04, 21:05
      a wrocilismy z blachami do pizzy.
      Nigdzie cholera nie ma. (nigdzie blisko)
      • Gość: Nobullshit Zapraszam na Bródno IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 23.10.04, 21:34
        Tzn. do Ikei w Centrum M1. A żeby nie było, że namawiam Cię na spędzenie
        rodzinnej niedzieli w centrum handlowym, dodam, że jeśli pogoda
        będzie ładna, możecie zboczyć do Lasku Bródnowskiego,
        gdzie są resztki grodziska z IX wieku - najstarsze ślady zamieszkania
        terenów obecnej Warszawy. Stoją tam stosowne tablice informacyjne z obrazkami,
        potomek Ci się podkształci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka