kamila.tr 13.10.04, 10:05 Kiedyś jadłam pyszny smalec w restauracji Villa Moldowa w Warszawie. Podobno jest robiony z fasoli. Czy ktoś zna przepis na taki smalec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: smalec z fasoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:41 Nie wiem, czy to smalec, ale ribilam kilka razy taka paste: ugotowana fasole (ostatecznie z puszki) miksowalam z: sezamem albo orzechami albo slonecznikiem i innymi takimi. Dodawalam jeszcze sok z cytryny, oliwe i przyprawy, czesto tez troszke cebuli albo czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: smalec z fasoli 13.10.04, 12:21 ja bardzo podobnie zrobilem. duża ilość fasoli, zmiksowana z uduszoną cebulą i przyprawami. rzeczywiście w konsystencji przypomina to smalec, ale jest smaczniejsze i zdrowsze. pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: smalec z fasoli IP: 192.39.188.* 13.10.04, 12:35 Właśnie wczoraj wieczorem namoczyłam fasolę i nie miałam jeszcze pomysłu, co z niej zrobić. Spróbuję zrobić zatem taką pastę z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
delari Re: smalec z fasoli 13.10.04, 13:29 Chyba wiem o co chodzi. Takie cos to 'odsmazana fasola' popularna w kuchni meksykanskiej. przepis: 500g fasoli pinto lub borloti suszonej lodyzka swiezej miety, tymianku, pietruszki 1 cebula sol fasole przebieramy, zalewamy zimna woda i zostawiamy na noc. Odcedzamy, przekladamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy zielenine. Zagotowujemy i pod malym ogniem gotujemy 2 godziny ( po 1 i 3/4 h sprawdzamy jaka jest tak na wszelki wypadek ) Dodajemy cebule, gotujemy az bedzie miekkie, odsaczona solimy. Niewylewamy wywaru! To jest przepis na fasole po meksykansku i z tego sie dopiero robi odsmazana. potrzeba jest porcja tej fasoli powyzej 1-2 cebule 125 ml oleju roslinnego / 125 g smalcu, masla 1/2 lyzeczki kminku sol i opcjonalnie 250 g sera zoltego 2/3 fasoli dajemy do malaksera, dodajemy wywar i miksujemy na puree, dodajemy reszte fasoli mieszamy i odstawiamy. Rozgrzewamy tluszcz, smazymy cebule. Na patelnie wkladamy szklanke fasoli smazymy mieszajac, az powstanie gesta masa i potem dodajemy reszte tak po szklance, odparowujac o po kazdej. Potem mozna to posypac serem i przykryc zeby sie ser roztopil. I to koniec:P Przepis jest z ksiazki kucharskiej, mam nadzieje ze to to ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: smalec z fasoli IP: *.futuro.pl 13.10.04, 13:30 tak, ja tez zajadalam sie tym czyms z VillaMoldova. tam na 100% jest zmiksowana fasola z duza iloscia czosnku... i ta duszona cebulka :))) i gorace pieczywo... ech :). jeszcze winko do tego... pytalam kiedys o to na forum, ale nic z tego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: smalec z fasoli IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 13.10.04, 15:37 To już wiem, co zrobię z fasolą, która mi została po wyprodukowaniu zupy Brudna Ścierka. Chociaż muszę Wam powiedzieć, że na drugi (właściwie to już trzeci) dzień jest całkiem niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: smalec z fasoli IP: 192.39.188.* 13.10.04, 15:39 No to będzie fasolowo! Odpowiedz Link Zgłoś