dziuunia Słodkie ciasto kruche do mazurków i tart 22.03.05, 14:25 Słodkie ciasto kruche 200 g mąki duża szczypta soli 70 g masła schłodzonego 80 g cukru pudru 1 jajko lekko roztrzepane 1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 5 mm.Włożyc je do formy(używam jednorazowych okrągłych foremek alu o średnicy 25 cm dostępnych w supermarketach,foremek tych nie trzeba niczym smarować w przypadku ciasta kruchego) i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.,a jeszce lepiej w zamrażarce.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Piec spód ciasta 15 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na następne 10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Przepis(trochę zmodyfikowany) jest stąd: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20596077 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Rady dot.wyrobu kruchych spodów do tart 22.03.05, 14:27 1.Masło Uzywamy tylko i wyłącznie masła bez dodatku oleju,o zawartości tłuszczu min.82%.Masło powinno być schłodzone w lodówce przez conajmniej godzinę.Przed dodaniem go do mąki trzeba pokroić je na cienkie plasterki,albo inne małe kawałki.Należy je w mące rozetrzeć tak aby nie było widać grudek masła-ta mieszanina przypomina z wyglądu wilgotny piasek.Rozcierać nalezy tak szybko jak można,najlepiej na początku nożem lub specjalnym ucierakiem do ciasta kruchego,a później można użyć rąk ale trzeba wtedy robić to jak najkrócej. 2.Mąka Mąka która nadaje się do ciasta kruchego to zwykła mąka pszenna najlepiej typ 500,a jeszcze lepiej mieszanina pół na pół tej mąki z mąką krupczatką.Nie używam samej krupczatki ponieważ wtedy IMO ciasto jest zbyt kruche,a czasem nawet wręcz sypkie. 3.Cukier Jeśli ciasto ma być na słodko wtedy nalezy dodac do niego cukier.Cukier jaki uzywamy do ciast kruchych to tylko i wyłącznie cukier puder.Można go przesiać razem z mąką.Cukier kryształ może w trakcie pieczenia skarmelizowac się co spowoduje twardość ciasta.Nie zawsze tak się dzieje ale lepiej używać wyłącznie cukru pudru. 4.Sól Obojętnie czy ciasto ma być na słodko czy na słono zawsze dodajemy szczytpę soli.Do ciasta na słono ta szczypta może być większa :) 5.Woda Najlepiej żeby woda była lodowata.Dodajemy ją kiedy masło jest już roztare na 'piasek' z mąką.Dodajemy ja stopniowo po łyzce i za kazdym razem mieszamy ciasto łyżką żeby woda równomiernie się w nim rozłozyła.Ciasto powinno przybrać formę większych grudek,będzie widać że jest bardziej wilgotne,wtedy można z niego uformowac kulę.Ilość wody nie zawsze jest taka sama,dlatego trzeba dodawac ją stopniowo,a jeśli ciasto jest zbyt wolgotne to trzeba wtedy dodac trochę mąki. 6.Jajka Rolę środka spajającego i nawilżającego spełniają też jajka.Jeżeli występują w przepisie to nalezy je przed wlaniem do ciasta roztrzepać widelcem ze szczyptą soli,wtedy lepiej się połaczą z mąką. 7.Wałkowanie Ciasto można wałkować od razu po zagnieceniu,można tez odłożyc je do lodówki do schłodzenia.Jeśli wałkujemy od razu po zagnieceniu warto schłodzić ciasto które jest już w formie,ok. 1/2 godziny w lodówce a nawet w zamrażarce.Wałkowac należy-w przypadku spodu do tarty- na grubość nie większą niż 1 cm ale tez nie mniejszą niż 1/2 cm.I trzeba sie starać jak najmniej podsypywać mąką podczas wałkowania. 8.Pieczenie Piekarnik musi być wcześniej nagrzany do temp.200 stopni.Polecam tzw.pieczenie na ślepo,czyli ulożenie na cieście papieru do pieczenia i wysypanie na to conajmniej 1/2 kg grochu lub fasoli.Trzeba zwrócić uwagę na to żeby papier i ziarna dokładnie przykrywały cała powierzchnię tarty a w szczególności na dociśnięcie miejsca przy brzegu.Ciasto wcześniej oczywiście nakłuwamy dość gęsto widelcem.Pieczemy ok.10-15 minut aż brzegi się trochę zarumienią.Później zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy ciasto przez ok.10 minut aż się trochę zezłoci. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Mazurki 22.03.05, 14:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21526314&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Ciasto ze śliwkami - Liska 12.04.05, 22:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21925909 Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Ciasto drożdżowe Piekarza 15.05.05, 09:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23433&w=16678885&a=16678885 Odpowiedz Link Zgłoś
n_ina Re: Ciasto drożdżowe Piekarza 28.12.08, 23:37 pojawia mi sie komunikat: "Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne" :( moze ma ktos te przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
sara_87 Sernik z Marsów/Liska 28.06.05, 13:26 Mars Bar Cheescake 250 g ciastek czekoladowych (ja dałam takie a'la petit beurre, które z jednej strony miały czekoladę) 150 g masła, rozpuszczonego 2 łyżki brązowego cukru 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany 36% 50 g mlecznej czekolady, posiekanej 3 łyżeczki żelatyny 60 ml wody (gorącej do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji (użyłam takiego sernikowego, trzykrotnie mielonego, ale myślę, że może być też np. mascarpone, ricotta czy inny tego typu) 110 g cukru pudru (lub mniej, ta ilość powoduje, że ciasto jest wg mnie trochę zbyt słodkie) 180 g batoników Mars, posiekanych w ok. 1 cm kawałeczki No i teraz: Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, żeby nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (średn. 20 cm) wyłożyć folią alu, następnie przełożyć masę ciastkową, dokładnie ugnieść. W oryginale z tej masy robi się też boki ciasta, ale mi go nie starczyło, bo miałam większą toryownicę i u mnie wyszedł tylko spód. wstawić do lodówki na min. 30 min. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany. Musi powstać sos. Ostudzić. W następnym garnuszku roztopić czekoladę + 2 łyżki śmietany. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ubić śmietanę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, dodać posiekane Marsy. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. (ja polałam jeszcze sosem karmelowym, żeby było słodsze, a co!) Przykryć folią, wstawić do lodówki na min, 3 h (u mnie stało cała noc). Wyjąć i zjadać. Uprzedzam lojalnie - przepis wygląda niewinnie, ale ilość naczyń, jakie się wykorzystuje do jego realizacji, przyprawia o ból głowy. Sernik jest bardzo słodki, ale smak ma wyjątkowy. Moim zdaniem można spokojnie pominąć cukier puder i wtedy słodycz będzie odpowiednia. To tyle. Życzę wytrwałości i smacznego, bo ciasto warte jest grzechu:) Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Ciasta czekoladowe 04.07.05, 10:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22474532&a=22476556 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Angielska babka funtowa 06.02.06, 10:20 Przepis pochodzi z książki Barbary Maher pt.'Ciasta' Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne ale bardzo smaczne i maślane.Nazwę zawdzięcza swoim proporcjom-główna zasada to funt mąki+funt masła+funt cukru. 125 g przesianej mąki pszennej 125 g przesianej mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 250 g cukru ziarenka z 1/4 laski wanilii lub mały cukier waniliowy 4 duże jajka 1 łyżeczka drobno utartej skórki z cytryny 1 łyżka mleka cukier puder do dekoracji Przygotować formę do babki z kominkiem o pojemności 1,5 litra-dwukrotnie wysmarować ją dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypać mąką. Piekarnik właczyć na 180 stopni. Przesiać razem obie mąki i proszek.Miękkie maslo utrzeć z wanilią i cukrem na jasną puszystą masę.Ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce mąki jeśli masa zacznie się warzyć.Ciągle ucierając dodać skórkę cytrynową.Stopniowo dodawać mąkę i ucierać aż wszystko się dobrze połaczy.Na końcu dodać mleko i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wlać masę do formy i piec ciasto przez ok.1 godzinę aż patyczek wbity w środek będzie suchy.Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.Wyłozyć na drucianą podstawkę i ostudzić całkowicie.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: 2 chalki 09.05.06, 16:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39502198&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Drozdzowa korona 09.05.06, 16:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38965010&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Pierwsze jagodzianki 09.05.06, 16:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40006968&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Szarlotka spod samiuśkich Tater szellki 26.09.06, 14:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39914793 Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Klasyczne Brownie 26.09.06, 14:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=48869923 Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Ciasto z batatów z lukrem rumowym 26.09.06, 14:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36921611&a=36921611 Odpowiedz Link Zgłoś
sara_87 Tort truflowy 04.10.06, 13:51 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=49621192 Odpowiedz Link Zgłoś
sara_87 Sernikobrownies z malinami 04.10.06, 13:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47107170 Odpowiedz Link Zgłoś