Dodaj do ulubionych

brazowy cukier - jaka cena

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:11
nabylem dzis importowany z niemiec cukier trzcinowy. Zaplacilem 5 zl/0.5 kg.
2 polki dalej byl rodzimej "produkcji" po 10 zl/kg.
Moze wiecie powody 100 proc. roznicy cen?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sqka Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:13
      2x0,5kg a 5 pln = 10 pln/kg
      • Gość: giezik korekta- 10 zl rowniez za 0,5 kg (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:14
    • Gość: charlotte Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 22:28
      Cena zależy od rodzaju cukru. Nie wiem, czy w tym przypadku akurat bardzo się
      różniły rodzajem, bo pewnie byś to zauważył. Może to po prostu polityka cenowa
      producentów. W jednej z Kuchni był artykuł. Podane w nim ceny wahały się od
      kilkunastu do 40 zł czy nawet więcej złoty za 0,5 kg (za cukier nierafinowany).
      Ja ostatnio kupiłam cukier demerara za 16 zł/0,5 kg.
    • Gość: Liska Re: brazowy cukier - jaka cena IP: 81.210.125.* 18.10.04, 22:58
      też się zastanawiam.
      Kupuję DIAMANT za 6,80 zł i BIO cośtam za 8,70 zł. Ostatnio miałam tzw
      ciśnienie, a tańszego nie mogłam dostac i kupowałam po 12 zł w Piotrze i
      Pawle.Pojęcia nie mam skąd takie różnice.
      • emka_1 Re: brazowy cukier - jaka cena 18.10.04, 23:04
        tez kupuję diamanta -ten z mauritusa. u nas jest tani, bo to wzbogacenie oferty
        - diamant jest niemiecka firmą u nas mają cukrownie buraczane i dlatego czasem
        dorzucają coś ekstra z produktów sprowadzanych na niemiecki rynek, w cenach
        porównywalnych. nie mam pojęcia czy maka diamant jest tego samego koncernu -
        młyny w bolesławcu - a firma też niemiecka. maka jest wyjatkowo dobrej jakości,
        choć ostatnio dawno nie widziałam:(
        • Gość: giezik Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 07:04
          o to wlasnie ten nabylem - z mauritiusa
    • Gość: charlotte Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 23:07
      tu jest trochę o rodzajach cukru

www.samozdrowie.pl/dietetyka/abc_odzywiania/news?inf=487763
      cytuję:

cukier brązowy zwany też kandyzowanym; jasnobrązowy cukier z trzciny cukrowej
      lub buraka cukrowego, z niewielkim dodatkiem melasy

zawiera sacharozę, odrobinę błonnika

używaj do słodzenia kawy, herbaty, pieczenia ciast uwagi uważnie czytaj
      etykiety: pod tą nazwą bywa sprzedawany zwykły cukier barwiony karmelem

muscovado ciemnobrązowy cukier z trzciny cukrowej, o intensywnym zapachu

zawiera melasę, sacharozę, błonnik, odrobinę żelaza i witamin z grupy B

używaj do wypieków, np. piernika, i słodzenia napojów

uwagi - szybko łapie wilgoć i zapachy kuchenne, trzymaj go więc w szczelnie
      zamykanym pojemniku

demerara jasnobrązowy cukier z trzciny cukrowej, z dodatkiem melasy

zawiera sacharozę, melasę

używaj do słodzenia napojów, posypywania owoców, pieczenia ciast

uwagi - bądź czujna, bo pod tą nazwą bywa sprzedawany zwykły biały cukier
      barwiony karmelem!

• lomas A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi? 18.10.04, 23:07
      Z tego co czytałam o brązowym cukrze to nie wynikało że jest specjalnie zdrowszy od białego, może tylko mniej kaloryczny a i to nie każdy.
      I na dodatek często gęsto jego brązowość wynika z dodatku melasy a nie z mniejszego go oczyszczania.
      Proszę oświećcie mnie bo już sama nie wiem.
      • Gość: charlotte Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 23:11
        Według artykułu w Kuchni cukier trzcinowy nieoczysczony też jest kaloryczny,
        ale zawiera pewne składniki odżywcze. Nadaje potrawom specyficzny,
        niepowtarzalny aromat, trochę jak toffi. No i przynajmniej w Polsce burak
        cukrowy jest zdecydowanie bardziej popularny, dostępny i tańszy niż trzcina
        cukrowa.
        • lomas Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi 18.10.04, 23:14
          A no to jak tylko dla smaku to rozumiem, bo słyszałam opinie że zdrowszy, ze mniej kaloryczny że ogólnie to samo dobro płynie z używania brązowego a nie białego stąd moje pytanie.
      • emka_1 Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi 18.10.04, 23:22
        najprostsze wytłumaczenie jest takie: dobrej jakości brązowy trzcinowy jest
        smaczny:) ma przyjemny zapach, głębszy smak a dokładniej nie jest to taka płaska
        ulepkowata słodycz. kazda sacharoza jest podobno niezdrowa, ale kto by się tym
        przejmował jesli nie musi (bo jest chory). i tyle. w brązowym są śladowe ilości
        mikroelementów.
    • Gość: Jesienny Pan paranoya z cenami cukru nieczyszczonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:30
      znajmej papa wynosił dla mnie to z cukrwoni przed laty
      piękny smak tego cukru
      do keksu zwłaszcza
      a cholerstwo kosztuje więcej niż warte

jedyna pociecha (tak mówią) że UE za czas rok (dwa?) znosi cła na cukier spoza
      UE i może wówczas dostąpimy możności zakupu trzcinowego brudnego cukru
      - kto wie czy to prawda?
      może to kleHda jaka tylko ?

BROWN SZUGAR
    • nobullshit Re: brazowy cukier - jaka cena 19.10.04, 01:45
      W Carrefourze - brązowy trzcinowy 15 zł za 0,5 kg. Nie kupiłam.
      Moje dzisiejsze mufinki były ze zwykłym białym cukrem.

Gdzie jest te po pięć zetów?
    • Gość: baboon Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 19.10.04, 02:42
      Jaka cena?
      2.36 AUD za 2 kg firmowego (CSR), 2.14 za tyle samo "no name".
    • mysiulek08 Re: brazowy cukier - jaka cena 19.10.04, 03:01
      Dziwnie troszke, ale u mnie prawdziwy trzcinowy od 3$ w gore za kg, coz w TV
      powiedzieli, ze zdrowy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka