Gość: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:11 nabylem dzis importowany z niemiec cukier trzcinowy. Zaplacilem 5 zl/0.5 kg. 2 polki dalej byl rodzimej "produkcji" po 10 zl/kg. Moze wiecie powody 100 proc. roznicy cen? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sqka Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:13 2x0,5kg a 5 pln = 10 pln/kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik korekta- 10 zl rowniez za 0,5 kg (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 22:28 Cena zależy od rodzaju cukru. Nie wiem, czy w tym przypadku akurat bardzo się różniły rodzajem, bo pewnie byś to zauważył. Może to po prostu polityka cenowa producentów. W jednej z Kuchni był artykuł. Podane w nim ceny wahały się od kilkunastu do 40 zł czy nawet więcej złoty za 0,5 kg (za cukier nierafinowany). Ja ostatnio kupiłam cukier demerara za 16 zł/0,5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: brazowy cukier - jaka cena IP: 81.210.125.* 18.10.04, 22:58 też się zastanawiam. Kupuję DIAMANT za 6,80 zł i BIO cośtam za 8,70 zł. Ostatnio miałam tzw ciśnienie, a tańszego nie mogłam dostac i kupowałam po 12 zł w Piotrze i Pawle.Pojęcia nie mam skąd takie różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: brazowy cukier - jaka cena 18.10.04, 23:04 tez kupuję diamanta -ten z mauritusa. u nas jest tani, bo to wzbogacenie oferty - diamant jest niemiecka firmą u nas mają cukrownie buraczane i dlatego czasem dorzucają coś ekstra z produktów sprowadzanych na niemiecki rynek, w cenach porównywalnych. nie mam pojęcia czy maka diamant jest tego samego koncernu - młyny w bolesławcu - a firma też niemiecka. maka jest wyjatkowo dobrej jakości, choć ostatnio dawno nie widziałam:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 07:04 o to wlasnie ten nabylem - z mauritiusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 23:07 tu jest trochę o rodzajach cukru www.samozdrowie.pl/dietetyka/abc_odzywiania/news?inf=487763 cytuję: cukier brązowy zwany też kandyzowanym; jasnobrązowy cukier z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego, z niewielkim dodatkiem melasy zawiera sacharozę, odrobinę błonnika używaj do słodzenia kawy, herbaty, pieczenia ciast uwagi uważnie czytaj etykiety: pod tą nazwą bywa sprzedawany zwykły cukier barwiony karmelem muscovado ciemnobrązowy cukier z trzciny cukrowej, o intensywnym zapachu zawiera melasę, sacharozę, błonnik, odrobinę żelaza i witamin z grupy B używaj do wypieków, np. piernika, i słodzenia napojów uwagi - szybko łapie wilgoć i zapachy kuchenne, trzymaj go więc w szczelnie zamykanym pojemniku demerara jasnobrązowy cukier z trzciny cukrowej, z dodatkiem melasy zawiera sacharozę, melasę używaj do słodzenia napojów, posypywania owoców, pieczenia ciast uwagi - bądź czujna, bo pod tą nazwą bywa sprzedawany zwykły biały cukier barwiony karmelem! Odpowiedz Link Zgłoś
lomas A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi? 18.10.04, 23:07 Z tego co czytałam o brązowym cukrze to nie wynikało że jest specjalnie zdrowszy od białego, może tylko mniej kaloryczny a i to nie każdy. I na dodatek często gęsto jego brązowość wynika z dodatku melasy a nie z mniejszego go oczyszczania. Proszę oświećcie mnie bo już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 23:11 Według artykułu w Kuchni cukier trzcinowy nieoczysczony też jest kaloryczny, ale zawiera pewne składniki odżywcze. Nadaje potrawom specyficzny, niepowtarzalny aromat, trochę jak toffi. No i przynajmniej w Polsce burak cukrowy jest zdecydowanie bardziej popularny, dostępny i tańszy niż trzcina cukrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi 18.10.04, 23:14 A no to jak tylko dla smaku to rozumiem, bo słyszałam opinie że zdrowszy, ze mniej kaloryczny że ogólnie to samo dobro płynie z używania brązowego a nie białego stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: A co ma w sobie ten cukier ze jest taki drogi 18.10.04, 23:22 najprostsze wytłumaczenie jest takie: dobrej jakości brązowy trzcinowy jest smaczny:) ma przyjemny zapach, głębszy smak a dokładniej nie jest to taka płaska ulepkowata słodycz. kazda sacharoza jest podobno niezdrowa, ale kto by się tym przejmował jesli nie musi (bo jest chory). i tyle. w brązowym są śladowe ilości mikroelementów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan paranoya z cenami cukru nieczyszczonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:30 znajmej papa wynosił dla mnie to z cukrwoni przed laty piękny smak tego cukru do keksu zwłaszcza a cholerstwo kosztuje więcej niż warte jedyna pociecha (tak mówią) że UE za czas rok (dwa?) znosi cła na cukier spoza UE i może wówczas dostąpimy możności zakupu trzcinowego brudnego cukru - kto wie czy to prawda? może to kleHda jaka tylko ? BROWN SZUGAR Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: brazowy cukier - jaka cena 19.10.04, 01:45 W Carrefourze - brązowy trzcinowy 15 zł za 0,5 kg. Nie kupiłam. Moje dzisiejsze mufinki były ze zwykłym białym cukrem. Gdzie jest te po pięć zetów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Re: brazowy cukier - jaka cena IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 19.10.04, 02:42 Jaka cena? 2.36 AUD za 2 kg firmowego (CSR), 2.14 za tyle samo "no name". Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: brazowy cukier - jaka cena 19.10.04, 03:01 Dziwnie troszke, ale u mnie prawdziwy trzcinowy od 3$ w gore za kg, coz w TV powiedzieli, ze zdrowy... Odpowiedz Link Zgłoś