Dodaj do ulubionych

Bakłażan - Cukinia - Kabaczek

IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 23.04.02, 09:43
Czy te trzy warzywa różnią się między sobą smakiem i rodzajem przyrządzania?
Czy można je w przepisach stosować wymiennie. Na tym forum znalazłam wiele
przepisów dotyczących zarówno cukini jak i bakłażana, niektóre były podobne
(ale oddzielne wątki) a ponieważ wkrótce zacznie się sezon na te warzywa
chciałabym spróbować. Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy - poproszę o jeszcze.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: roseanne Re: Bakłażan - Cukinia - Kabaczek IP: *.sympatico.ca 23.04.02, 15:27
      cukinia i kabaczek to prawie to samo.
      podluzne ,zolte albo zielone (tu Zucciny to polski kabaczek - zielone)
      najsmaczniejsze sa do 20 cm, z miekka skorka.
      Dyniowate

      Baklazan, ksztalt podlugowatego jaja - (eggplant, oubergine) ciemno rozowe lub
      fioletowe - nakrapiane tez widzialam. Wieksze sztuki nalezy lekko posolic i
      pozwolic "wypocic sie" goryczce. Psiankowate - nie polecam na surowo.

      moje ulubione przepisy juz porozrzucalam po forum
      pozdrawiam
    • Gość: figaro Re: Bakłażan - Cukinia - Kabaczek IP: *.srkch.prv / 10.10.12.* 29.04.02, 15:40
      Pyszne bakłażany;
      Pokroić je w plastry, zasypać solą i zostawić na godzinę, opłukać, osuszyć.
      Obsmażyc na teflonowej patelni, posmarowane oliwą. Jeszcze gorące układać w
      szklanej salaterce i każdą warstwę zalewać sosem z białego jogurtu, posolonego
      i popieprzonego, wymieszanego z kilkoma ząbkami roztartego czosnku i pęczkiem
      posiekanego zielonego kopru. Odstawić do ostygnięcia, a potem do lodówki na co
      najmniej godzinę. W tym czasie upiec w piekrniku połówki ziemniaków ( najlepsze
      młode), zamaczane w maśle, a potem w kminku. Podawać gorące ziemniaki z zimnymi
      bakłażanami z sosem.
      Ratatuja - na lato.
      Młode cukinie, kabaczki, bakłażany ( wszystko na raz lub osobno), pokroić na
      kawałki, podobnie paprykę w dowolnym kolorze i pomidory( bez skórki) Na oliwie
      zeszklić sporo pokrojonej w plastry cebuli i kolejno: paprykę, po chwili
      cukinie, itp. a na końcu pomidory. Dusić to wszystko do miękkości, ale nie tak
      by powstała bezkształtna masa. Acha, doprawić wcześniej oczywiście - solą,
      pieprzem, cukrem, tymiankiem, oregano, bazylią, itp.
      To danie funkcjonuje samo, albo jako jarzyna do mięsa. Jest świetne do
      zamrożenia na zimę i teraz na wiosnę. Ja mam w zamrażarce jeszcze jedną sporą
      porcję.
      • Gość: dafne Re: Bakłażan - Cukinia - Kabaczek IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 29.04.02, 19:47
        Ja robię podobnie uważając by oleju nie było zbyt dużo, bo bakłażany pochłoną
        go i staną się ciężkie. Zamiast koperku do sosu dodaję oprócz czosnku ogórki
        (tzatziki), ale wypróbuję i Twoją wersję z pieczonymi ziemniaczkami z kminkiem.
        A ratatouille to jedno z moich najukochańszych dań letnich. Choć i w zimie mogę
        kupić wszystkie składniki(lub mrożone)nie smakuje mi tak jak w upalne wieczory.
        • Gość: lulu Re: Bakłażan - Cukinia - Kabaczek IP: 10.67.85.* 21.05.02, 22:46
          Cukinia duszona z ziolami. Dla 4 osob, 1 kg cukini, 2 lyzki masla, 1 lyzeczka
          maki, po 1 lyzce pokrojonych ziol:zielonej pietruszki, szczypiorku, koperku i
          bazyli ( ja dolam suszone), szczypta cukru, sol i pieprz. Cukinie obrac w
          plasterki, w garnku rozgrzac maslo lub oliwe, dodac sol, pieprz, ziola i
          cukier. Podlac kilkoma lyzkami wody, oproszyc maka. Dusic pod przykryciem, az
          cukinia bedzie miekka. gotuj jak czujesz, ja dodalam marchewke otarta na tarce
          i czosnek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka