Dodaj do ulubionych

Jaki sos do gotowanych klopsików??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:58
Mam zamiar zrobić na sobotni obiad gotowane klopsiki z mięsa drobiowego ( a
to dlatego, ze mam taka diete :( inaczej sie nie da). Nie wiem jednak jaki
sosik zrobić do tych klopsików. Zastanawiam sie and koperkowym, ale... nie
wiem jaks ie go robi. Jeśli można prosić o prtzepis na sosik koperkowy, ale
jeśli ktoś z Was ma lepszy pomysł, to bardzo proszę..

pozdrawiam Daga
Obserwuj wątek
    • Gość: Misia Re: Jaki sos do gotowanych klopsików?? IP: *.238.112.124.adsl.inetia.pl 22.10.04, 11:17
      Koperkowy - czyli bialy z koperkiem :)
      no niestety na zasmażce - co z dietka chyba nie będzie miało wiele wspólnego
      to samo :
      - musztardowy, chrzanowy, pomidorowy
      - wielowarzywny - ten chyba najbardziej dietetyczny -
      warzywka( marchew, pomidory, seler, pietrucha , cebulka- ugotowane ) zmiksować
      na gęsto dodać odrobine rosołu - a może i wywaru z tych klopsików - tylko
      przecedzonegpo, zeby jakieś śmieciuchy nie plywały w sosie - podprawic i
      gotowe :) . Warzywa warto ugotowac w wywarze z klopsików - sos będzie bardziej
      treściwy :)
      • Gość: Daga Re: Jaki sos do gotowanych klopsików?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:21
        Ta dietka to nie ze względu na odchudzanie, tylko z uwagi na to, ze karmię moje
        Maleństwo piersią i nie mogę smażonych potraw jeść. Ten wielowarzywny sosik
        brtzmi smakowicie, chyba spróbuję. A czy mimo wszystko mogę dostac przepis na
        ten koperkowy, bo wstyd przyznać, ale samo powiedzenie mi, ze na zasmażce to
        nic nie mówi mi. To znaczy wiem, jak zrobić zasmażkę,ale co dalej ... :)

z góry dziękuję Misiu.

pozdrawiam
        • brunosch Re: Jaki sos do gotowanych klopsików?? 22.10.04, 11:34
          Sos koperkowy:
          w rondlu, na małym ogniu roztapiasz grudkę masła i dodajesz mniej-więcej
          objętościowo tyle samo pszennej mąki, mieszasz aż zrobi się złote. Dodajesz
          chochlą wywaru spod klopsów i mieszasz, aż zrobi się jednolity krem. Wsypujesz
          pokrojony koperek, dodajesz śmietanę (łyżkę lub dwie) solisz i lekko pieprzysz
          do smaku. Trochę jeszcze trzymasz na ogniu, ale pilnuj, żeby za bardzo sos nie
          zgęstniał.
          • Gość: Katka Re: Jaki sos do gotowanych klopsików?? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 22.10.04, 11:59
            ja dodaję koperek na samym końcu, nawet już zdjęciu z ognia. Lubię jak koperek
            pozostaje zielony i pełen smaku.
      • Gość: Barbara Jak sie robi sos chrzanowy i musztardowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:22
        Misia,czy mozesz podac mi przepis na sosy: chrzanowy i musztardowy, o ktorych
        wspomnialas? Z gory dziekuje!B
    • dodwig2 Sos warzywny 22.10.04, 11:35
      Ja często do takich pulpetów robię sos warzywny - wszystkie warzywa (marchewka,
      pietruszka seler, por) - trę na tarce o dużych okach i duszę na odrobinie
      masełka, doprawiam, do tego wkładam gałki mięsne i jakiś czas duszę, dodając
      ew. rosołek (z kostki)

Tę potrawę robię ze względu na cukrzyka w domu
    • Gość: exlibra Re: Jaki sos do gotowanych klopsików?? IP: 193.30.160.* 22.10.04, 13:21
      Ja sosik koperkowy (nie na zasażce) robię w następujący sposób:
      Odławiam klopsiki z wody w której się gotowały, wodę można przecedzić lub nie,
      zależy jak kto lubi, następnie wodę tę zagotowuję, wrzucam pokrojony koperek i
      zagęszczam wodą z mąką tzn. w szklance mieszam 1 łyżkę czubaą mąki z 1/4 szkl.
      wody, wlewam do gotującej wody spod klopsików stopniowo kontrolując gęstość
      (przerywasz wlewanie gdy gęstość jest odpowiednia)i zagotowuję. Teraz wyłączam
      gaz i dodają smietanę wcześniej posoloną i szybko mieszam, żeby nie zrobił się
      serek. Przyprawiam pieprzem, solą. Dużo pisania ale naprawdę mało roboty.
      polecam
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka