Dodaj do ulubionych

gęsi smalec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:45
przepraszam, ze tak z rana o tym;)ale dostalam ostatnio od przyszłego Teścia
słoiczek czystego smalcu gęsiego i sie zastanawiam czym go doprawic oprocz
cebulki, zeby byl smaczniejszy?
z gory dzieki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jesienny Pan a może niczym go nie psuć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:51
      toż to przepyszne samo w sobie
      • Gość: gość Re: a może niczym go nie psuć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:55
        no nie wiem, nie wiem...brakuje mi tam jakis przypraw
        • Gość: J.P sól, młynek do pieprzu, chleb żytni wino czerw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:21
    • Gość: ela.tu-i-tam Re: gęsi smalec IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 26.10.04, 09:52
      Niczym.

Tutaj uzywa sie go do smazenia ziemniakow pokrojonych na male kawalki, i jesli
      ktos lubi dodaje sie do smazenia zabek czosnku czy dwa (zalezy ile tych
      ziemniakow). Podawac posypane zielona pietruszka. Pysznosc (duuuuzo lepsze niz
      smazone na oleju, a gesi smalec ma minimalny cholesterol).
      • Gość: ja Re: gęsi smalec IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.14, 21:29
        Smalec gęsi ma wspaniały smak. Oprócz walorów smakowych jest bardzo zdrowy- to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dominuje jednonienasycony kwas oleinowy, który powinien być spożywany przede wszystkim w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości to przede wszystkim: obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL, bez zmniejszania poziomu dobrego cholesterolu HDL.

Zastosowanie w kuchni:

Znani i doświadczeni kucharze zalecają wykorzystywanie go do pieczenia, gotowania oraz smażenia. Jeśli chodzi o zdrową, polską kuchnię - stanowi jej podstawę już od wielu lat. Może być wykorzystywany w wysokich temperaturach (nawet ponad 200°C). Najczęściej stosuje się go do różnego rodzaju potraw mięsnych, a także bezmięsnych.

Główne właściwości lecznicze smalcu gęsiego:

regeneruje stawy, szczególnie broda, kolana czy łokcie,
        przynosi ukojenie w dolegliwościach dróg oddechowych,
        regeneruje oraz uśmierza bóle kręgosłupa,
        • Gość: x powiem dokładniej: IP: *.unitymediagroup.de 17.02.14, 23:03
          w 100 g smalcu gęsiego mamy: 58,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 10,5 g wielonienasyconych oraz 28, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta (3 g) to inny smalec, najczęściej wieprzowy, dodawany w celu utwardzenia. Smalec gęsi topi się już w 25 °C.
    • Gość: moni Re: gęsi smalec IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.14, 21:51
      Zostawiłabym w "czystym" stanie do pieczenia/smażenia albo uzbierała więcej i zrobiła confit z kaczych nów w tym smalcu, rewelacja :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka