Dodaj do ulubionych

Pomocy, piekarnik

13.02.21, 11:12
Witam, mam pytanie. Mam zamiar robić dziś pizze na obiad ale nie mam blaszki. Pytanie moje brzmi (może wydawać się głupie) jeżeli kawałek kartonu zawine szczelnie w folię aluminiową i będę chciała upiec na tym pizze czy ten karton się spali? 🙈 Dziękuję
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Pomocy, piekarnik 13.02.21, 17:31
      Nie masz ani jednej blachy od piekarnika? Zazwyczaj stanowią podstawowe, fabryczne wyposażenie. U ciebie jest sam ruszt czy jak?
      • krysia20000 Re: Pomocy, piekarnik 14.02.21, 11:12
        Kiedy te piekarniki wykonane z przebudowanej szafki pod umywalkę nie zawsze będą miały blaszki. No chyba że konstruktor przewidział potrzebę pieczenia w nich pizzy i doposażył w takową z wykręconych drzwi do bagażnika poloneza kombi.

A tak na poważnie się zastanawiam, kowid nie kowid, w jakim to sklepie można nabyć folię aluminiową, ale nie znajdzie się ani jednej blaszki do pieczenia? No chyba, że OP pochodzi od studentki pierwszego roku, co się właśnie objadła magicznych czekoladek i wzrok jej się właśnie zawiesił na srebełkach.
    • aqua48 Re: Pomocy, piekarnik 14.02.21, 14:39
      Nie piecz na żadnym kartonie, nawet owiniętym folią, tylko połóż placek bezpośrednio na półkę piekarnika, tę wysuwaną.Ona z powodzeniem może robić również za blaszkę do ciasta, wystarczy ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem..
      • krysia20000 Re: Pomocy, piekarnik 14.02.21, 16:42
        Pizza pieczona na natłuszczonej podkładce?
        • aqua48 Re: Pomocy, piekarnik 18.02.21, 14:09
          krysia20000 napisał(a):

> Pizza pieczona na natłuszczonej podkładce?

Jeśli nie ma kamienia, ani zwykłej blaszki to tak, bo te blachy fabrycznie dołączane do kuchenek koszmarnie przywierają, bez lekkiego ich natłuszczenia ciasto przywiera i już mi się zdarzało taką pizzę odrywać kłami, pazdurami i siłą woli.
    • pilarsanik Re: Pomocy, piekarnik 18.02.21, 15:01
      My zawsze pieczemy na fabrycznej blaszce (półce) i wykładamy to papierem do pieczenia.
    • mituraanna Re: Pomocy, piekarnik 02.03.21, 14:04
      Ja pieczę na fblaszce i wykładamy papierem do pieczenia.
    • antonelag Re: Pomocy, piekarnik 03.03.21, 15:55
      Pytanie moje brzmi (może wydawać się głupie) jeżeli kawałek kartonu mini bus zawine szczelnie w folię aluminiową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka