Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 20:09 Ha! Nie hartuje makaronu! Ha! Nasze górą ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Pascal sie nawrócił :))) 30.10.04, 20:15 No nie hartuje,ale zwracam uwagę że powiedział bodajże że _tym razem_ nie hartuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 20:15 niech Mu będzie:) Oby to "na razie" stało sie zwyczajowe m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Oby :),n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 20:35 i masla uzywal (katem oka ogladalam ranna powtorke sprzed tygodnia ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Oby :),n/txt 30.10.04, 21:15 Ale ramę cremafine nazwał śmietaną. Wiem, że wymóg sponsora żeby tego używał, ale niech nie mówi na to śmietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:18 Przez przypadek nareszcie udało mi się zobaczyć osławionego Pascala , wrażenia piorunującego to on na mnie nie zrobił, ale na własne uszy słyszałam jak powiedział ze tym razem makaron nie hartowany bo będzie na gorąco :) No i widziałam jak masło używał. A talerze rzeczywiście ma piękne i to chyba wszystko co przychodzi mi do głowy po moim pierwszym i na dodatek niepełnym spotkaniu z Pascalem :) (widziałam tylko makaron z łososiem i paprykami itd) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 09:31 A to carbonara, ktora robial, miala byc na zimno? Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pascal sie nawrócił :))) 30.10.04, 22:34 Żeby jeszcze po teflonie przestał jeździć łyżką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragmel Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 09:40 ...i przestał lać to okropieństwo Ramy do smażenia na patelnię. albo żeby chociaż tego nie pokazywali. bo mnie się wszystko w środku wywraca od tego widoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skromna Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.adsl.proxad.net 31.10.04, 11:55 Oj dziewczyny, zebyscie chociaz znaly 1/10 tego co umie zrobic w kuchni Pascal ! A madrzycie sie, ze ho, ho. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 13:01 Taaaaaa Dlaczego jest tak, że do każdej rozmowy muszą się wtrącać nieprzyjemni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 31.10.04, 20:59 Gość portalu: skromna napisał(a): > Oj dziewczyny, zebyscie chociaz znaly 1/10 tego co umie zrobic w kuchni Pascal. A madrzycie sie, ze ho, ho. Pascal gotuje zawodowo. Wobec profesjonalistów ma się trochę większe wymagania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finka Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 21:33 zawodowi kucharze, ktorzy mieli przyjemnosc z nim pracowac bardzo go chwala...a w tym "dziwnym polskim" srodowisku to rzadkosc... cenia tez Okrase... i nie za programy bo czasu na ogladanie zawodowy kucharz nie ma...albo sil ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meme Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.autocom.pl 02.11.04, 22:22 akurat po tych garnkach można! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 12:16 Ale czosnek rozciera bez soli a już Aaron Blumental powiedział o wzmacniającym działaniu soli na substancje smakowe zawarte w czosnku. Staram sie nie zwracać uwagi na jego potknięcia, pewnie nie robi tego złośliwie; uważam na jego technikę kuchenną w czym znakomicie mi przeszkadza jego straszliwe przekręcanie polskich słów ale potrawy podobają mi się. Zastanawiam się czy tej zabawy z dynią już gdzieś nie widziałem ale z zupą jarzynową albo z bigosem. Niektóre makarony nie trzeba hartować np. Mediteranea. Ja jednak hartuję krótko ale hartuję i nie żałuję. Pascal chyba się wczoraj ciachnął w czubek małego palca lewej ręki, tak mi sie wydawało w pewnym momencie. Szkoda że o 18:21 skończył gotowanie, mógł coś jeszcze fajnego pokazać, prawda? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 14:39 Nie oceniamy go na podstawie tego, co umie / jak kazdy, ma na pewno ukryte zalety /. Krytyki dotycza tego, co knoci i co niestety widac / a i tak wiekszosc osob robi to delikatnie /. Co do makaronow, DOBRYCH makaronow sie nie hartuje. Mozna, jesli makaron bedzie potrzebny do salatki / carbonara nie jest salatka /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan dobre makarony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:42 a propos odniosłem ostatnio wrażenie, że dobre makarony w Polsce zaczynają sie od 8-10 zł .. chyba Włoch sprytny zauważył, że tutaj nad Wisła i tak 80% populacji ROZGOTOWUJE, a zatem lipe nam wciska w dziedzinie makaronów ;-)) l ipa jest w tej niższej półce cenowej /3-4 zł/ A KIEDYŚ TAK NIE BYŁO .. chyba podobnie dzieje się w włoskimi oliwami .. jak okazało sie że nad Wisłą "nie klumają bazy" - to można im nalać gorszej olivy do flaszki ... .. inna rzecz - jak w tym rola pośrednika importera? źle, że tak się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dobre makarony ? 31.10.04, 16:56 Sluszna obserwacja. Normy europejskie dopuszczaja dodatek maki z miekkiej pszenicy, wiec mozna. Tym bardziej produkujac na rynek / robia to nawet producenci godni szcunku, ale bystrzy i umiejacy liczyc /, na ktorym i tak makaron jest rozgotowywany tradycyjnie. Robili to nawet wczesniej. Po co robic dobry makaron skoro i tak gotuje sie tak, aby przypominal klej do plakatow / tak Wlosi okreslaja makaron rozgotowany /? Niestety cierpia na tym ci polscy klienci, ktorzy chca miec makaron al dente. Jedyna rada: szanujmy siebie, a i producenci beda nas szanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.P. ___ klej do plakatow ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:59 a to ładne ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bent's Re: dobre makarony ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.11.04, 16:45 Rzeczywiście coraz gorsze makarony.W zeszłym tygodniu zrobiłem zapiekankę. Wyszedł mączny klej/breja/ z wędlinami i pieczarkami. I ZNALAZŁEM WYJŚCIE przeprosiłem się ze starą maszynką do robienia maka- ronu.Dzisiaj jadłem z rosołem.Naprawdę smaczny i "al dente".Tylko w ten spo- sób zapewnimy jakość tego co jemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesienny Pan Re: dobre makarony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 18:15 tez mam maszynke ale mąki nie mam ... a papadrele z mąki zwyklej stają klejem w trakcie jedzenia bo co z tego że odlejesz je jak jeszcze twardawe dojdą Tobie pod sosem i w finale są klejem i paciają staną MĄKI dajcie mnie kupić! Semola - semolina ręka królewny i pół królestwa za worek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP dzięki, bedąc w obcym mieście obczaje ten sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:38 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dzięki, bedąc w obcym mieście obczaje ten skl 02.11.04, 09:56 Podobno w warszawskim Bomi sa wloskie maki. Zwroc uwage na semoline / semola di grano duro rimacinata / oraz make do pizzy / farina tipo 0 per pizze, focacce, pane /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel rozcieranie czosnku IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 31.10.04, 14:51 Qubraku, frapowalo mnie zawsze rozcieranie czosnku! Jak sie do tego zabrac, czy potrzebny jest mozdziez? Cz moze wystarczy przecisnac czosnek przez praske i dopiero potem zmieszac go z sola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka rozcieranie czosnku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:48 połóż ząbek na desce, posiekaj w miarę drobno, zbierz na kupkę, posyp solą i rozetrzyj końcem noża Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: rozcieranie czosnku 01.11.04, 18:19 Gość portalu: mel napisał(a): > Qubraku, frapowalo mnie zawsze rozcieranie czosnku! Jak sie do tego zabrac, > czy potrzebny jest mozdziez? Cz moze wystarczy przecisnac czosnek przez > praske i dopiero potem zmieszac go z sola? Zaspałem ale juz Bazylka to pięknie opisała; tak robiła moja mama i tak robią w szkole kucharskiej LEITH's w Londynie (Reality na 84 kanale UPS ostatnio przez kilka tygodni podawał). Zmykam bo nie spodobało sie jednej z Pań powyżej, że sie wtrącam do interesującej rozmowy kulturalnych ludzi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 16:06 No, brawo :-) Muszę sobie na Onecie sprawdzić, co wczoraj gotował. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Przestałam czytać... 31.10.04, 16:10 przepisy Pascala w Onecie, kiedy zobaczyłam "Rama Culinesse do smażenia".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan ja rownież straciłem nimi zainteresowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:43 /po tym fakcie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 20:24 do sosu do makaronu uzył oliwy a nie tego czegos z butelki. uffffff m. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Pascal sie nawrócił :))) 01.11.04, 08:15 czyżby spoecjaliści od marketingu poszperali i uznali, ze lepiej tak :) ale wiarygodnosc rzeczonego tym samym dosc drastycznie spada Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Pascal sie nawrócił :))) 03.11.04, 00:32 No i jeszcze to gotowanie zup na patelni. Ja rozumiem, ze sponsor, ale czy Wy gotujecie zupe na patelni? Aha i ostatnio sprawdzal na tej patelni twardosc ziemniakow nozem brrrr, jak mozna noz do wrzatku wkladac? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Pascal sie nawrócił :))) 03.11.04, 08:16 żeby jeszcze operator wytrzeźwiał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Pascal i reklama Compagnii del Sole.. IP: *.acn.waw.pl 06.11.04, 18:32 ciut zbyt nachalna.. mimo ze knajpkę bardzo lubię. Nadzienie do pomidora interesujące ale do wykorzystania IMHO w inny spsoób. Nie lubię rozciapanych pomidorów:) ps. nagroda dla Pani spoza kadru za pytanie "A gdzie sie kupuje gazę"???? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Pascal i reklama Compagnii del Sole.. 06.11.04, 18:49 A ja dałam się zwieść Toto Cotugno śpiewającemu na początku o 'spaghetti al dente' ;)Już myślałam że Pascal będzie robił spagetti i ciekawa byłam jak mu pójdzie tym razem,no bo bazylia,pinie,oliwa itp.,pesto się od razu nasuwa na myśl.A tu niespodzianka ;)Kacze piersi całkiem fajne,na pewno kiedyś zrobię.Pomidory może dobre ale ja nie lubię pomidorów faszerowanych na ciepło w dodatku.A kremiki kawowe ładnie wyglądały ale znowu nie dla mnie-połączenie kwaskowatego twarogu i kawy wyjątkowo mi nie pasuje. Ogólnie dzisiejszy program dobrze się oglądało,no i był wyraźny powód znowu brudnych palców Pascala-grzyby!!! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia zapomniałam jeszcze.... 06.11.04, 19:03 ....napisać o tych kotach wyglądających z okna.Były prześliczne :D Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Pascal sie nawrócił :))) 06.11.04, 20:06 Ale wlał do twarogu to coś co ostatnio reklamują mówiąc, że wlewa smietanę, błeeee Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 00:38 Chyba poczytali ten watek, bo dzisiaj juz nie mowil, ze dodaje smietane. No i podkreslil, ze drewniana lyzka mieszamy (po teflonie). Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 01:03 Myślę że oni są na bieżąco z tym co my tutaj piszemy,podczytują nas cały czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 10:50 No i dobrze: niech czytaja. Moga sie wiele nauczyc. Z innych watkow tez. Odpowiedz Link Zgłoś