10.08.21, 22:01
Proszę o pomoc :-) mam upiec tort. Wyjątkowo mi zależy, żeby to bylo cos szczególnego, niecodziennego, żeby smak byl absolutna rozkosza, a ja, żebym zostala okrzyknieta mistrzynia wszechświata!
Czy ma sens upieczenie popisowego ciasta w formie tortu, czy-z powodu podwyższania go do formy tortu poprzez stabilne, dodatkowe warstwy- zostają zaburzone proporcje smaków?
Będę wdzięczna za każdy pomysł
Obserwuj wątek
    • waria29 Re: Tort 11.08.21, 11:32
      robienie warstwowego tortu ma sens tylko jeżeli ciasto będzie biszkoptem albo bezą.
    • aqua48 Re: Tort 16.08.21, 21:50
      A co to za popisowe ciasto? I jakie planujesz dodatkowe warstwy. Bo tak ogólnie nie da się odpowiedzieć.
      • lilith.blackmoon Re: Tort 23.08.21, 13:12
        Nie mam tu na myśli żadnego konkretnego ciasta, rozważam sam pomysł upieczenia jakiegos extra ciasta, jednego z moich popisowych, w formie tortu, czyli w tortownicy i wyższego. Jednak podwyższanie go, o ile sprawdzi sie w przypadku ciast, w których warstwy sa powielane (np tiramisu), nie sprawdzi się w przypadku tych, gdzie każda warstwa jest jedyną. Tyle o formie. A z treści - poszukuje smaku, który byłby naprawdę przeeepyszny.
    • roseanne Re: Tort 17.08.21, 14:30
      Popisowe warstwowe ciasto np plesniak, albo kruchy spod owoce i beza, czemu nie

Tort z kremem inna bajka - smaki i roznice w konsystencji maja sie uzulpelniac, a nie zaburzac

Ciasto na tort nie muci byc nudnym biszkoptem
      Od biszkoptu/ sponge cake
      Przez rozne orzechowe
      Marchewkowe
      Piernikowe
      Beza

Ba, istnieje nawet w tradycji wegierskiej kuchni tort nalesnikowy

Moje ulubione to marchewkowy z kremem z kokosa i nerkowcow- zamawiany

Zuger kirshtorte - bardzo czasochlonny, ale wart zachodu

Orzechowy, na bazie mielonych wloskich z kremem kawowym
      • lilith.blackmoon Re: Tort 23.08.21, 13:14
        Naleśnikowe, bardzo ciekawy pomysł!
    • krysia20000 Re: Tort 25.08.21, 12:01
      A jaka okazja? Bardzo uroczysta, co sugerować miałoby piętrowy wypiek dekorowany, czy trochę luźniejsza?

Co do mistrzostwa wszechświata, to przepisy nie pieką. Najważniejsze jest doświadczenie, potem doświadczenie, potem doświadczenie, a dopiero następnie... doświadczenie. Forma i smak to doświadczenia pochodne.

Ile tortów już upiekłaś?
      • bene_gesserit Re: Tort 03.09.21, 23:57
        Zgadzam się z Krysią.
        Lepiej postawić na coś łatwiejszego, co trudniej spaprać, a jest efektowne, np trifle. Bałaganu przy nakładaniu wiecej, ale efekt murowany.

No chyba, że autorka jest cukierniczą mistrzynią, ale wtedy raczej by się na zdechłym forum nie pytała.
    • lenamagda11 Re: Tort 15.09.21, 08:10
      Ja robiłam tort chałwowy, poezja i bardzo prosty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka