Gość: Ewa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 13:35 Czy ktoś z was robi? naszła mnie ochota i chyba sobie jutro zrobię! Może macie inne przepisy na oponki ,to podzielcie się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Oponki cynamonowe :) IP: *.upc-e.chello.nl 05.11.04, 15:00 Ja mam taki przepis: 25 dkg. białego sera 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy mąka pszenna, tyle aby zagnieść ciasto odpowiednie do wałkowania, ciasto ma być dosyć twarde.Ciasto podzielić na kawałki rozwałkować na gr.ok.3 mm., wykrawać szklanką kółka a środek kieliszkiem tak aby powstała oponka/można robić inne kształty/. Wrzycać na gorący olej, posypać cukrem pudrem. A podziel sie przepisem na oponki cynamonowe :))) Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Oponki cynamonowe :) 05.11.04, 15:22 A moze taki? 2 jaja 1/2 szkalnki cukru, 1/2 szklanki smietany, lyzeczka masla, maly proszek do pieczenia, maki tyle, zeby ciasto bylo geste jak na pierogi. Zagniesc, rozwakowac, wycinac placuszki, a w srodku dziurke. Smazyc na goracym oleju. Posypac cukrem pudrem z wanilia lub jak kto woli z cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś