Gość: aligati IP: 217.153.6.* 07.11.04, 09:04 co to są te małe czy może czasem małże ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza Re: Spaghetti alla Norma IP: *.echostar.pl 17.02.05, 19:00 Ty łosiu, małe - bakłażany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Spaghetti alla Norma 17.02.05, 19:03 Na pewno nie małże, bo nie są one składnikiem spaghetti alla Norma. Z białym serem też bym uważała. W oryginale powinna być słona ricotta. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 A tu jest b. dobry 17.02.05, 19:05 przepis na pasta alla Norma (niestety po angielsku, można przełączyć na j. włoski): www.mangiarebene.net/academy/italy/SICILIA/norma.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: A tu jest b. dobry 18.02.05, 10:18 Ser bialy nie nadaje sie. Lepiej juz zetrzec troche sera owczego / o srednim okresie dojrzewania /. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: A tu jest b. dobry 18.02.05, 10:34 Z tym niestety może być problem, bo sery owcze u nas są mało dostępne. Nie wiem, taki bundz może by się nadał? W wersji ekskluzywnej, w Bomi jest pecorino na wagę. Podobno sycylijskie. Wczoraj spróbowałam - dosyć łagodne, b. dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: A tu jest b. dobry 18.02.05, 13:33 Na pewno lepszy od bialego sera, ktory tu w ogole nie pasuje. Ser powinien miec srednia twardosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Spaghetti alla Norma IP: *.acn.waw.pl 18.02.05, 13:57 ser bialy (!???!?!?) sprawi,ze danie zrobi sie mdłe.. a powinno byc ostrawe Z braku laku prędzej bym siegneła po grecką fetę niz po polski ser ps. Ricotta salata bywa w Warszawie, nie wiem jak w innych miejscowosciach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Spaghetti alla Norma IP: *.acn.waw.pl 18.02.05, 14:08 byla w Winniczku na 100% .. jakis czas temu ale była Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:13 Dawno tam nie byłam, odkąd bliżej odkryłam inne źródła slołfudowe, chociaż bez logo. Za to tańsze ;-) W sezonie na bakłażany i pomidory może się wybiorę w poszukiwaniu ricotta salata, bo pasta alla Norma za mną chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:02 W jednym z wloskich przepisow, wersja vege, jest tofu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:05 Na marginesie, do takich rezultatow prowadzi uzywanie skrotow myslowych typu "prosciutto" czy "ricotta". Najpierw trzeba sobie zadac pytanie jaka, a potem szukac ewentualnego skladnika wsrod tych dostepnych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:07 Co prawda to prawda, tylko i tak czasem trudno o zamiennik poza granicami Włoch. Np. prosciutto toscana (prawie czarna, o ostrym smaku) to co innego niż prosciutto di Parma, ale rozpatrywać mogę te różnice na poziomie teoretycznym, bo ta pierwsza jest tu niedostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:24 Oczywiscie, ale nie znaczy to, ze ricotte slona mozna zamienic na bialy ser tylko dlatego, ze ten przypomina on ricotte G....ni. Co ma piernik do wiatraka... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Spaghetti alla Norma 18.02.05, 14:27 Oczywiście, zamiana ricotta salata na biały ser to inna para kaloszy. Nie ten smak. Odpowiedz Link Zgłoś