Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 08.11.04, 09:48 No właśnie, jak? Ile na dwie osoby na obiadek jej kupić? Na co zwrócić uwagę przy zakupie. Jak i ile czasu przygotowywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 09:51 Najlepiej wcale, jak się jest w ciąży, albo niewielki kawałek - to bomba z witaminą A, której nadmiar jest niewskazany w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa do Cipcipkurki IP: *.ryder.krakow.pl 08.11.04, 10:01 Cipcipkurko, dzięki za troskę, fajnie że pamiętasz o moim brzuszku i jego lokatorze/lokatorce. Ogromna buźka dla Ciebie. Wiem o tej wątróbce, na szczęście nie przepadam, a mąż lubi, więc to dla niego. Dla mnie lasagne z wczoraj :) ja włoską kuchnię uwielbiam. Pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Cipcipkurki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:27 Z tego co wiem to wątróbka ma bardzo dużo żelaza, pamiętam że będąc w ciąży lekarz mi zalecał (bo miałam niedobór żelaza. Na dwie osoby to z pół kilo wystarczy ( ja kupuje tylko z drobiu) maczam ją w mleku i potem na olej i dużo cebulki, pod koniec posolić. Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: do Cipcipkurki 08.11.04, 10:41 eee, to wcale nie prawda z ta wit. A! mam 5 miesiecznego synusia i bedac w ciazy jadlam watrobke, nawet lekarz (znany i ceniony) powiedzial, ze tymi rewelacjami nie ma sie co kierowac, bo przeciez "pani nie zje chyba pol tony watrobki za jednym posiedzeniem" :). to samo dotyczy zawartego w niej zelaza (w ciazy czesta jest niedokrwistosc)... jest go malo i slabo przyswajalne... jaby sobie tak walnac salcesonik brunszwicki, albo kaszaneczke ;) - tak tez mawiala lekarz, ktora dbala o moje czerwone krwinki :). zreszta duzo jest o tym pewnie na forum "ciaza i porod" :). wracajac do watrobki. ja akurat jadam wylacznie drobiowa. wiec kupujemy na 2 osoby ok 30dag, czasem 0,5kg, to zostaje na "zas" ;). usuwam z watrobek biale "fuzle" i wszystko co sterczy. wkladam oczyszczona watrobke do mleka na ok. pol godziny (nie wiem po co ale tak w mojej rodzinie sie robi). na patelni rozgrewam olej, watrobke obtaczam lekko w mace i ukladam na patelni (ale zeby tluszcz nie byl bardzo goracy bo zacznie strzelac), przykrywam pokrywka. jak juz troche sie podsmazy z jednej str., zdejmuje z ognia i czekam az troszke ostygnie, bo zdejmujac pokrywke mozna dostac watrobka w oko ;). przekrecam i dalej smaze. na koniec zdejmuje pokrywke zeby zrobila sie chrupiaca. w tzw,. miedzyczasie kroje cebule w polplasterki i obsmazam na drugiej patelni. doprawiam sola/vegeta. a! watrobki nie solic przed smazeniem!!! na sam koniec dosmazania przerzucam cebule do wspolnej patelni, zeby troche przeszlo wszystko swoimi smakami. oczywiscie najlepiej ziemniaczki + ogor kiszony :))). a wracajac do ciazy :), oczywiscie najlepiej kierowac sie wlasnym rozsadkiem, nic na sile i z umiarem :))). zycze powodzenia, duzo sily i przede wszystkim odpoczynku, bo pozniej wszystko jest na wariackich papierach ;). sciskam, KaGS. Odpowiedz Link Zgłoś
zonazofia1 Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:32 drobiowa jest najdelikatniejsza i najlepsza do smażenia z cebulką. Ja przed smażeniem oprószam ja mąką krupczatką i po usmażeniu zdejmuję z patelni (solić pod koniec smażenia, wtedy nie stwardnieje). nie smazyć zbyt długo, żeby się nie wysuszyła. Dopiero po zdjęciu wątróbki z patelni podsmażam cebulę i skrapiam ją Maggi. jadłam równiez pyszną watróbkę podsmazaną owiniętą w plasterek boczku lub bekonu i posypaną tymiankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:43 z boczusiem i tymiankiem? mmm, to moze byc ciekawe :))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:54 bardzo dobrze rbi watrobce przed koncem smazenia pare kropel octu cydrowego albo cytryny. Prawie niezauwazalne, a jest bardziej jedrna i mniej mdla. Odpowiedz Link Zgłoś
zonazofia1 Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 11:14 Tak mi narobiłyście smaka tą wątróbką, że sama chyba kupię i zrobię na kolację, bo na obiad nie zdążę. Spróbuje pokropić ją octem lub cytryną. Zobaczymy :-)Do tego kromka chlebka lub - zdrowiej - surówka (ja najlepiej lubie z wątróbka surówkę z kiszonej kapusty lub sałatę z vinaigrette), mniam, mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.mech.pk.edu.pl 08.11.04, 12:06 A mleko w którym się moczy wątróbka to nie wlewa się na patelnie, czy do gara razem z wątróbką? Prosze o odpowiedź, ja jeszcze nigdy wątróbki nie robiłam, a lubię bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 12:08 nie, mleko nalezy odcedzic. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 13:01 robię tak samo jak kags, z tym, że do mleka, w którym moczę wątróbke czasami dodaję łyżeczkę kakao (delikatnie zmienia smak na orientalny). Odpowiedz Link Zgłoś
ayeesha Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 15:33 Ja do podduszonej z cebulką wątróbki kurzej dodaję jeszcze jabłuszko (albo dwa) pokrojone w cząstki. I majeranku trochę. Albo troszkę więcej... I wychodzi pyszna jak nie wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.toya.net.pl 09.11.04, 11:59 jesli dobra wątróbka to tylko cielęca! absolutnie nie wolowa. moczyć w mleku, smażyć na gorącym tłuszczu, solić pod koniec. do tego smażona cebula przygotowana na osobnej patelni. plus ziemniaki plus rzecz jasna ogorek kiszony. czyli klasycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariurzka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 09.11.04, 13:24 Może nie do końca z cebulką, ale ja taką uwielbiam: Też drobiowa, też z cebulką, ale do tego fura ziół (prowansalskie, tymianek - co kto lubi do wyboru) i pod koniec obróbki termicznej zaciągnięte niewielką ilością śmietany (lub jak kto woli - jogurtu naturalnego). Do śmietany można dodać mąkę, choć ja nie zawsze. Wychodzi pycha wątróbka w sosie ziołowo- śmietanowym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 14:23 Ja proponuję najprostszą, chociaż bez cebulki. Świerzą wątróbkę drobiową, (dobra jest też z królika) po oczyszczeniu włożyć na rozgrzane prawdziwe masło. Podsmżyć, przewrócić na drugą stronę i dopiero wtedy posolić. Smażyć krótko drugą stronę. Proponuję smażyć porcjami, żeby tłuszcz się zanadto nie ostudził. Taka prosto z patelni, tylko lekko zesmażona, ze świerzym chlebkiem: to jest po prostu rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa dziękuję wszystkim wspaniałym 09.11.04, 14:26 dzięki za Wasze podpowiedzi, mam pole do popisu. Przepisy skopiowane i wydrukowane. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś