Dodaj do ulubionych

Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić?

IP: *.ryder.krakow.pl 08.11.04, 09:48
No właśnie, jak? Ile na dwie osoby na obiadek jej kupić? Na co zwrócić uwagę
przy zakupie. Jak i ile czasu przygotowywać?
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 09:51
      Najlepiej wcale, jak się jest w ciąży, albo niewielki kawałek - to bomba z
      witaminą A, której nadmiar jest niewskazany w ciąży.
      • Gość: Qcharzowa do Cipcipkurki IP: *.ryder.krakow.pl 08.11.04, 10:01
        Cipcipkurko, dzięki za troskę, fajnie że pamiętasz o moim brzuszku i jego
        lokatorze/lokatorce. Ogromna buźka dla Ciebie. Wiem o tej wątróbce, na
        szczęście nie przepadam, a mąż lubi, więc to dla niego. Dla mnie lasagne z
        wczoraj :) ja włoską kuchnię uwielbiam. Pozdrawiam gorąco.
        • Gość: Ewa Re: do Cipcipkurki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:27
          Z tego co wiem to wątróbka ma bardzo dużo żelaza, pamiętam że będąc w ciąży
          lekarz mi zalecał (bo miałam niedobór żelaza.
          Na dwie osoby to z pół kilo wystarczy ( ja kupuje tylko z drobiu) maczam ją w
          mleku i potem na olej i dużo cebulki, pod koniec posolić.
        • kags Re: do Cipcipkurki 08.11.04, 10:41
          eee, to wcale nie prawda z ta wit. A! mam 5 miesiecznego synusia i bedac w
          ciazy jadlam watrobke, nawet lekarz (znany i ceniony) powiedzial, ze tymi
          rewelacjami nie ma sie co kierowac, bo przeciez "pani nie zje chyba pol tony
          watrobki za jednym posiedzeniem" :).
          to samo dotyczy zawartego w niej zelaza (w ciazy czesta jest niedokrwistosc)...
          jest go malo i slabo przyswajalne... jaby sobie tak walnac salcesonik
          brunszwicki, albo kaszaneczke ;) - tak tez mawiala lekarz, ktora dbala o moje
          czerwone krwinki :).
          zreszta duzo jest o tym pewnie na forum "ciaza i porod" :).

wracajac do watrobki. ja akurat jadam wylacznie drobiowa. wiec kupujemy na 2
          osoby ok 30dag, czasem 0,5kg, to zostaje na "zas" ;). usuwam z watrobek
          biale "fuzle" i wszystko co sterczy. wkladam oczyszczona watrobke do mleka na
          ok. pol godziny (nie wiem po co ale tak w mojej rodzinie sie robi). na patelni
          rozgrewam olej, watrobke obtaczam lekko w mace i ukladam na patelni (ale zeby
          tluszcz nie byl bardzo goracy bo zacznie strzelac), przykrywam pokrywka. jak
          juz troche sie podsmazy z jednej str., zdejmuje z ognia i czekam az troszke
          ostygnie, bo zdejmujac pokrywke mozna dostac watrobka w oko ;). przekrecam i
          dalej smaze. na koniec zdejmuje pokrywke zeby zrobila sie chrupiaca.
          w tzw,. miedzyczasie kroje cebule w polplasterki i obsmazam na drugiej patelni.
          doprawiam sola/vegeta.
          a! watrobki nie solic przed smazeniem!!!
          na sam koniec dosmazania przerzucam cebule do wspolnej patelni, zeby troche
          przeszlo wszystko swoimi smakami.
          oczywiscie najlepiej ziemniaczki + ogor kiszony :))).

a wracajac do ciazy :), oczywiscie najlepiej kierowac sie wlasnym rozsadkiem,
          nic na sile i z umiarem :))).
          zycze powodzenia, duzo sily i przede wszystkim odpoczynku, bo pozniej wszystko
          jest na wariackich papierach ;).
          sciskam,
          KaGS.
    • zonazofia1 Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:32
      drobiowa jest najdelikatniejsza i najlepsza do smażenia z cebulką. Ja przed
      smażeniem oprószam ja mąką krupczatką i po usmażeniu zdejmuję z patelni (solić
      pod koniec smażenia, wtedy nie stwardnieje). nie smazyć zbyt długo, żeby się
      nie wysuszyła. Dopiero po zdjęciu wątróbki z patelni podsmażam cebulę i
      skrapiam ją Maggi. jadłam równiez pyszną watróbkę podsmazaną owiniętą w
      plasterek boczku lub bekonu i posypaną tymiankiem.
      • kags Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:43
        z boczusiem i tymiankiem? mmm, to moze byc ciekawe :)))
        • siostraheli Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 10:54
          bardzo dobrze rbi watrobce przed koncem smazenia pare kropel octu cydrowego
          albo cytryny. Prawie niezauwazalne, a jest bardziej jedrna i mniej mdla.
          • zonazofia1 Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 11:14
            Tak mi narobiłyście smaka tą wątróbką, że sama chyba kupię i zrobię na kolację,
            bo na obiad nie zdążę. Spróbuje pokropić ją octem lub cytryną. Zobaczymy :-)Do
            tego kromka chlebka lub - zdrowiej - surówka (ja najlepiej lubie z wątróbka
            surówkę z kiszonej kapusty lub sałatę z vinaigrette), mniam, mniam!!!
            • Gość: Mika Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.mech.pk.edu.pl 08.11.04, 12:06
              A mleko w którym się moczy wątróbka to nie wlewa się na patelnie, czy do gara
              razem z wątróbką?
              Prosze o odpowiedź, ja jeszcze nigdy wątróbki nie robiłam, a lubię bardzo.
              • siostraheli Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 12:08
                nie, mleko nalezy odcedzic.
                • taka_tam Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 13:01
                  robię tak samo jak kags, z tym, że do mleka, w którym moczę wątróbke czasami
                  dodaję łyżeczkę kakao (delikatnie zmienia smak na orientalny).
    • ayeesha Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 08.11.04, 15:33
      Ja do podduszonej z cebulką wątróbki kurzej dodaję jeszcze jabłuszko (albo dwa)
      pokrojone w cząstki. I majeranku trochę. Albo troszkę więcej... I wychodzi
      pyszna jak nie wiem :-)
    • Gość: inka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.toya.net.pl 09.11.04, 11:59
      jesli dobra wątróbka to tylko cielęca! absolutnie nie wolowa. moczyć w mleku, smażyć na gorącym tłuszczu, solić pod koniec. do tego smażona cebula przygotowana na osobnej patelni. plus ziemniaki plus rzecz jasna ogorek kiszony. czyli klasycznie.
    • mariurzka Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? 09.11.04, 13:24
      Może nie do końca z cebulką, ale ja taką uwielbiam:
      Też drobiowa, też z cebulką, ale do tego fura ziół (prowansalskie, tymianek -
      co kto lubi do wyboru) i pod koniec obróbki termicznej zaciągnięte niewielką
      ilością śmietany (lub jak kto woli - jogurtu naturalnego). Do śmietany można
      dodać mąkę, choć ja nie zawsze. Wychodzi pycha wątróbka w sosie ziołowo-
      śmietanowym!
    • Gość: BRy Re: Jak dobrą wątróbkę z cebulką zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 14:23
      Ja proponuję najprostszą, chociaż bez cebulki. Świerzą wątróbkę drobiową,
      (dobra jest też z królika) po oczyszczeniu włożyć na rozgrzane prawdziwe masło.
      Podsmżyć, przewrócić na drugą stronę i dopiero wtedy posolić. Smażyć krótko
      drugą stronę.
      Proponuję smażyć porcjami, żeby tłuszcz się zanadto nie ostudził.
      Taka prosto z patelni, tylko lekko zesmażona, ze świerzym chlebkiem: to jest po
      prostu rewelacja.
      • qcharzowa dziękuję wszystkim wspaniałym 09.11.04, 14:26
        dzięki za Wasze podpowiedzi, mam pole do popisu. Przepisy skopiowane i
        wydrukowane.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka