10.11.04, 21:09
Hi mam problem. Co to jest nugat, bo już sie pogubiłam. Kojarze to z trzema rzeczami: po pierwsze jest to wafel przełożony jakimś kremem z orzechami całymi i różnymi dodatkami, następnie po drugie jest to np. nutella i potrzecie jest to cos podobnego do nutelli tylko twarde ale o takim smaku. Teraz nie wiem która wersja jest prawdziwa. I jak ma wygladać taki nugat gdy potrzebuje go jako nadzienie do ciastek?
Obserwuj wątek
    • lunatica Re: nugat 10.11.04, 21:11
      Nugat - klasyczny nugat to kompozycja z cukru, miodu, siekanych orzechów i
      piany z białek. Często wzbogaca się ją migdałami, bakaliami, czekoladą i podaje
      na opłatkach lub waflach.
      za: www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=N
      ps. osobiście przepadam :-))
      • 19asia81 Re: nugat 10.11.04, 22:26
        hmmm. No to w takim razie jak mam takie coś dac do ciasteczek??podam przykład:
        "150 g nugatu rozpuścić. orzechy posiekać i z likierem dodać do nugatu, wymieszać. Z masy utoczyć dwa wałki dł. 20 cm, pomagając sobie folią. Chłodzić 30 minut.
        ... Wałki z ciasta i nugatu pokroić w 1-cm plastry. Na plastrach ciasta ulożyć po 1 plastrze nugatu, zawinąć ciasto. Kulki piec ..."
        I co ja teraz maam zrobić??;(
    • Gość: smakosz... Nugat z Montelimar... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 02:55
      Jedyny i prawdziwy wygląda tak-
      www.alliance7.fr/sweets/sugar/chabert-guillot.htm
      albo tak-
      perso.wanadoo.fr/chaudron/pages_ang/accueil.html
      albo tak-
      www.doulcefrance.fr.tc/
      Jest twardy, słodki, sprasowany pomiędzy dwoma "opłatkami" smakuje najlepiej.
      Najlepszy na południu Francji nabyty na lokalnym targu. Do niedawna oryginalny
      nugat z Montelimar (stolicy nugatu) można było zakupić w formie cukierków w
      sieci Carrefoure. Najprawdopodobniej ze względu na wysoką cenę już tam
      niespotykany.
      Tu francuskie strony o poszukiwanym-
      www.google.fr/search?hl=fr&q=Montelimar+nougat&spell=1
    • ampolion Re: nugat 11.11.04, 05:47
      Coś takiego:
      www.sorellenurzia.it/english/prodotti/torroni/index.html
    • 19asia81 Re: nugat 11.11.04, 20:04
      dziękuje bardzo na naprowadzenie na dobrą drogę, ale teraz mam jeszcze większy problem. Bo takiego czegoś napewno nie włoże do ciasteczek. Co ja mam teraz zrobić?? Czy jak dam nutelle to nie wypłynie?? Bo musze jeszcze ja roztopić a pożniej chłodzic, ale chybanie stwardnieje na tyle, żeby dało się ją kroić na plasterki... Co tu robić ...?? A może czekolade roztopić ...
      • linn_linn Re: nugat 12.11.04, 09:29
        Mysle, ze nie powinno byc problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka