Dodaj do ulubionych

Która restauracja przed zaręczynami? Kraków

IP: *.crowley.pl 16.11.04, 14:23
Witam.
Ciciałem jakoś miło spędzić sobotni albo niedzielny wieczór przed
zaręczynami :) w jakiejś miłej i wytwornej restauracji (chyba kolacja,jedno
danie główne,deser,wino).
Myślałem o Wierzynku, Hawełce (tylko której?), Amarone, Copernicus,
Cherubino, Amadeus (remont, jest tylko kawiarnia)
A la Carte, Jamie Michalika, Calzone, Pease, Pod Różą...
Chyba najbardziej skłaniam się ku Wierzynkowi, Hawełce, Amarone.
Copernicus i Pod Różą chyba cenowo jednak na później ;)
Podzwoniłem - miejsca są, można zarezerwować stolik, tylko w której?

No i niestety limit na osobę to około 100zł-120zł.

Jakieś porady ? Bardzo bym prosił bo czas leci... weekend niedługo.

Pozdrawiam
Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: kacha Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:17
      Kurcze ja z Krakowa nie jestem ale jak miałam okazję odwiedzić to miasto byłam
      w Novorolu i miło wspominam.Ale to było dawno :-)
    • remediosss1 Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 16.11.04, 15:26
      Jak ja bym była Twoją wybranką, to tysiąc razy bym wolała Żebyś sam coś dla
      mnie upichcił;-)
      ale jak już się tak upierasz przy restauracjach,to polecam "Kuchnia i wino" na
      ul. Józefa. Bardzo fajna atmosfera, no i Kazimierz sam w sobie jest
      romantyczny....Jesli hodzi o menu to pyszne są owoce morza, które naprawdę są
      świerze, duża ilość sałatek i win;-)
    • marghot Kuchnia żydowska 16.11.04, 15:30
      Gorąco polecam Klezmer Hois na ul. szerokiej.
      Miałam tam przyjęcie weselne :)) wspaniałe potrawy, klimaciarskie wnętrza,
      stara muzyka :)

www.klezmer-hois.cracow.pl/
    • Gość: Sqka Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:48
      Sory, że tak bezposrednio, ale: niech Cię ręka boska broni przed Hawełka!!!
      Odkąd podali tam sos z torebki, stracili dla mnie wszystkie dobre strony. Blee.
      Calzone to pizzeria, więc raczej może być mało intymnie.
      Jeżeli centrum, to może Pod Aniołami albo Chłopskie Jadło? Chociaż to mało
      oryginalne. Na Kazimierzu atmosferkę masz gratis, to pewne. A jeśli mieszkasz
      na kozłówce (..ku?) albo kurdwanowie;) to polecam Oberżę Sąsiadów.
      I pamiętaj, że grunt to Wasz nastrój. Życzę Wam pięknego wieczoru.
      • Gość: cat-lover Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 16.11.04, 17:29
        A moze Rio na Sw. Tomasza/Sw. Krzyza. Ma fajna atmosfere, a i jedzenie troche
        inne....Paese wydaje sie byc OK, Cherubino tez.

Copernicus i Amarone sa definitywnie w innej klasie, tej najwyzszej oczywiscie.
        Wybralabym jedna z nich, ale zaplacisz 200-250 zl od osoby.
        • siostraheli Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 16.11.04, 18:58
          no wlasnie, pod Roza i w tym podobnych raczej za ta kase bedziesz mogl kupic
          przystawki. Moze jednak cos bardziej klimatycznego. U Kozlowskiego rzeczywiscie
          super, i znacznie lepiej daja jesc niz w przereklamowanych Arielach. A czy
          Orient Expres jeszcze istnieje?
          • Gość: Joanna Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.eckrakow.pl 17.11.04, 07:48
            Orient Express istnieje - przenieśli się na Stolarską! Też byłam zdziwiona
            kiedy ostatnio zawędrowalam na Poselską. Orient Express jest super, bardzo
            polecam na wieczór tete-a-tete ;-)
        • siostraheli Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 16.11.04, 18:59
          za wczesnie sie wyslalo. W nostalgii bardzo fajnie karmia, ale to nie jest
          bardzo eleganckie miejsce, raczej klimatyczne.
          • nobullshit Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 16.11.04, 21:39
            Ja podczas (prawie) każdej bytności w Krakowie ląduję w Corleone,
            ale może to za mało eleganckie na taką okazję. Nawet obrusów nie ma :)))
        • Gość: cat-lover Re: Chodzilo o Ipaneme, nie Rio....Sorry! n/t IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 17.11.04, 05:45
        • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 07:39
          A widzisz, Amarone w odróżnieniu od Pod Różą jest bardziej klimatyczny, a i
          trochę bardziej dostępny finansowo. Prawie się na niego zdecydowałem, ale ...
          remont.
      • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 07:36
        Dziękuję za życzenia :) :)
        Myślisz o Hawełce czy Szlacheckim Jadle ?
        Pod Aniołami wieje mi trochę pubem/pizzerią niestety, ale ogólnie miejsce
        bardzo fajne.
        Nadal nie wiem..... do końca.

Pozdrawiam
    • wordless Pod Baranem 16.11.04, 23:24
      witaj,
      Stanowczo polecam lokal "pod Baranem" na ul.Gertrudy, niedaleko Wawelu.
      Miałam tam impreze zaręczynową i niedawno chrzciny pociechy:-).
      Miło, smacznie, nastrojowo i powinienieś sie zmieścić w swoim przedziale
      cenowym.Nawet z alkoholem:-)

pozdrawiam
      magda
    • Gość: mala CK Browar IP: 81.21.197.* 16.11.04, 23:51
      w 100 złotych spokojnie się zamkniesz chyba że z winem zaszalejesz
      tylko restauracja nie pub tzn przechodzicie trochę dalej za szklaną ścianą nie
      ma żadnych odgłosów z pubu czy dyskoteki
      jedzenie super, sympatyczni kelnerzy, wystrój cesarsko-królewski, stoliki pod
      ścianami oddzielone paranawami z drzewa kolorowym szkłem zdobione ;)
      zwykle miejsca są, ale lepiej stolik zarezerwować bo kiedyś trafiliśmy na kartkę
      iż dziś impreza zamknięta, a tak będziesz przynajmniej pewny że lokal w danym
      dniu jest ogólnodostępny
      • Gość: mala tu masz ich stronę - z menu i cenami IP: 81.21.197.* 16.11.04, 23:59
        i całym opisem knajpy jeśli nigdy nie byłeś
        a ja jedynie mogę powiedzieć, że nie znam osoby która byłaby niezadowolona z
        C.K.Browaru ich piwo, które sami warzą robi furorę wśród moich znajomych(którzy
        z reguły wino wolą)
        • Gość: mala sorry się rozpisałam a w końcu linka nie wrzuciłam IP: 81.21.197.* 17.11.04, 00:00
          www.ckbrowar.krakow.pl/
    • ampolion Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 02:37
      A która po zaręczynach?
    • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 07:31
      Dziękuję za podpowiedzi. Nadal jednak nie mam określonego zdania.
      Przy okazji - Amarone (Pod Różą) i Amadeus w remoncie, a na nich się bardziej
      skupiłem.

A co myślicie o Nostalgii i Piwnicach Pałacu Pokutyńskich na Karmelickiej?

Pozdrawiam
      • Gość: perry Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.proxy.aol.com 17.11.04, 07:47
        a moze wybierz sie ciutke za krakow na romantyczna "podroz" i kolacje az do
        srebrnej gory na ksiecia jozefa, jedzenie pierwsza klasa, wyszukane potrawy,
        wieczorem przyjemny nastroj przy swiecach no i miejsce sprawdzone od lat bez
        zarzutu, a w twoim przedziale cenowym z pewnoscia sie zmiescisz, polecam goraco
      • Gość: Joanna Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.eckrakow.pl 17.11.04, 07:58
        Napisalam wyżej, ale powtórzę, pomyśl o Orient Ekspres - jedzenie bez zarzutu
        (eleganckie, ale porcje "normalne" a nie jak do degustacji :-), klimat tez
        bardzo sprzyjający romantycznemu rendez-vous. Tutaj przesylam ich propozycję na
        jesień (polecam zawłaszcza rydze - jadłam, pycha!!!).
        "Jesienną porą"
        Świeże rydze smażone na maśle 20 zł
        Jesienna sałatka z gruszką, serami pleśniowymi, orzechami i smażonymi
        borówkami 16 zł
        Zupa grzybowa z borowików z łazankami 10 zł
        Roladki z polędwiczek wieprzowych nadziewane maślakami z duszoną cukinią 31 zł
        Kotleciki jagnięce w ziołowej skorupce z pomidorami faszerownymi szpinakiem 48

Szarlotka gruszkowo-czekoladowa Z bakaliową kruszonką 12 zł
        A tutaj ich adres internetowy: www.orient-ekspres.krakow.pl
      • Gość: lomas Tylko nie Piwnice Pokutyńskich na Karmelickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:52
        Moja przyjaciółka miała tam przyjęcie weselne podam tylko jeden przykład :
        szynka parmeńska z melonem okazała się zwykłą szynką konserwową z arbuzem!!!
        Myślałyśmy że trupem padniemy jak nam to podali.
    • Gość: n0str0m0 sa jakie normalne hotele w krakowie? IP: 202.172.58.* 17.11.04, 08:36
      maja bufet?

a na marginesie, kto sie zeni bez kasy...?
      (ten sie zeni dla pieniedzy)
      wiec nie przejmuj sie budzetem

nostromo
    • lunatica zaręczyny 17.11.04, 09:10
      a raczej oświadczyny, a po nich zaręczyny były kompletnym zaskoczeniem dla mnie
      i moich rodziców :-) a wszystko dobyło się podstepem we włoskiej Trattori
      Soprano na rogu Anny i Jagielońskiej, niestety menu ucierpiało z powodu
      nadmiaru wrażeń, po prostu go nie pamiętamy :-)
      • Gość: Joanna Re: zaręczyny IP: *.eckrakow.pl 17.11.04, 10:17
        Ale masz fajnieeeeee! Marzę o czyms takim! Taka niespodzianka jest cudowna,
        byleby w porę (tzn. wtedy, gdy z radoscią i pewnościa można
        powiedzieć "tak!" :D)!
      • Gość: Alina Re: zaręczyny IP: *.tele2.pl 22.11.04, 15:28
        W życiu nie chciałabym miec takich oświadczyn i zaręczyn w obecności rodziny.
        to okropne !!!!!!!!
        Tą chwilę powinno się przeżyć tylko we dwoje.
    • Gość: Persymonka Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.parlicom.com 17.11.04, 10:42
      Ja uwazam, ze na zareczyny 'Pod Roza' bylaby najodopowiedniejsza: pyszne
      jedzenie, bardzo elegancko, piekna muzyka. Bylam tam kilka razy i nigdy sie nie
      zawiodlam.
    • Gość: Joanna Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.eckrakow.pl 17.11.04, 12:40
      No i co Marku, zdecydowałeś sie już na którąś?
      • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 13:10
        Hmmmm niby prosta sprawa bo chodzić można częściej do różnych, ale jednak na
        ten wieczór chciałbym coś.. sama rozumiesz, może bardziej wyjątkowego.

Chodziła mi po głowie Amarone, ale niestety ten remont.
        Teraz skłaniam się do Orient Ekspresu, ciekawe wnętrze, natomiast mniej
        wykwintne niż Pod Różą. Może Dapietro, Cyrano de Bergerac.
        Nostalgia fajna, ale dzwoniłem i tylko salka na górze wolna, dla palących i
        mniej nostalgiczna...
        Chyba jednak Orient, choć szkoda, bo tam można bez okazji chodzić...

I ? .... no tak, ja już lubię dzielić włos na czworo (ale zazwyczaj dokonuję
        przez to dobrych wyborów:) )

Pozdrawiam
        • marghot Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 14:00
          a moze skoro tu i tam Ci nie pasuje, zdecyduj sie na samodzielne gotowanie,
          udekoroj pomieszczenie, w ktorym bedziecie jedli (swiece, ladny obrus etc) i
          podaj kolacje w domu.
          • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 14:04
            Było by miło, ale niestety nie w obecnym mieszkaniu... takie drobne problemy
            lokalowe. Pozostaje restauracja.
    • ka2 Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 13:58
      szczerze ?
      sto razy bym wolała, żeby mi facet sam coś upichcił niż zapraszał do lokalu, a
      już szczególnie takiego dętego jak niektóre wymienione
      • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 14:01
        Gotuję czasami, a to ma być właśnie "lekkie" zaskoczeniu, gdzie Ty mnie
        zabrałeś :) ale ma być miło. Taki damy na to nadęty ;) Wierzynek, może być tak
        sobie, ale jednak zaskoczenie.

Ostatecznie padło na DaPietro, właśnie dzwonię do nich zarezerwować stolik.

Pozdrawiam :) mam nadzieję, że źle nie wybrałem ?

Marek
        • marghot Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 14:04
          ale czy tam zmieścisz się wpodanej kwocie? chyba że bez napojów i wina lub
          innych alkoholi
          • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 14:07
            Z ich menu wynika, że powiniennem. Jeszcze do końca nie wiem czy będzie to cały
            obiad z przystawkami, czy bardziej kolacja, czyli danie główne, deser i wino.
            Jeśli tak, to do 100zł na osobę chyba się da ? :)
            • marghot Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 14:11
              no to powodzenia i wiele przyjemności :))
              oby ten wieczór na zawsze pozostał w waszej pamięci :))

choć dodam, że klezmer jest szczęśliwym miejscem :) w tym samym lokalu Monsz
              sie oświadczył i tamteż odbyło się przyjęcie.
        • lomas Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 17.11.04, 14:06
          Tylko zdaj nam relację :) No i powodzenia żeby bez zastanowienia Ukochana TAK powiedziała :)
          • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 17.11.04, 14:09
            Oczywiście, że opowiem jakie jedzonko i... no właśnie co było później :)
            Ale po kolacji jeszcze chwilka minie, mam tak to zaplanowane :)
            Pozdrawiam
            • Gość: Kim Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.autocom.pl 17.11.04, 15:19
              wybor super :)

zycze owocnej kolacji :) pozdrowka!
        • Gość: april Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.11.04, 10:18
          Oj! Da Pietro? Tylko przypadkiem nie zamawiajcie wina w kieliszkach, bo
          chrzczone okrutnie i mocno przestane! Jedzenie - takie sobie, zdecydowanie
          lepsza "włoszczyzna" jest w Soprano na ul. św. Anny i w "La Stradzie" na
          Stradomiu.
          • marghot Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 18.11.04, 10:22
            ale pewnie markowi o wystrój, eleganckość i atmosferę chodzi :))
            jedzenie i tak w końcu pewnie (nestety?) na drugi plan zejdzie przy pozostałych
            wrażeniach :)
            • Gość: Joanna Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.eckrakow.pl 19.11.04, 09:06
              Na pewno będzie cudownie, gdzie byście nie poszli ;-) Napisz koniecznie gdzie
              wylądowaliście i jak było ;D Pozdrawiam i zycze powodzenia!
    • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 22.11.04, 09:17
      Witam :)
      Dla zainteresowanych :
      Hmmm ... powiedziała TAK ... :)

W Dapietro było bardz miło, sala dla niepalących (choć ta druga też ciekawa).
      Zupki, roladki z kurczaka - sos truflowy, filety z kaczki - sos miodowo
      cytrynowy mniam :) Zwłaszcza to drugie dla osób ceniących mięsa na słodko.
      Pyszny deser i butelka wina.
      Jeśli chodzi o zaręczyny to był mały psikus - wcześniej przygotowałem
      fotografię z mnóstwem kwiatów, po drugiej stronie ta sama fotka, ale kwiatami
      wypisany napiś "wyjdziesz za mnie ?" (musiałem trochę posiedzieć w programie
      graficznym) - pocięte wszystko na puzzle, które stroną bez napisu miała ułożyć
      moja Wybranka :)
      Jak już pewnie zaczęła się czegoś domyślać (co poźniej mi potwierdziła) bo nie
      pozwalałem obrócić puzzli na drugą stronę, aby nie było tak łatwo ;) i zbić Ją
      z tropu, wręczyłem Jej pod koniec kolacji w nagrodę za ułożenie łamigłówki ;)
      ...... nie pierścionek, tylko srebrny wisiorek (w pudełeczku rzecz jasna).
      Po kolacji (jak już pewnie nic się nie domyślała) poszliśmy w śniegu bbrr na
      spacer pod Wawel i wmiejscu gdzie się powiedzmy "poznaliżmy" 3 lata temu
      pozwoliłem Jej przeczytać napis na drugiej stronie puzzli, w międzyczasie
      wyciągnąłem różę z płaszcza, padłem :) na kolano i .... wieci już co było
      dalej.

Nie za bardzo "podstępnie" ?

A Dapietro teraz mogę spokojnie polecić. Obsługa miła i szybka. Jedynie czego
      mi brakowało to jakiegoś stolika w zagłębieniu ściany jak to czasem jest w
      innych przeważnie pubach.

Pozdrawiam
      Marek
      • poughkeepsie no to gratulujemy :D 22.11.04, 09:19
        i wszystkiego najlepszego. A ta inwencja, no no, robi wrażenie :)
        • Gość: lomas Gratuluję . nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:17
      • Gość: Joanna Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.eckrakow.pl 22.11.04, 14:27
        Brawo!!! Baaardzo romantycznie - tez bym tak chciała, zwłaszcza, że jestem
        jeszcze przed zaręczynami ;> Ale mój miły chyba nie jest aż tak pomysłowy :(
        Chociaz może go nie doceniam? Zobaczymy ... A kiedy slub? ... i gdzie? :D
        • Gość: MarekC Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków IP: *.crowley.pl 22.11.04, 15:00
          Wiesz, mi te pomysły tak po kolei przychodziły. Nie chciałem tak normalnie,
          kolacja i zaręczyny, wyjechać nigdzie się teraz nie dało, w mieszkaniu z
          różnych powodów też nie ... więc :)

Jeszcze dodatek o deserze (by nie było za bardzo OT i w konwencji forum się
          utrzymać) polecam nie tylko z powodów smakowych ale i wizualnych waniliowy
          puddind w polewie truskawkowej z orzechami. Piękny czerwony od sosu talerz,
          przypruszony po obwodzie cukrem pudrem, po środku biały pudding. Ach :)

Twój przyszły pewnie się postara :) musi ! :)

• cat-lover Re: Która restauracja przed zaręczynami? Kraków 22.11.04, 22:03
            Gratulacje! Juz po fakcie przypomnialam sobie, ze mogliscie pojsc do Wesela
            przy Teatrze Starym-to byloby bardzo na miejscu.
            • lunatica problem w tym, że tego Wesela chyba już 22.11.04, 22:39
              tam nie ma...
              był szyld z napisem "Wesele",
              a teraz już nie ma,
              jest inna nazwa,
              w tej chwili nie pamiętam jaka,
              ale sprawdzę ;-)
              a może się mylę?
              • cat-lover Re: problem w tym, że tego Wesela chyba już 22.11.04, 22:50

Jak to nie ma ? Dopiero w lato otwarli-nie zdazylam M. zaniesc butelki
                obiecanego Zinfandela-gdzie ja jej teraz bede szukac?

Szybko sprawdz, please, please, please......
                • lunatica sprawdzę, sprawdzę... nt. 22.11.04, 22:53

• cat-lover Re: Dzieki! n/t 22.11.04, 22:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka