jasika 16.11.04, 19:16 Czy macie jakieś doświadczenia z tą rybką?Proszę o jakieś sprawdzone przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Minoga 16.11.04, 19:41 Nie ma takiej ryby. Jest minóg, ale objęty całkowitym zakazem połowu. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Minoga 16.11.04, 21:41 Kiedy go serwują w restauracji Szemrana na Ząbkowskiej w Warszawie, czyli w sercu starej Pragi. A przynajmniej jest w karcie. Kiedy tam byłam, dowiedziałam się od pani kelnerki, że "wyszedł". Pewnie na tych nogach. (Pani kelnerka miała na swoich kapcie wykończone futerkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Minoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:47 Dziś widziałem taką rybkę w Hali Banacha. Też zastanawiałem się co z nią można by zrobić. Wyglądała jak krótki węgorz. Kupiłem dorsza:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Minoga IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 16.11.04, 23:12 To faktycznie wyzwanie. Google wypluwa wyłącznie Przewodniki Wędkarskie, Dzienniki Ustaw i Kylie Minogue. Trzeba by poszukać w jakiejś warszawskiej książce kucharskiej Z PAPIERU. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Minoga 17.11.04, 02:32 Google pluje na potęgę (URL skrócony): widouias.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Mam!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 23:36 Ale nie sprawdzone:((( W książce kucharskiej z papieru Barowicza i Tatarczucha 1. Minogi po polsku 2. Minogi po rosyjsku 3. Minogi po włosku 4. Minogi wędzone Ad.1. Pokroić na 2-3 części, panierować w mące i jaju i bułce tartej, smażyć na złoto, potem ułożyć w rondlu posypać 2-3 łyżki siekanego kopru, zalać śmietaną pół szklanki i wstawić do piekarnika na 15 min. Ad.3 Oczyszcić, przekroić na kawałki dł. 2-3 cm.Rozgrzać oliwę, smażyć na janobrązowo. Ząbek czosnku utrzeć z łyżeczką soli, dodać łyżkę oliwy, 5-6 łyżek przecieru pomidorowego, włożyć kawałki minogów, wstawić na 15 min do piekarnika. Wyjąć. Jeśli sos za rzadki dodać łyżkę sproszkowanej rozpuszczonej w zimnej przegotowanej wodzie żelatyny. Umieścić na godzinę w lodówce. Trochę dziwne te przepisy. a najdziwniejszy jest po ros. Ad 2. Oczyścić, pokroić na kawałki 2-3 cm. Ułożyć w kamiennym garnku, przekładjąc cebulą najlepeij marynowaną w plasterkach. Potrzymać w chłodnym miejscu 2-3 godziny(!)(chyba błąd) Ułożyć w salaterce, dodać 2-3 łyżki świeżo utartego chranu, posypać solą i pieprzem, polać sosem vinaigrette. Podawać z zimną wódką (toż to jak sevicze, ale nie chce mi się wierzyć, czegoś tu brakuje) Kuchnia wędkarska z 1990 roku wydawnictwa Alfa dedykowana żonom tych panów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jasika Re: Minoga 17.11.04, 00:07 Nawet nie znałam prawidłowej nazwy tej ryby,mam z nią pierwszy raz przyjemność.W googlach...żadnych przepisów ,może dlatego,że jest pod ochroną.Dla zainteresowanych ,podaję stronkę jak to cudo wygląda. www.wcwi.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3627 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Te zdjęcia nie pobudzają apetytu. n/txt IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 17.11.04, 00:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Minóg, przepisy IP: *.proxy.aol.com 17.11.04, 12:49 Przepisy (Eng.): middyish.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Minoga IP: *.proxy.aol.com 17.11.04, 12:49 Przepisy (Eng.): middyish.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: Minoga IP: 195.151.98.* 17.11.04, 13:04 W Rosji jest dosc szeroko dostepna, marynowana mozna kupic prawie na kazdym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś