Dodaj do ulubionych

Mam troche jarmuzu

20.11.04, 16:36
Zasadzil malzonek nieco tej roslinki na dzialce w tym roku, bo nigdy nie bylo
dane nam jej spozywac. Najlepszy jest po pierwszych przymrozkach zatem
nadeszla na niego pora. Na pewno bede dodawala go do zupy, bo wrzucam tam
wszystko co sie da, ale co jeszcze ciekawego mozna z niego zrobic? Moze macie
wyprobowane przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mia Re: Mam troche jarmuzu IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.04, 19:51
      Do przepisu potrzeba ok. 1 kg jarmuzu.
      Jarmuz dokladnie wyplukac i drobno pokroic. Pogotowac ok. godziny z dodatkiem
      kostki rosolowej (do smaku)
      Na smalcu podsmazyc podwedzane kielbaski i mieso wedzone (moga byc tylko
      kielbaski i tylko mieso), gdy so podsmazone dodajemy dwie pokorjone w kostki
      cebule i podsmazamy razem, ale tylko na lekko zloty kolor. Dodajemy je do
      jarmuzu i gotujemy dalej ok. 30 Minut.
      W miedzy czasie gotujemy ziemiaki sredniej wielkosci (ok. 6 St.)i przepolowione
      w solonej wodzie do miekkosci. Ziemiaki te dodajemy do jarmuzu pod koniec jego
      gotowania. Danie gotowe. Smacznego
      • Gość: jo.hanna boerekool stampot IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 19:58
        to juz holendersko-flamandzki wymysl. Podsmazyc na masle (ja wole oliwe)
        cebulke, odrobine czosnku. Dodac pokrojony jarmuz i pokrojone w gruba kostke
        ziemniaki (1/2 kg jarmuzu i 1/2 kg ziemniakow). Zalac woda. Gdy woda zaczyna
        wrzec, osolic. Gotowac, az ziemniaki beda miekkie. Odlac wode. Do gara dodac
        lyzke masla i 1/2 szklanki mleka. Dobrze ugniesc i jeszcze na chwile postawic na
        palniku, zeby troche wilgoci odparowac. Podprawic sola, pieprzem i galka
        muszkatulowa. Tradycyjnie podaje sie jako dodatek do roznego rodzaju kielbas. U
        nas w domu podaje sie z gulaszem przyprawionym gozdzikami (czyli holenderskim
        hachee).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka