mamalgosia 25.11.04, 13:40 Czym się różnią ? (oprócz smaku) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: olej a oliwa 25.11.04, 13:41 oliwa jest z oliwek, a olej z calej reszty Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: olej a oliwa 25.11.04, 13:54 No dobrze, z tego wynika, ż ebyłąby to tylko kwestia nomenklatury? Ale uważa się, że olej jest gorszy. czy więc różnią się jakoś składem, np. ilością kwasów tłuszczowych nienasyconych? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik o oliwie raz jeszcze 25.11.04, 13:57 www.alfanet.it/oliodioliva/englishversion.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: olej a oliwa IP: *.acn.waw.pl 27.11.04, 09:59 Nie nomenklatury a składników . .. a raczej produktu wyjsciowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: olej a oliwa 26.11.04, 18:49 Za mądra jesteś, mnie się wydaje że oliwa ma wyższą temperaturę wrzenia poza tym smak - weź do buzi to zobaczysz, zapach... mnie np. bardzo odpowiada zapach rozgrzanego oleju słonecznikowego gdy szykuję placki z tartych karftofli ale gdy kładziesz np. na rozgrzaną oliwę grecką medaliony z polędwiczki to ta chwila jest cudowna i potem gdy dodasz troche masla nastepuja cudowna przemiana zapachu, nie? Z kolei jajecznica na oliwie zupelnie mi nie idzie - musi iśc na maśle, tak to czuję. Matka moja zasadniczo uzywała wyłącznie masła lub smalcu... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś