Gość: nina IP: *.238.74.251.adsl.inetia.pl 01.12.04, 15:08 czeka mnie w tym roku przygotowanie taj wieczerzy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 01.12.04, 15:12 Nino, proponuję skorzystanie z wyszukiwarki. na przestrzeni kilku ostatnich dni pjawiło się wiele wątków traktujących na ten temat - łącznie z przepisami. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 01.12.04, 15:29 Kilka lat temu GW w wersji wirtualnej miala piekny dzial poswiecony wlasnie Swietom Bozego Narodzenia / nie tylko kulinariom, ale przepisow bylo mnostwo /. Ciekawe, czy to jest gdzies jeszcze? A moze bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 01.12.04, 15:31 no i jest miesięcznik "Kuchnia" też warto tam zajrzeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 01.12.04, 19:03 Proszę oto link do gazetowych Świąt Bożego Narodzenia www2.gazeta.pl/gwiazdka/0,49674.html Są też akie serwisy m.in. onecie, pewnie będą na wp i interii Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Coś takiego? 02.12.04, 03:53 Co się dzieje, wysłało bez kliknięcia "wyślij"! doggeror.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Coś takiego? 02.12.04, 04:01 Przepraszam, ale to nie to. Tutaj: republika.pl/swiateczna/obyczaje_wigilia.htm (poklikać po lewej, są przepisy) www.filipini.poznan.pl/art.php?op=tresc&idArt=397 members.lycos.co.uk/puchalski/ps.siz www.diablak.zawoja.pl/4_2002/13.html www.polonia.org/wigiliatradycja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewana3 Re: Coś takiego? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 10:15 "co kraj to obyczaj" i pewnie w każdym domu zestaw potraw wigilijnych jest inny. U mnie wygląda to tak: BARSZCZ CZERWONY (sama kiszę) USZKA Z GRZYBAMI do barszczu PIEROGI z kiszonej kapusty i grzybkami PIEROGI ze słodkiej kapusty i grzybkami PIEROGI ruskie GOŁĄBKI Z GRZYBAMI SOS GRZYBOWY do gołąbków KARP (część karpia robię z czosnkiem) KAPUSTA Z GROCHEM KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW KUTIA pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Coś takiego? IP: 64.213.237.* 02.12.04, 15:50 Boze i kto to je? Teraz rozumien, jak niektore z Was juz zaczynaja!! U nie krotko, ale za to wszyscy po swietach zdrowi bede--- zupa grzybowa z drobnym makaronem, 2 rodzaj ryby(karpia tu nie ma-wiec ryby morskie, saute i w sosie greckim), nalesniki z grzybami (w tym roku sprobuje golabki z ryzem i grzybami), ziemniaki z natka, surowka z kiszonej kapusty, buraczki z cytryna, zielona salata z suszonymi zurawinami, orzechami wloskimi, beconem uzmazonym na sucho z dresingiem pomaranczowym, piernik lub keks na deser KONIEC,,,,,,,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:25 www.polishnews.com/fulltext/christmas/potrawy.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:34 U mnie w domu rodzinnym taki jest żelazny zestaw: Barszcz czerwony kiszony uszka z grzybami pierogi z kapusta i grzybami karp smazony ziemniaki surówka z kiszonej kapusty śledzie ryba po grecku kutia kompot z suszonych owoców groch z kapusta karp w galarecie łosoś w sosie holenderskim (od niedawna) Mmmmmmmm, juz nie moge sie doczekać..... Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 02.12.04, 15:58 U mnie w domu zaczynamy od zimnych przystawek: - sledzie - 2 salatki - ryba po grecku Nastepnie: - pierogi z kapusta i grzybami podane z wody i kubek barszczu z dodatkiem octu jablkowego - karp lub inna rybka smazony w panierce - kapusta z grzybami suszonymi i sliwkami Potem: - makowiec i sernik oraz kompot z suszu Trunki: wino czerwone, kawa, herbata Czlowiek obzarty jest jak bonk jak skosztuje choc odrobinke wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 02.12.04, 17:20 Ja mam co roku dwie Wigilie. Pierwsza o 17-tej u rodziców męża i tutaj od lat: barszcz czerwony z uszkami; pierogi z kapustą i grzybami albo kapusta taka wigilijna (bliżej nie wiem bo nie jadam); karp w galarecie; karp smażony; kostka dorsza (smażona, jedna, dla mego męża - nie cierpi ryb a coś zjeść powinien!!) śledzie w oleju; sałatka jarzynowa i druga - z kukurydzą i tuńczykiem; kompot z suszu; sernik i makowiec; białe wino. Wszystko poza winem teściowa sama przygotowuje. Druga u mojej mamy o 20.30 (3 przystanki dalej), i tutaj: ugotowane suche ziemniaki i do nich miska z taką "wodą" śledziową (z mlecza i śmietany + cebula); zupa grzybowa z kluskami; karp smażony; kutia; kluski z makiem; kompot z suszu; szarlotka, keks; białe wino. Wszystko oprócz wina i ciasta mama robi sama. A my? My zmieramy z przejedzenia co roku, ale mamusie od lat 20-tu nie chcą zamiennie urządzać Wigilii choć są w świetnych towarzyskich stosunkach - każda z przeuroczych Pań chce mieć u siebie Wigilię. Najlepiej na tym wychodzimy oczywiście my: tylko zjedzenie tego jest naszym problemem póki co:) Powodzenia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamsonka Re: Do Niny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 12:59 Czy mogłabyś podać przepis na łososia w sosie holenderskim. Byłabym Tobuie bardzo wdzięczna. Chcę w tym roku po raz pierwszy zrobić łososia, ale nie bardzo wiem jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.238.70.75.adsl.inetia.pl 02.12.04, 18:00 Niestety ,nie miałam możliwości spróbowania wigilii u moich rodziców,bo... Zawsze(dpóki nie wyszłam zamąż)była ta wieczerza u Babci.A póżniej p ślubie zmarła mama,2 lata póżniej tata.I tak zostałam sama.W tym roku postanowiliśmy z Mężem że nie jedziemy d teściowej(UFF) i dlateg szukam potraw.Chciałabym żeby mje dzieci miały chciaż namiastkę tego co ja....pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych 02.12.04, 20:40 Gość portalu: nina napisał(a): > Niestety ,nie miałam możliwości spróbowania wigilii u moich rodziców,bo... > Zawsze(dpóki nie wyszłam zamąż)była ta wieczerza u Babci.A póżniej p ślubie > zmarła mama,2 lata póżniej tata.I tak zostałam sama.W tym roku postanowiliśmy >z Mężem że nie jedziemy d teściowej(UFF) i dlatego szukam potraw.Chciałabym >żeby mje dzieci miały chciaż namiastkę tego co ja....pamiętam Osobiście Nino nie zazdroszczę Ci przygotowania Wigilii - to moje prywatne odczucie. Mnie Wigilia, tj. jej przygotowanie, przeraża [mimo, że w tym roku skończyłam 40 lat]. Wydaje mi się, że te wszystkie potrawy mają taki niepowtarzalny smak i są jakieś inne od wszystkich. Moja mama nie da się namówić na żadną z potraw wigilijnych w ciągu roku (twierdzi, że tracą wówczas urok), teściowa - robi dla kochanej synowej jeden wyjątek: w lipcu karpia w galarecie (uwielbiam!). Nie jestem orłem w kuchni, mąż również nie choć zdecydowanie lepiej niż ja tam sobie radzi - ale Wigilia to pełne przerażenie. Może to i dlatego, że często przygotowujemy coś w ramach własnej radosnej twórczości a tu się tak po prostu nie da i już? Wielokroć rozmawialiśmy o tym, że powinniśmy zacząć uczestniczyć w przygotowaniach, bo będziemy kompletnie bezradni kiedy naszych mam zabraknie (odpukać), ale nadal to tylko zamiary. Uwielbiamy oboje Wigilię i mamy wspaniałe doświadczenia ale i nasze życie tak się ułożyło szczęśliwie. Cieszymy się, że nasz dziś 19-letni syn miał od zawsze te dwie Wigilie spędzone w cudownej atmosferze. Teściowa moja doskonale gotuje ale potrawy wigilijne wolę u mojej mamy, która co do zasady biegła w kuchni nie jest ale w Wigilię jest doskonała. Mąż - woli potrawy u swoich rodziców. Nasz syn - zachwycony kuchnią obu babć. Doszliśmy kiedyś do wniosku, że z Wigilii pamiętamy smaki i potrawy z dzieciństwa i dlatego to tak, a syn wychowany niejako na dwóch smakach. Podobnie odbiera to mój brat - on też woli potrawy mojej mamy aniżeli swojej teściowej a jego żona - u mojej mamy prawie nie jada (jak mój mąż). Ja kocham wprost tę "wodę" śledziową z ziemniakami u mojej mamy, ale wybieranie z beczki tych śledzi z mleczami w środku (może inaczej fachowo się nazywa - ale takie muszą być) jakoś czyni mnie bezradną:-(( Acha, o naszych smakach napisałam tylko w rozumieniu Wigilii! Specyficzna to kolacja a ja z przerażeniem myślę o przyszłości w tym zakresie. Tak sobie napisałam Ci to co napisałam i dzielnie Ci kibicuję: niech będzie tak.. inaczej niż zawsze:-)) Pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych IP: *.proxy.aol.com 03.12.04, 08:37 w moim rodzinnym domu niezmiennie odkad pamietam na wigilie jemy ten sam zestaw i za nic w swiecie nie zamienilbym tego, czeka sie wkoncu caly rok, tak wiec: sledzie marynowane i w oleju barszczyk czerwony z uszkami z grzybow karp smazony z postna kapusta duszona grzybowa z lazankami pierogi z kapusta i grzybami polane duszona cebulka postny zur z ziemniakiem kulebiak kluski z makiem, bakaliami i miodem pierogi ze sliwkami suszonymi polane maselkiem z cynamonem i cukrem; kompot z suszonych owocow do popicia porcje sa naprawde symboliczne, np po 2 pierogi tylko, ale jak sie nie je caly dzien to potem jakos to wszystko sie upycha. a wszystko przygotowujemy razem, nikt sie nie leni, czesc jest robiona dzien wczesniej, moze cos wybierzesz dla siebie z tego zestawu, zycze powodzenia i wytrwalosci, pozdrawiam, perry Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 03.12.04, 21:03 podnoszę wątek A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:50 Wigilia zawsze jest w naszym domu. Przychodzą rodzice, teściowie i reszta rodziny. Ale reszta rodziny nie wtrąca się do potraw wigilijnych, a rodzice i teściowie jak najbardziej, dlatego zostali przeze mnie wyróżnieni :-) Zestaw potraw wygląda tak: Przystawki: karp w galarecie (specjalnie dla teścia), śledzie różniaste w occie, oleju, sałatka jarzynowa Jako I danie: zupa grzybowa z kaszą pęczak (pierwszy raz słyszę o łazankach :-), W drugiej kolejności: ziemniaki z masełkiem, karp smażony karp na niebiesko z sosem jabłkowo-chrzanowym śledzie smażone (specjalnie dla mojej mamy) i jeszcze ze dwa, trzy gatunki ryb które akurat udało mi się kupić np. pstrągi, sandacze itp. (specjalnie dla tych, którzy karpia nie jadają) kapusta z grochem (specjalnie dla teściowej) W trzeciej kolejności: pierogi z kapustą i grzybami grzyby w cieście (specjalnie dla mnie:-) Na deser: Makiełki (w tym roku po raz pierwszy bedzie też kutia) Makowiec Sernik Piernik Napoje: Kompot z suszu, a jakże :-) Białe wino Kawa/Herbata Szczerze powiem, że jak co roku jestem przerażona ogromem pracy, która mnie czeka. Ale z drugiej strony... Jeszcze tydzień temu, myślałam: NIE! W tym roku wyjadę gdzieś na święta i niech się dzieje co chce! Ale... Pusty dom w wigilijny wieczór? bez gwaru rodziny? bez tej cudownej mieszaniny zapachów przygotowywanych potraw? Bez zapachu choinki i blasku świec w jodłowych stroikach? Bez wszędobylskich dzieci nieustannie zadających pytania? Bez niecierpliwie zaciekawionych oczu mojego dziecka, wyglądającego na Mikołaja? Już tęsknię za tą atmosferą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:55 podnoszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietka Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: 193.30.160.* 10.12.04, 13:23 U mnie w domu rodziców Wigilijny żelazny zestaw to: -śledzie marynowane z cebulką i w śmietanie -karp w galarcie -barszcz z grzybów pikantny (czysty gotowany na zakwasie jak do barszczu białego) z uszkami z grzybków i kapustki kiszonej ...pycha! -karp smażony z cebulką (smakuje jak cielęcina) -pierogi z kapustą i grzybami -kompot z suszu -sernik -ciasto pani Walewskiej -czerwone wino Wszystko robione własnoręcznie prócz wina :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: 213.17.230.* 10.12.04, 13:57 Pierwszą wigilię jaką sama przygotowywałam w pół roku po śmierci mojej mamy robiłam niemal w wewnętrznej panice, że coś nie wyjdzie. Wszystko wyszło łącznie z drożdżowym ciastem, bo uczestniczyłam zawsze w tych pracach, ale mnie tak strasznie zależało na odpowiednim smaku... Nie zrobiłam tylko strucli z makiem w obawie, że jak mi nie wyjdzie, to chyba wbrew rozsądkowi zawału dostanę. To jest właśnie taka niesamowita kolacja, kiedy wszystko ma być takie jak "dawniej". Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zestaw potraw wigilijnych 10.12.04, 14:06 śledzie cytrynowe - moje; śledzie w musztardzie - Taty Ukochanej; śledzie pod pierzynką - Mamy; łosoś wędzony w cytrynie - Ukochana; ziemniaki pieczone na złoto - moje; barszcz czerwony - moje, na zakwasie; grzybowa czysta - moja (prawie czysty wywar); placuszki grzybowe - kapelusze panierowane - do zup - moje; kapusta wigilijna z grzybami - moje; karp smażony - Tata; karp w galarecie - Mama; kluski z makiem - Mama; kompot z suszu - Mama; kisiel żurawinowy - Mama; piernik - Ukochana; małe ciasteczka - Młody Człowiek; Jest białe wino. Ale jesteśmy dzielni, nie? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żsa Re: zestaw potraw wigilijnych IP: *.devs.futuro.pl 13.12.04, 13:54 jacek podaj mi na moją skrzynkę te przepisy na śledzie cytrynowe i z musztardą oraz placuszki grzybowe, Będę bardzo wdzięczna, wiesz jestem młodą mężatką.... bk250@op.pl. wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: zestaw potraw wigilijnych - do ŻSA 13.12.04, 14:19 poszły ... te sledzie i grzybki. Jak jakies szczegóły, to zawsze też w wyszukiwarce znajdziesz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: zestaw potraw wigilijnych - do ŻSA 14.12.04, 12:13 Mam nadzieje ze dostalas. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: zestaw potraw wigilijnych 14.12.04, 16:08 Jacus, a dlaczego u Was w wigilie nie ma pierogow z kapusta i grzybami? Nie lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: zestaw potraw wigilijnych 14.12.04, 16:13 No ... nie wiem. Ale nigdy nie bylo. Moze, bo pierogi sa zawsze i czesto? A tu zastępowaly je rozne rogaliki z kapusta i gzrybami, takie rozki jak somosy indyjskie - tez z kapusta i grzybami. A teraz zesmy poprzestali na tych placuszkach grzybowych. Howgh! A pierogi beda na Nowy Rok znowu :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: 213.17.230.* 10.12.04, 14:31 Zapomniałam o zestawie: śledź w marchewce (prawie jak po grecku)odziedziczony po mamie męża karp faszerowany w galarecie chrzan zrobiony na tłustej śmietanie befsztyki z kapeluszy grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki) barszcz z buraków czerwonych z wywarem z grzybów suszonych karp smażony - dzwonka strucla z makiem, ciasto drożdżowe bakalie - przeróżne na ładnej (srebrnej) tacy wino, żeby to wszystko jakoś pokonać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa IP: 213.17.230.* 13.12.04, 10:26 Przypomniałam sobie jeszcze, że w moim zestawie powinien być kompot z suszu. Ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Poproszę o zestaw potraw wigilijnych, poniewa 14.12.04, 12:39 A u mojej mamy były, są i będą z całą pewnością następujące potrawy: kompot z suszu z fasolą; barszcz czerwony z uszkami z grzybowym farszem; zupa grzybowa z łazankami; karp smażony + łosoś; kapusta z grzybami/pierogi; ryba po grecku; woda śledziowa (przygotowywana już nie na mleczu tylko na śmietanie) z kawałkami śledzia, podawana z ziemniakami polanymi tłuszczem spod smażonej ryby; kutia; piernik; suszone owoce; wino; Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Zestaw potraw wigilijnych - woda śledziowa? 14.12.04, 12:51 ??? Apolko, nadaj wiecej o tej wodzie śledziowej, pls. Co to? "woda śledziowa (przygotowywana już nie na mleczu tylko na śmietanie) z kawałkami śledzia, podawana z ziemniakami polanymi tłuszczem spod smażonej ryby;" Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Zestaw potraw wigilijnych - woda śledziowa? 14.12.04, 14:12 Woda śledziowa jest tradycyjną, postną potrawą w mojej rodzinie (od strony ojca), przygotowywaną nie tylko w wigilię (czasem, ale już coraz rzadziej - w Wielkim Poście). Już od co najmniej kilkunastu lat nie używamy mleczy tylko śmietany. Śledź jest w wigilię dodawany zawsze, w pozostałych wypadkach - opcjonalnie, często więc woda śledziowa ze śledziami, poza nazwą, nie ma nic wspólnego :o) Przygotowuje się ją tak: 1. Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem ang., odstawić do ostudzenia; 2. Cebulę (na 2-3l. wody ok. 5 średnich sztuk) pokroić na półplastry, przełożyć do miski, posolić i lekko ugnieść - ma puścić sok, odstawić; 3. Gdy woda jest już zimna (gdy przestygnie, najlepiej schłodzić w lodówce) wrzucić cebulę razem z sokiem (ten sok jest najważniejszy!), dodać sporo kwaśnej, gęstej śmietany (woda musi mieć intensywny, biały kolor, nie może być "lurowata"), doprawić sokiem cytrynowym (lub octem winnym, białym), pieprzem czarnym (świeżo mielonym, rzecz jasna), ewentualnie jeszcze solą (zależy, ile się sypnęło do cebuli); Odstawić do lodówki na min. 2h; 4. Podawać z okroszonymi ziemniakami; Bebiak wspomniała wyżej o wodzie śledziowej, przygotowywanej tradycyjnie - na mleczu - taką robi się u dalszej rodziny, ja jednak wolę wersję śmietanową. Śledź, jak dla mnie, też nie jest konieczny. Jeśli ma być, to taki zamarynowany wcześniej na kwaśno (śledź, cebula, ocet winny), kładzie się do talerza kilka kawałków i pogryza się - ot, taka wkładka ;o) Woda musi mieć zdecydowany, kwaskowato-cebulowy smak, łagodzony śmietaną (w żadnym wypadku nie wolno zastępować jej jogurtem czy innymi takimi); Koniecznie musi być dobrze schłodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: Zestaw potraw wigilijnych - woda śledziowa? 14.12.04, 15:44 u mnie bedzie to , wszustko robie sama zupa rybna z z ziemniakami barszcz buraczano grzybowy na zakwasie uszka z grzybami paszteciki drozdzowe z kapusta i grzybami sledzie w smietanie vel pulki <woda sledziowa> sledzie z cebulka w oleju sledzie po wilensku sledzie z jabłkami w sosie majonezowym pstrag w galarecie pstrąg smazony kompot z suszu makowiec sernik kisiel zurawionowy pierogi pieczone kapuśniaki na obiad w 2 dzien , 1 jemy u mamy pieczen z dzika pieczen z sarny zrazy wołowe zawijane rosól z wiejskiej kury Smacznego i wesołych świąt swojski maakrn kaczka z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś