Dodaj do ulubionych

kolacja po włosku

IP: *.wroclaw.mm.pl 01.12.04, 20:57
MAm problem i jak zwykle liczę na Wasza pomoc. W piątek mam urodziny i z tej
okazji chciałam zaprosić rodzinkę i rodziców mojego chłopaka na uroczystą
kolację...no i tu mam problem bo wiem jedynie że na deser chciałabym zrobić
prawdziwe włoskie tiramisu (moja specjalność). Co w związku z tym na danie
głowne i przystawkę ,żeby do siebie pasowało. Na pewno kuchnia włoska ale
poradzcie co? Dobrze by było żeby było mało pracochłonne bo nie mam ochoty
stać godzinami w kuchni. W końcu to są moje urodziny:-)
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: kolacja po włosku 01.12.04, 21:37
      Najmniej pracochłonna będzie klasyczna sałatka caprese - np z dodatkiem pesto
      NA głowne jakiś makarn, a tego na naszym forum pełno . Poszukaj:)
      • nobullshit Re: kolacja po włosku 01.12.04, 22:08
        Marghe, a skąd dziewczyna weźmie teraz jadalne pomidory do caprese?
        Ja proponuję na przystawkę melona z szynką parmeńską - po plasterku na głowę,
        da się cenowo wytrzymać.

A na główne - popieram, że makaron.
        • marghe_72 Re: kolacja po włosku 01.12.04, 22:09
          Fakt:)
          m.
          • Gość: iskierka26 Re: kolacja po włosku IP: *.wroclaw.mm.pl 02.12.04, 14:51
            Dzięki za podpowiedzi...wasze sugestie pomogą mi na pewno w wyczarowaniu
            przepysznej kolacyjnki:-)
        • wydra10 Z parapetu 04.12.04, 00:07
          nobullshit napisała:

> Marghe, a skąd dziewczyna weźmie teraz jadalne pomidory do caprese?
          Jak w tytule
          Kupuję takie jeszcze przezroczyste trochę i układam na parapecie w kuchni, a
          one tam sobie powoli dochodzą i stopniowo "łapią" smak. W tej chwili mam ok.
          tygodniowe i dopiero zaczynają być do ludzi podobne.
          Zaznaczam, że okno wcale nie od słonecznej strony.
          Codziennie macam i wybieram, które pójdą na rzeź.
        • lashqueen Re: kolacja po włosku 19.07.13, 16:25
          nobullshit napisała:

> Marghe, a skąd dziewczyna weźmie teraz jadalne pomidory do caprese?
          > Ja proponuję na przystawkę melona z szynką parmeńską - po plasterku na głowę,
          > da się cenowo wytrzymać.

Grudniowe melony lepsze :D
    • marghot Re: kolacja po włosku 02.12.04, 14:55
      przystawka:
      chleb tostowy - z niego używając szklanki wykroj koło, posmaruj delikatnie
      masełkiem lub masłem czosnkowym lub oliwą z oliwk, połóż plaster sera koziego,
      owczego, posyp bazylią i wstaw do piekarnika. Gdy się zrumienią,wyjmij.
      • monia_77 Re: kolacja po włosku 02.12.04, 15:01
        Ja robie obiad po wlosku w niedziele, a na Twoja kolacyjke to lazania jak
        znalazl bedzie. Mozna sobie wczesniej przygotowac i jak goscie przyjda to do
        piekarnika. Nikomu sie kluchy wokol brody nie zawina i bedzie to danie malo
        klopotliwe (mysle tu o przyszlych tesciach).
    • mysiulek08 Re: kolacja po włosku 02.12.04, 20:00
      Na przystawke popieram pomysl z crostini,lasagne tez bedzie lepsze niz makaron,
      znow ma wyjsc stereotyp wlocha makaroniarza?, mozesz tez przygotowac
      cannelloni, albo cos z ryb lub mieska, co powiesz na saltimbocca?, wprawdzie
      nie bedzie latwo o swieza szalwie, ale jaki efekt:). Miska salaty kilku
      gatunkow z dobra oliwa i octem balsamicznym starczy jako salata. A do tiramisu
      oczywista kawa i to raczej nie capuccino.Oczywiscie nie zapmnij o winie:)
      Chianti bedzie akuratne, lekko musujace lambrusco takoz, a jesli cos macie
      fetowac to niczym innym niz Asti:) Smacznego
      • lashqueen Re: kolacja po włosku 19.07.13, 16:34
        Wiem, że wątek już bardzo nieaktualny, ale może komuś to jeszcze wyszukiwarka wyrzuci w potrzebie...

mysiulek08 napisała:

> lasagne tez bedzie lepsze niz makaron,
        >

Ciekawa teoria.
        Lasagne akurat na noc są dość ciężkie, zwłaszcza jeśli mowa o takich tradycyjnych, z beszamelem i serami. Po romantycznej kolacji może nie być już sił i ochoty na nic :) Lepszy jakiś prosty makaron i/lub danie proteinowe -jakieś mięso lub ryby i lekki dodatek.
    • fettinia Re: kolacja po włosku 02.12.04, 20:37
      To przygotuj dzis jeszcze lub rano lasagne-a przed przyjsciem gosci do
      piekarnika:)To sie zwykle sprawdza i przy gosciach przy garach nie trzeba stac:)
    • fettinia Oj sorry Monia-nie zauwazylam:) 02.12.04, 20:39
      No ale skoro podwojnie to widocznie dobry pomysl:))
      • Gość: iskierka26 dzięki za wszystkie pomysły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:05
        pomysł rzeczywiście wyśmienity. Akurat lasagne to moja ulubiona potrawa włoska
        i wychodzi mi bardzo dobrze...Na przystawke crostini i chianti Wow aż mi ślinka
        leci Powiem wam jak się udała kolacyjka, tylko że zrobię ją dopiero w przyszłym
        tygodniu bo jutro spędzam uroczysty i romantyczny wieczór we dwoje z ukochanym
        a w sobotę wielka feta z przyjaciółmi (impreza na 30 osób w domu a potem
        przenosiny do klubu i tańce do rana). Prawdę mówiac taka impreza to też dla
        mnie wyzwanie jako kucharki bo trzeba czymś te 30 osób ugoscić:-)
        • Gość: marghe_72 Re: dzięki za wszystkie pomysły... IP: *.acn.waw.pl 02.12.04, 23:18
          hmm.. wychodzi na to ze lasagne i cannelloni to nie kluchy:)))))
          • mysiulek08 Re: dzięki za wszystkie pomysły... 03.12.04, 12:39
            kluchy, kluchy, tyle ze ten wzorzec talerza spaghetti przebija wszystkie inne:)
        • mysiulek08 Re: dzięki za wszystkie pomysły... 03.12.04, 12:42
          Zrobisz kilka balch pizzy i z glowy, albo gar makaronu:) A chianti zostaw do
          uroczystej kolacji:))
          Najlepsze zyczenia urodzinowe!!!

www.polcom.cl/patagonia
          www.polcom.cl/zloto
          smakosze.blox.pl
    • slonecznawiosna Re: kolacja po włosku 03.12.04, 00:27
      Hej :)

Najlepiej coś lekkiego na kolacje. Jeżeli chcesz odejść od kluch a chcesz
      zabłysnąć to proponuje- na przystawkę sałatkę, na drugie Caponate, risotto lub
      wątróbkę wenecką z cebulką. Zdrowo, smacznie warzywnie. Jeżeli chcesz pokusić
      się na makaron to może zamiast kupować go to byś zrobiła osobiście (ale to
      trochę niestety zajmuje czasu)? By było klasycznie a zarazem trochę
      oryginalnie.
      Wszystkiego najlepszego :)

Pozdrawiam

• Gość: iskierka26 Re: kolacja po włosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 01:28
        A co to jest caponate? LAsagne i cannelloni to jak najbardziej makaron ale
        mnogosć nadzienia jakoś zsuwa ten fakt na dalszy plan...
        • slonecznawiosna Re: kolacja po włosku 03.12.04, 01:55
          To danie warzywne. Nie znam dokładnej definicji. Caponata np. sycylijska - są
          to duszone (smażone, gotowane - zależy) warzywa. To coś w rodzaju francuskiego
          ratatouille; choć odpowiednikiem włoskiego caponata może też być włoski
          peperonata (mniej składników).

Typowe składniki Caponaty: bakłażan, cebulka, łodyga selera naciowego,
          pomidory, ocet winny, czosnek, oliwki, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Mozna
          podawac takze na zimno. Jeżeli bys była zainteresowana to oczywiście służę
          przepisem.

Jeszcze mi „przyszło do głowy” że możesz dać bruschette (zapiekane kromki
          chleba z mieszanka składająca się z krojonych w drobną kostkę pomidorów,
          czosnkiem rozgniecionym, bazylią, oliwą, solą i pieprzem). Wykonanie bardzo
          szybkie i danie przy tym bardzo smaczne co się rzadko zdarza. Gorąco polecam
          np. jako przystawkę.

Pozdrawiam
      • linn_linn Re: caponata 03.12.04, 09:34
        Caponata z baklazanow
        2 duze baklazany – oliwa extravergine 1 cebula – 1 plaska lyzka koncentratu
        pomidorowego – troche selera lisciowego / czesc jasna ze srodka / - garsc
        zielonych oliwek bez pestek – 100 g kaparow – 1/3 szklanki octu winnego
        bialego – 50 g cukru – sol
        Baklazany pokroic w kostke, wlozyc do osolonej wody, po 15 minutach oplukac,
        osuszyc, podsmazyc na oliwie, wyjac lyzka cedzakowa. Selera pokroic, przelac
        wrzatkiem. Do oliwy, w ktorej smazyly sie baklazany, wrzucic cebule w
        plasterkach, oliwki, kapary, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Dusic
        wszystko na malym ogniu, dodac baklazany, dusic jeszcze przez kilka minut.
        Podawac na zimno lub na cieplo.
        Istnieje tez wersja sycylijska: m. in. baklazany, papryka czerwona, seler,
        sardele, cebula, kapary, rodzynki i orzeszki pinowe.

• Gość: Renata Re: caponata IP: 192.39.188.* 03.12.04, 11:31
          Linn, podaj przepis na caponatę z sardelami.
          • linn_linn Re: caponata 03.12.04, 11:52
            Tej to musialabym dopiero poszukac.
    • Gość: jacek1f Re: kolacja po włosku - może mięsko? IP: 81.210.22.* 03.12.04, 11:50
      A ja zapodałbym im cielecinke saltimbocca:
      Uzbieraj tyle sznycelków cielęcych i tyle małych plasterków szynki wędzonej ilu
      gości. Zostaw do gotowania pół, 3/4 szklanki wina białego :-), kilka
      pomidorków, cebula, marchewka, no i szałwia (świeża lub suszona). Na każdy,
      lekko zbity (ja łapkami je tłukę, bo delikatne) i posolony-popieprzony sznycel
      kładziesz plaster szynki i listek świeżej szałwii (lub posypujesz suszoną). I
      na pół każdy (kiedys zwinąłem - też wychodzi), wykałaczką zepniij i obsmaż
      szybko, mocno. Potem dorzuć pokrojone w krążki cebule i plasterki marchewki,
      podlej winem i poduś około pół godziny. Mniam.
      • mysiulek08 Re: kolacja po włosku - może mięsko? 03.12.04, 12:11
        Szynka wedzona, surowa, lub poledwica, bez cebuli, marchewki i pomidorow.
        Plastry sera i szynki, plus szalwia, spiac wykalaczka i smazyc na oliwie, potem
        podlac winem, dusic krotko.

www.polcom.cl/patagonia
        www.polcom.cl/zloto
        smakosze.blox.pl
        • Gość: marghe_72 Re: Włoska kuchnia IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 12:20
          ano włoska kuchnia, wbrew obiegowym opiniom :) nie ogranicza sie do kluchów i
          pizzy.
          Owoce morze, ryby, warzywa na dziesiatki sposobów, rzadziej (ale jednak) zupy
          to też włoszczyzna/. Zatem jest z czego wybierać.
          • linn_linn Re: italians do it this way 03.12.04, 14:14
            Sama skorzystam z niektorych przepiswo:
            ilforno.typepad.com/il_forno/italians_do_it_this_way/index.html
            Niestety ciezka i dlugo sie otwiera, ale warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka