Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 11:45 .. jak te serwowane w Coffee Heaven. Jelsi jużten temat sie pojawiał to będe wdzięczna za linka, jesli nie to ozłocę każdego kto mi poda przepis :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 06.12.04, 14:16 ... a jakie to ciastko? Srodek ma miekki, rozlewajacy sie? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica ja też się chętnie dowiem, 06.12.04, 14:18 przepadam za tymi ciastkami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Linn IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 14:33 nie , jest raczej kruche,, z kawałkami białej czekolady wtopionymi w ciastko. Leciutko wilgotne. PŁaskie. m. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Linn 06.12.04, 14:37 Myslalam, ze chodzi o ciasto / ciastka / o miekkim sercu / "dal cuore morbido". Podawalm kiedys przepisy: do srodka mozna wlozyc czekolade klasyczna lub biala. Kiedy sie "otworzy" ciastko widelczykiem, czekolada wyplywa ze srodka. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna white chocolate cookies 06.12.04, 19:09 z waszego opisu wyglada, ze to moga byc te 1/2 szklanki masla 1/2 szklanki brazowego cukru 1/2 szklanki bialego cukru 1 jajko 1/2 lyzeczki wanilii 1 szklanka + 2 lyzki przesianej maki 1/2 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki sody 1/2 szklanki posiekanej bialej czekolady mozna dodac 1/2 szklanki posiekanych orzeszkow macademia Nagrzac piekarnik do 190 stopni. Maslo rozetrzec mikserem i po trochu dodawac do niego obydwa cukry. Wbic do masy jajko, wlac wanilie i po trochu dodawac make, sol i sode. Jeszcze raz 'przeleciec mikserem'. Dodac kawalki czekolady i ew orzechy. Na posmarowana tluszczem blaszke nakladac lyzeczka 'kupki' ciasta. Nie trzeba niczego ugladzac, bo ciasteczka rozplywaja sie w piekarniku. Trzeba jedynie pozostawic kilka centymetrow wolnej przestrzeni miedzy kupkami ciasta. Piec ok 10 min. Z przepisu wychodzi ok 45 5-cm cookies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Linn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:22 a mogłabyś proszę podać jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica droga tamilan, 06.12.04, 14:56 być może nie wiesz jak wygląda ciastko z białej czekolady z CH, ono wyglada dokładnie jak klasyczne amerykańskie cookie, takie jakie jadał ciasteczkowy potwór - kojarzysz?, tylko z białej czekolady! więcej luzu! Odpowiedz Link Zgłoś
tamilan Re: droga tamilan,(Przepraszam Lunatica i Dora) 11.01.05, 18:51 lunatica napisała: > być może nie wiesz jak wygląda ciastko z białej czekolady z CH, > ono wyglada dokładnie jak klasyczne amerykańskie cookie, takie jakie jadał > ciasteczkowy potwór - kojarzysz?, tylko z białej czekolady! > więcej luzu! Przepraszam cie Lunatica - naprawdę! Nie zauważyłam, że umieściłaś cytat - nie zauważyłam dzielącej kreseczki, a ponieważ czegoś bardzo pilnie szukałam na forum i klikając na posty znajdowałam same bzdurne odpowiedzi - z nerwów napisałam co myslałam akurat w tym momencie. Przepraszam jeszcze raz - ciebie i Dorę, która stanęła w obronie. Jak widzisz - potrafię przyznać się do błedu, luzu mi nie brakuje, ale akurat padło na ciebie w przypływie niezadsowolenia. Tamilan P.S. Jestem dość wiekowa i dlatego humorzasta. No i nie wiem, co jadają ciasteczkowe potwory :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sambady Re: Sprawdzone i gwarantowane --> IP: *.echostar.pl 06.12.04, 19:39 www.hersheys.com/recipes/recipes/detail.asp?id=3856&page=6&per=10&keyword=brownies Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska WHITE CHIP CHOCOLATE COOKIES 06.12.04, 21:21 Przepis podany wyżej jest na brownies, a to troszkę coś innego. Oto sprawdzony sposób na ciasteczka. Są one pół-miękkie, szczególnie środek jest mięciutki, a czekolada się rozpływa. 1,5 szkl mąki 2/3 szkl kakao (ja używam Wedel) 1 łyżeczka proszku do piecz kostka masła 1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm :-) To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki! Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba) Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut! Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki. Przyznam się, że ja wyjadam z blaszki jeszcze gorące, bo takie są najlepsze. Te wystudzone też czasami podgrzewam w mikrofalówce. Na to lody i bita śmietana...mniam, mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annes27 Re: WHITE CHIP CHOCOLATE COOKIES IP: *.aster.pl 12.12.04, 19:16 A jakiej czekolady dodajesz do ciasteczek? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: WHITE CHIP CHOCOLATE COOKIES 12.12.04, 19:46 Najtańszą. Próbowałam już z Alpen Gold, Milką, ale najlepsze wychodzą z taką najtańszą tzw. "private label". Obojętnie czy z Carrefour czy Geant'a. Pozdrawiam, NB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 21:14 Znalazłam linka .uff Zrobiłam Wspaniałe. Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
opiumm Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 13.01.05, 22:58 A które dokładnie zrobiłaś, z którego przepisu? To są moje NAJulubieńsze ciastka jakie kiedykolwiek w życiu jadłam! K Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 09:44 Te: ,5 szkl mąki 2/3 szkl kakao (ja używam Wedel) 1 łyżeczka proszku do piecz kostka masła 1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm :-) To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki! Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba) Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut! Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki Odpowiedz Link Zgłoś
opiumm Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 10:53 Bardzo dziękuję. Już wiem co dziś zjem na obiad;)). Nie dość, że mam dzień urlopu to będzie to słodki dzień. K Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 12:08 Aaa, czyli te moje :-)) To są najlepsze ciasteczka na świecie!!! Niepotrzebnie mi o nich przypomniałaś - straszną mam teraz ochotę na nie, no ale Swieta spowodowaly, ze teraz musze troche na dietce pobyc :-( Pozdrawiam, NB Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 12:09 w 2 dzni zniknęły wszystkie. O nie, jedno zostało.. krótki jego zywot będzie:) Precz z dietami Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 16:12 Czy tam pisze 0,5 szklanki maki czy 5 szklanek maki?? Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 16:20 jest napisane 1,5 tak jak parę wypowiedzi wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: ciastka czekoladowe z biała czekoladą 14.01.05, 16:22 Wielkie dzieki!!Ja chyba slepa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanilka77 dobre te ciastka ;) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 10:58 zrobiłam wczoraj. polecam. efektownie i elegancko wyglądają. ciekawa jestem czy można zrobić odwrotnie tzn. ciemna czekolada i białe ciasto? próbował ktoś może? P.S. Natalio - to Twój przepis chyba. Jestem pod wrażeniem Twojego dokładnego przepisu. Gdybyśnie napisała, że po upieczeniu wyglądają jak surowe i takie mają być, to trzymała bym je chyba do spalenia w piekarniku ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś